Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tarragona, krásna pokladnica starovekých pamiatok

Tarragona, Španielsko

Tarragona, Španielsko

Prístavné mesto Tarragona nájdete v Katalánsku na severovýchode Španielska. V staroveku bolo kultúrnym centrom a najväčším mestom Pyrenejského polostrova. Mnohé tunajšie pamiatky z tohto obdobia boli zapísané na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Amfiteáter na pobreží Costa Dorada a Circ Romá

Ak vás zaujímajú predovšetkým rímske pamiatky, môžete si za zvýhodnenú cenu zakúpiť vstupenku do šiestich z nich. Ak vám stačí zhliadnuť len jednu, mali by ste si vybrať Circ Romá. Budete sa môcť prejsť bývalou chodbou do cirku a vyliezť na vežu, z ktorej sa vám naskytne skvelý výhľad na more aj strechy mesta.

Chodba do Circ Romá v Tarragone

Chodba do Circ Romá v Tarragone

Čo sa týka amfiteátra, na ten bez problémov dovidíte len tak cez plot. Táto oválna stavba bola v 2. storočí vytesaná do skaly kúsok od mora. Zmestilo sa sem približne 14 000 divákov. Amfiteáter bol miestom verejných popráv, gladiátorských bojov aj divadelných predstavení.

Amfiteáter v Tarragone

Amfiteáter v Tarragone

Mnoho zaujímavých múzeí

Múzeum moderného umenia sídli v historickom dome Casa Martí z 18. storočia. Bolo založené v roku 1976 a zahŕňa maliarske diela, sochy, fotografie a množstvo dokumentov z 20. storočia. Medzi vystavovanými tvorcami sú napr. Julio Antonio, Salvador Martorell, Santiago Costa a ďalší. Vstup do tohto múzea je zadarmo.

Národné archeologické múzeum založil už v roku 1848 Hernández Sanahuja. Veľká časť predmetov (keramika, sochy, mozaiky, mince) a starožitného nábytku pochádza z obdobia Rímskeho impéria. Vstupenka stojí 4,50 € a zahŕňa tiež vstup do Paleochristianskeho múzea a nekropoly, ktorá približuje svet smrti v rímskych dobách. Znížená cena 3,50 € platí pre dospelých, študentov do 25 rokov, seniorov a rodiny s deťmi. Vstup zdarma majú deti do ôsmich rokov.

Národné archeologické múzeum v Tarragone

Národné archeologické múzeum v Tarragone Yearofthedragon

V ponuke mesta sú aj ďalšie pôsobivá múzeá, spomeňme ešte napr. Múzeum prístavu Tarragona, do ktorého je bezplatný vstup, alebo diecézne múzeum pri katedrále za 5 €.

Tarragonská katedrála

Úchvatná katedrála bola postavená v severovýchodnej časti Starého Mesta, približne na rovnakom mieste ako rímsky chrám. Začala sa budovať v 12. storočí v románskom štýle, následne výstavba pokračovala v štýle gotickom. Vysvätená bola v roku 1331 bez toho, aby bola dokončená. Jej fasáda s veľkým portálom a ružovým oknom je jedným zo symbolických obrazov mesta. V prípade záujmu môžete nahliadnuť do diecézneho múzea, kde nájdete zbierky stredovekého a moderného náboženského umenia Tarragony, predovšetkým rôzne ozdoby, sochy, vyrezávané drevo, textil, keramiku, zlatníctvo atď.

Tarragonská katedrála

Tarragonská katedrála

Slávnosti a ďalšie atrakcie Tarragony

Staré Mesto sa nachádza priamo v srdci mesta. Hlavným námestím je Placa De La Font, v jeho severozápadnej časti stojí radnica z 19. storočia, postavená v eklektickom štýle. Na juh od Starého Mesta sa tiahne jedna z hlavných ulíc, Rambla Nova, obklopená domami z 19. storočia. Širokú triedu ocení každý turista pre jej početné obchodíky a reštaurácie. Milovníci kultúry a histórie sa určite radi pokochajú pohľadom na zvyšky rímskych mestských múrov, trosky pretekárskej dráhy, pozostatky starého divadla a fóra. K obľúbeným pamiatkam mesta patrí Portal de Sant Antoni, barokový brána v hradbách z roku 1737. Budova mestskej tržnice, El Mercat Central, bola postavená v roku 1915 v modernistickom štýle. Za mestom sa ešte môžete pozrieť na akvadukt Pont del Diable.

Akvadukt Pont del Diable

Akvadukt Pont del Diable

Milovníci osláv by si nemali nechať ujsť veľkolepý sviatok sv. Tekly, ktorý tu vrcholí každoročne 23. septembra a pri ktorom môžete zažiť stavanie ľudských hradov čiže castellers. V Casa de la Festa nájdete vystavené Gegants, obrie figuríny, s ktorými sa počas sviatku pochoduje. V Tarragone to žije po celý rok! Medzi hlavné slávnosti patrí aj februárový karneval so sprievodmi a sporo oblečenými tanečnicami. Končí odpálením petárd na námestí Placa De La Font. Začiatkom mája si môžete dopriať ochutnávku rôznych jednohubiek v desiatkach miestnych reštaurácií, a to vďaka akcii Tarragona d'tapes.

Stavanie ľudských veží

Stavanie ľudských veží Xinhua

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.