Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zakopané láka v zime aj v lete

Zakopané - zimné hlavné mesto Poľska

Zakopané - zimné hlavné mesto Poľska

Zakopané, nachádzajúce sa v údolí medzi Vysokými Tatrami a horou Gubałówka, je najvýznamnejším strediskom horskej turistiky a lyžovania v Poľsku, preto si vyslúžilo prezývku "zimné hlavné mesto Poľska". Každý rok sem prichádza okolo troch miliónov turistov, aby si užili zimných radovánok na množstve upravených zjazdoviek. Nájdete tu aj areál pre skoky na lyžiach.

Zakopané je však tiež skvelým miestom pre trávenie letnej dovolenky, kedy láka na množstvo turistických trás, napríklad do Kondratowa doliny alebo na horu Giewont s pätnástimetrovým krížom. Bohaté možnosti majú aj milovníci horolezectvo, nordic walkingu, raftingu, cyklistiky, jazdy na štvorkolkách či koňoch. Pobaví vás aj festival horského folklóru, najvýznamnejšie kultúrne podujatia Zakopaného, konajúce sa každé leto. Vďaka rozprávkovo drevenej architektúre a tradičnému folklóru vo vás mesto zanechá rad pekných spomienok.

Leto v Zakopanom

Leto v Zakopanom

Populárna ulica Krupówki

Obľúbenú pešiu zónu Krupówki lemujú početné obchody, reštaurácie i predajne so suvenírmi. Kúpte si na pamiatku trebás tradičné goralské tričko. Mnohí pouliční umelci tu vyjadrujú svoje pocity a dojmy hraním na hudobné nástroje, výtvarnými dielami, predvádzaním kúziel či bábkovým divadlom. O zábavu tu teda rozhodne nie je núdza. Navyše si tu môžete dohodnúť aj nejaký zaujímavý výlet loďou. A koho by začalo chytať na sladké, ten môže potešiť svoje chuťové bunky v legendárnej kaviarni a cukrárni Żarneccy, kde predávajú výbornú zmrzlinu.

Populárna ulica Krupówki, Zakopané

Populárna ulica Krupówki, Zakopané Ministry of Foreign Affairs

Ulica Krupówki je však tiež miestom pôsobivých pamiatok. Prezrite si napr. Drevenú Willem Poraj z konca 19. storočia či Wilu slimákov, pamiatkový penzión z roku 1902. Stojí tu tiež vznešený kostol Najsvätejšej rodiny, krásna ozdoba tejto mestskej časti.

Kostol Najsvätejšej rodiny v Zakopanom

Kostol Najsvätejšej rodiny v Zakopanom

Fascinujúce Dom hore nohami (čiže Dom inak)

Jednou z najzaujímavejších atrakcií Zakopaného je nepochybne dom postavený hore nohami blízkosti ulice Krupówki. Je čiastočne naklonený, a nie je teda nijako ľahké sa v ňom pohybovať. Jeho návšteva vám ale prinesie jedinečný zážitok. Videli ste už niekedy záchod visiaci zo stropu? Tak tu ho uvidíte! A verte, že aj na vašich fotografiách sa groteskne prevrátená stavba bude pekne vynímať.

Dom hore nohami v Zakopanom

Dom hore nohami v Zakopanom www.atrakcje.regiontatry.pl/

Staré mesto s pôvodnou drevenou zástavbou

Centru starej časti dominuje drevený kostol Panny Márie Čenstochovskej z rokov 1848 až 1851. Vedľa neho nájdete malebnú kamennú kaplnku a romantický starý cintorín. Jedným z vôbec najstarších domov mesta je krčma U Wnuk pochádzajúca z obdobia okolo roku 1850. Prvou budovou postavenou v typickom zakopanském štýle potom bola Willa Koliba z rokov 1892 až 1893, v ktorej dnes môžete navštíviť múzeum tohto architektonického štýlu.

Kostol Panny Márie Čenstochovskej s kaplnkou

Kostol Panny Márie Čenstochovskej s kaplnkou

Zimné aktivity v Zakopanom

Ak sa rozhodnete stráviť zimné prázdniny v Zakopanom, nebudete ľutovať, pretože mesto ponúka mnoho rozličných aktivít pre celú vašu rodinu. Vedľa lyžovania a snowboardingu sú najobľúbenejšími z nich sánkarske dráhy, jazda na snežných skútroch či tzv. Husky jazdy (na saniach so psím záprahom), ďalej korčuľovanie a beh na lyžiach. Či už dávate prednosť čomukoľvek, v Zakopanom svoje potreby iste uspokojíte. Lyžiarske vleky bývajú v prevádzke od ranných až do neskorých večerných hodín. Okolo takmer všetkých sú skúsení inštruktori, pripravení vás naučiť jazde na lyžiach alebo snowboarde. V centrálnej časti mesta sa nachádzajú dva zimné štadióny s požičovňou vybavenia.

Skiareál v Zakopanom

Skiareál v Zakopanom

Ak prednostňujete pokojné trávenie zimnej dovolenky, vyskúšajte romantickú prechádzku údolím Dolinky Reglowe. Tatranský národný park s množstvom zasnežených smrekov vás svojou nádherou iste uchváti. Okrem toho môžete vyskúšať aj zaujímavú alternatívu - jazdu v saniach ťahaných koňmi. Teplo ovčích koží a radostný zvuk rolničiek ju potom urobí ešte atraktívnejšiu.

Jazda v saniach ťahaných koňmi

Jazda v saniach ťahaných koňmi

Kadiaľ do mesta?

Kto z nás by nepoznal slovenskú stranu Tatier? Napadlo vás ale, že by ste sa na toto pohorie mohli pozrieť aj z poľskej strany? Zakopané je potom ideálnou voľbou. Dostanete sa tam ľahko z oblasti Oravy alebo Spiša. Zakopané je od slovenských hraníc vzdialené len asi necelú hodinu jazdy autom.

Morskie Oko neďaleko Zakopaného

Morskie Oko neďaleko Zakopaného

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.