Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tipy na jednodňové výlety do Poľska

Inšpirujte sa našimi tipmi na zaujímavé miesta v Poľsku, ktoré môžu poslúžiť ako skvelý cieľ jednodňového výletu.

Príroda okolo Zakopaného

Príroda okolo Zakopaného

Hrad Dunajec (Niedzica)

Stredoveká pevnosť bola postavená na začiatku 14. storočia. Zachovaný hrad pri obci Niedzica (poľsky nazývaný zamok Dunajec w Niedzica), stojaci na vápencovom vrchu nad priehradou Čorštýnského jazera, je bezpochyby jedným z najzaujímavejších objektov v poľskej časti Spišska. Je tiež jednou z najvýznamnejších historických pamiatok poľských Karpát. Od Spišskej Starej Vsi je vzdialený iba 6,4 km. Návštevníkom sa otvára denne od 1. mája do 30. septembra od 9:00 do 18:30. V období od 1. októbra do 30. apríla býva prístupný od 9:00 do 15:30 každý deň okrem pondelkov. Obyčajná vstupenka na jednu osobu stojí 14 PLN.

Hrad Dunajec (Niedzica)

Hrad Dunajec (Niedzica)

Nový Konopáč (Nowy Sącz)

Nový Konopáč je jedným z najstarších miest Malopoľska a môže sa pochváliť početnými pamiatkami, ako je mestská radnica, postavená medzi rokmi 1895 až 1897 v novorenesančnom a neobaroknom štýle. Tunajšie námestie (Rynek) je hneď po krakovskom druhým najväčším v Malopoľskom vojvodstve. Gotický dom (známy tiež ako Kanoniczny) z prelomu 15. a 16 storočia je dnes sídlom hlavnej kancelárie Okresného múzea. V rezidencii Ľubomirských z 1. polovice 17. storočia v súčasnosti sídli verejná knižnica. Z ďalších pamätihodností, ktoré by vám pri návšteve nemali uniknúť, uveďme starú synagógu z roku 1746, železničná stanica v secesnom štýle z rokov 1908-1909 či napríklad sochu kráľa Vladislava Jagelovského. Nový Konopáč, vzdialený 33 km od obce Mníšek nad Popradom, je mestom kostolov, kaplniek a cintorínov, tak si urobte čas a navštívte aspoň niektoré z nich.

Nový Konopáč (Nowy Sącz)

Nový Konopáč (Nowy Sącz)

Osvienčim

V niekdajšom nemeckom vyhladzovacom tábore Auschwitz (Osvienčim) zahynulo počas druhej svetovej vojny okolo 1,5 milióna osôb. Spojenecké vojská o ňom vtedy nevedeli a nemali tušenie, čo sa v neslávne preslávenej dedine deje. Dnes je toto miesto prístupné verejnosti a zoznamuje s desivými udalosťami minulosti, keď ľudia umierali v plynových komorách, pri ťažkej práci alebo vyhladovaním, v dôsledku ktorého tu vládol dokonca aj kanibalizmus. Vo vyhradených hodinách je možné tábor navštíviť bezplatne. Osvienčim je vôbec najväčším koncentračným táborom v Poľsku, dobre dostupným napr. Z mesta Čadce (1 hodina a 40 minút jazdy) alebo zo Žiliny (2 hodiny a 20 minút).

Osvienčim

Osvienčim

Wadowice

Mesto Wadowice sa nachádza blízko Krakova a je známe hlavne tým, že sa tu v roku 1920 narodil Karol Wojtyla, ktorý bol pápežom pod menom Ján Pavol II. medzi rokmi 1978-2005. Od roku 2005 je tu dokonca jeho chodník, dlhá asi 4,5 km. Jednotlivé zastavenia sú označené tabuľkami a popísaná v príručkách v dvanástich jazykových verziách. Presun medzi objektmi uľahčuje aj bezplatná multimediálna aplikácia. Trasa vedie okolo pápežovho rodného domu, mestského múzea, najstaršieho kostola vo Wadowiciach, katolíckeho domu a ďalších miest spojených s postavou Karola Wojtylu. Zo Žiliny dorazíte do Wadowic autom cca za dve a pol hodiny (po najrýchlejší trase). Cestujúci z Liptovského Mikuláša to budú mať o niekoľko minút dlhšie.

Wadowice

Wadowice

Zakopane

Zakopane nesie prezývku "zimné hlavné mesto Poľska", pretože je najvýznamnejším tunajším strediskom horskej turistiky a lyžovania. Ročne sem zavíta okolo troch miliónov turistov. Nachádza sa tu aj areál pre skoky na lyžiach. Mesto leží na úpätí Tatier, presnejšie v údolí medzi Vysokými Tatrami a horou Gubałówka. Nielen na tej je pre vás pripravený dostatok zjazdoviek a vlekov. V letnom období sa môžete vydať po niektorej z mnohých turistických trás, napríklad do Kondratowa doliny či na horu Giewont s 15m krížom. Zakopane má vďaka romantickej drevenej architektúre a tradičnému folklóru jedinečnú atmosféru. Dostanete sa tam ľahko z oblasti Oravy aj skôr, od slovenských hraníc je Zakopane vzdialené len necelú hodinu jazdy autom. Cesta z Liptovského Mikuláša by mala trvať okolo hodiny a štyridsať minút.

Zakopane

Zakopane

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.