Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Toledo - historický skvost španielskej Andalúzie

Toledo

Toledo

Necelých 70km juhozápadne od španielskej metropoly Madridu sa rozprestiera bývalé mesto kráľov a sídiel arcibiskupov, Toledo. Jedno z najkrajších historických miest Španielska bolo vybudované na skalnatej vyvýšenine nad údolím rieky Tajo, ktorá ho lemuje z troch strán. Historické centrum a vôbec celé mesto je z pohľadu architektonických štýlov veľmi pestré. Nielen preto bolo Toledo roku 1986 zapísané na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Mesto plné vzácnych pamiatok má dve dominanty, kresťanskú pevnosť Alcázar a gotickú metropolitnú katedrálu, v ktorej okolí sa nachádzajú všetky turistické atrakcie. Na pomerne malom priestore sa tu stretávajú rôzne kultúry i architektonické štýly. Okrem katolíckych kostolov a katedrál môžete v meste nájsť aj synagógy a mešity.

Kláštor sv. Jána v Tolede

Kláštor sv. Jána v Tolede

Toledská katedrála

Katedrála Panny Marie je prakticky neustále v obkľúčení turistov. A niet divu, svojou veľkosťou a nádherou si o pozornosť priamo hovorí. Stavba baziliky, ktorej severná veža sa týči do výšky 90m, začala roku 1226, pričom západné priečelie bolo dokončené až okolo roku 1500. Počas nasledujúcich storočí bol chrám upravovaný, do výslednej podoby sa teda premietlo aj použitie nových architektonických štýlov. Chrám je dlhý úctyhodných 120m, jeho šírka je 59m, prehliadka celého objektu vám pravdepodobne zaberie niekoľko hodín.

Toledská katedrála

Toledská katedrála

Pevnosť Alcázar

Kresťanská pevnosť Alcázar, vybudovaná v 10. storočí n.l., je obrovským lákadlom predovšetkým pre fanúšikov vojenskej histórie, pretože sa tu nachádza vojenské múzeum a tiež rad miestností, ktoré vo svojej dobe slúžili ako ubytovne pre vojakov. Ohromná stavba štvorcového pôdorysu má v rohoch mohutné veže, ktoré kedysi slúžili ako strážna. Z architektonického hľadiska stavba upúta najmä krásnym zdobením a veľkým počtom okien s klenbami. Centrom pevnosti je rozľahlé vnútorné nádvorie.

Pevnosť Alcázar

Pevnosť Alcázar

Námestie Plaza Zocodover

Centrom Toleda je bývalé popravčie námestie Plaza Zocodóver, ktoré bolo napokon centrom všetkého diania už od nepamäti. Práve tu sa kedysi konali významné kultúrne i spoločenské udalosti - rytierske turnaje, býčie zápasy, ale aj popravy väzňov, samozrejme za dohľadu po krvi hladnej verejnosti. Dnes už sa tu našťastie žiadne krvavé predstavenia nekonajú, zúčastniť sa môžete iných zaujímavých akcií vrátane koncertov. Námestie je ale predovšetkým miestom stretávania ako miestnych obyvateľov, tak turistov, a preto, ak chcete nasať tú pravú toledskej atmosféru, by mali vaše kroky smerovať práve sem.

Plaza Zocodover

Plaza Zocodover

Ochutnajte Toledo

Ak vám pri objavovaní historických krás mesta vyhladli, navštívte jednu z miestnych reštaurácií a pochutnajte si na niektorej z vynikajúcich špecialít. Už ste ochutnali dusenú jarabica, jelenie mäso na hubách alebo zemiak plnenú mletým mäsom? Bol by hriech nechať sa o tento zaujímavý kulinársky zážitok pripraviť. Pre turistov sú výhodné "Menú del día", u nás známe ako "meníčka", ktoré sa skladajú z predkrmu, jedného alebo dvoch hlavných jedál, nápoja a sladkej bodky na záver - chutného dezertu. Ideálne je zájsť do reštaurácie v niektorej z krivolakých postranných uličiek, kde sú ceny oproti centru prívetivejšie. Ako suvenír si nezabudnite kúpiť marcipán alebo syr Manchego, vďaka ktorým sa Toledo preslávilo aj na poli kulinárstva a gastronómie.

Tradičný marcipán z Toleda

Tradičný marcipán z Toleda

Kedy do Toleda vycestovať?

Najvhodnejšou dobou na návštevu mesta sú jarné a jesenné mesiace. V lete, keď v Španielsku panujú mnohokrát tropické teploty, nie je chodenie po rozpálených uliciach príliš príjemné. V zime sa teploty pohybujú okolo nuly, ak vám nevadí chladnejšie počasie, vyrazte do Toleda v túto dobu. Aspoň budete mať istotu, že pri vašich potulkách mestom nebudete narážať na davy turistov.

Labyrint úzkych uličiek môže návštevníkov túžiacich vidieť všetky dôležité pamiatky Toleda trochu zmiasť, ale netreba sa obávať, všetky cesty vedú do centra. A keby ste sa aj tak v uličkách trošku zamotali, pomocníci v podobe ukazovateľov, ktoré sú tu takmer na každom kroku, vás k cieľu bezpečne dovedú.

Úzke uličky Toleda

Úzke uličky Toleda

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.