Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Talianske kúpeľné mestečko Saturnia lieči a okúzľuje

Saturnia, Toskánsko, Taliansko

Saturnia, Toskánsko, Taliansko

Kúpeľné mestečko Saturnia leží v Toskánsku, približne 57 km od Grosseto, hlavného mesta rovnomennej provincie. Preslávilo sa predovšetkým svojím horúcim minerálnym prameňom, ktorý napája potôčik stekajúci v kaskádach kúsok pod mestom v údolí. Kúzelné vodopády a jazierka pôsobia už na prvý pohľad ako balzam na dušu. Prameň bol vedený cez kamenné hrádzky, vďaka čomu vznikla sústava bazénikov, ktoré časom získali prírodný ráz. Horúca voda so sírnym zápachom pomáha pri kožných a dýchacích problémoch. Ale aj keby ste žiadnymi ťažkosťami netrpeli, v Cascade del Gorello sa rozhodne vykúpať môžete. Je to skvelý relax! Pred vstupom do bazénika si radšej zložte všetky strieborné šperky, aby vám nesčerneli. Okrem voľne prístupného prameňa nájdete v Saturnii kúpele, tajuplný hrad a ďalšie atraktívne pamiatky.

Navštívte nielen kúpele, ale aj krásne pamätihodnosti mestečka Saturnia

Saturnia bola v minulosti dlhodobo zanedbávaná a riedko osídlená, až koncom 19. storočia sa jej situácia začala pomaly zlepšovať. Dnes je mestečko známou lokalitou pobrežnej oblasti Maremma a svoj hlavný zdroj príjmov má z oblasti termálnej a archeologickej turistiky. Termálne vody predstavujú lákavú zastávku pri skúmaní Toskánska, využite bezplatný vstup do horúcich prameňov Cascate di Mulino, ktoré sa nachádzajú menej ako 6 km od mesta a len asi 3 km od letoviska Terme di Saturnia.

Cascate di Mulino, Saturnia

Cascate di Mulino, Saturnia

Pred návštevou samotných prameňov, sa možno budete chcieť zastaviť a venovať pozornosť priamo Saturnii, malej obci na kopčeku s výhľadom na slávnej termálne pramene. A my vám toto rozhodnutie môžeme vrelo odporučiť, pretože zaujímavých miest a pamiatok by sa v Saturnii našiel celý rad. Rušná dedinka sa nachádza v blízkosti etruskej nekropoly pozdĺž starovekej rímskej cesty Via Clodia, situovanej medzi cestami Aurelia a Cassia.

Mesto je veľmi staré. Oblasť bola osídlená preklasickou gréckou populáciou, neskôr prichádzali Etruskovia a nasledovali Rimania, o čom svedčí prekrásna brána Porta Romana pochádzajúca z 2. storočia pred.n.l. Má kamenný obklad a oblúkový priechod priamo na starobylej Via Clodia. Obdivovať možno ale aj to, čo zostalo z dvoch ďalších brán, Porta Fiorentina a Porta di Fonte Buia.

Porta Romana, Saturnia

Porta Romana, Saturnia Tulumnes

V Saturnii stojí stredoveký kostol Santa Maria Maddalena s krásnou fasádou a pôsobivou zvonicou. Najstaršia zmienka o ňom pochádza z roku 1188, ale súčasný vzhľad získal až po radikálnej obnove v roku 1933. K jeho pokladom patrí maľba Madona s dieťaťom medzi svätým Sebestiánom a Máriou Magdalénou od Benvenuta di Giovanniho, dva drevené kríže z konca 18. storočia, drevený svätostánok s obrazmi sv. Kláry a sv. Alžbety Uhorskej, dva drevení vyrezávaní anjeli zo 17. storočia a maľovaný držiak na sviečky zo 17. storočia.

Kostol Santa Maria Maddalena

Kostol Santa Maria Maddalena

Ďalšou pôsobivou pamiatkou je starobylá pevnosť La Rocca aldobrandesca, známa tiež ako hrad Ciacco. Bola postavená šľachtickou rodinou Aldobrandeschi v stredoveku, takmer určite v druhej polovici 12. storočia a na začiatku 13. storočia, na už existujúcich obranných štruktúrach. V súčasnosti vyzerá hrad ako impozantná opevnená stavba s kamennými múrmi. Obe rohové veže s kruhovým základom boli pridané v 15. storočí počas renovácie opevnenia.

Pevnosť La Rocca aldobrandesca

Pevnosť La Rocca aldobrandesca trolvag

S archeologickými nálezmi vás zoznámi múzeum

V Saturnii sídli aj archeologické múzeum obsahujúce nálezy z etruskej a rímskej doby, ktoré sú súčasťou kolekcie Ciacco. Múzeum patrí do provinčnej siete múzeí Maremma. V rokoch 1930-1978 bolo možné navštíviť zbierku starožitností priamo na hrade Ciacco, keďže bola vo vlastníctve tamojšej rodiny, ale pokus o krádež presvedčil majiteľa, že bude lepšie predať ju štátu. Od roku 1980 do roku 1992 bola umiestnená v Archeologickom a umeleckom múzeu Maremma v meste Grosseto a v roku 2003 sa vrátila do Saturnie, kde bolo v druhom poschodí základnej školy slávnostne otvorené nové múzeum. Od októbra do apríla ho možno navštíviť cez víkendy v časoch 10:00-13:30 a 15:00-18:00. Od apríla do septembra je prístupné v piatok, sobotu a nedeľu v rovnakých hodinách.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.