Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Talianske jazero Lago di Garda

Západ slnka pri Lago di Garda

Západ slnka pri Lago di Garda

Na severe Talianska medzi Pádskou nížinou a Alpami, sa v nadmorskej výške 65m rozprestiera najväčšie talianske jazero Lago di Garda čiže Gardské jazero. Nachádza sa v regiónoch Lombardia, Veneto a Trentino-Alto Adige a vďaka vysokým horám, ktoré jazero obklopujú, tu panuje stredomorské podnebie.

Dobrá dostupnosť

Jazero Lago di Garda sa teší veľkej obľube slovenských turistov, a to nielen vďaka krásnej prírode, horám, krištáľovo čistej vode, vynikajúcemu jedlu, prímorskej atmosfére, ale tiež vďaka dobrej dostupnosti - vzdialenosť od Bratislavy je približne 860km. Ak netrváte striktne na slanej vode, je pre vás Lago di Garda tým pravým dovolenkovým rajom.

Torbole pri Lago di Garda, Taliansko

Torbole pri Lago di Garda, Taliansko

Monte Baldo

Severná strana jazera je hornatá, zasahuje do Dolomitov, skaliská miestami pripomínajú nórsky fjord. Práve táto časť je rajom pre horských turistov, horolezcov, vyznávačov nordic walkingu aj paraglidingu. Na najvyššiu horu Monte Baldo (2218 m n. M.) Sa môžete vydať lanovou dráhou z mesta Malcesine.

Na vrcholku Monte Baldo, Taliansko

Na vrcholku Monte Baldo, Taliansko

Stanica San Michele je prestupná, odtiaľto absolvujete druhú časť jazdy unikátnou lanovkou, ktorej kabínky sa počas výstupu otáčajú okolo svojej osi, čím umožňujú krásny panoramatický výhľad. Vyjdete až do výšky 1753 n. M. A pešou túrou potom pokračujete až na samotný vrchol hory, odkiaľ sú nádherné výhľady na jazero a okolité mestá a dedinky.

Panoramatická lanovka na Monte Baldo

Panoramatická lanovka na Monte Baldo

Rovinatý juh

Na juhu si prídu na svoje milovníci prímorskej krajiny a atmosféry. Kto by odolal olivovým hájom, rozľahlým viniciam, z ktorých pochádza okrem iného známe a vyhlásené víno Bardolino, subtropická vegetácia ako sú cyprusy, oleandre, kamélie, pozdĺž pobrežia dokonca aj palmy a hlavne azúrovo modrej, priezračnej vode. Celková dĺžka pláží 50 km poskytuje naozaj dostatok priestoru pre milovníkov slnenia a vodných radovánok. Nájdete tu ako veľké centrálne pláže s ležadlami a slnečníkmi, tak aj malé plážičky, kde si užijete aj trochu toho súkromia.

Jedna z pláží pri jazere Garda v Taliansku

Jedna z pláží pri jazere Garda v Taliansku

Cyklisti sú vítaní

Pre vyznávačov cykloturistky a in-line korčuľovanie je oblasť Lago di Garda splneným snom lebo patrí k najlepším cyklistickým regiónom v Európe. Kilometre a kilometre cyklistických trás všetkých obtiažností, avšak tej najvyššej kvality preto nikoho neprekvapí.

Cyklotrasa u Malcesine, Lago di Garda

Cyklotrasa u Malcesine, Lago di Garda

Okolité mestečka

K najnavštevovanejším a najobľúbenejším mestečkám v okolí Gardského jazera patrí bezpochyby Malcesine a Limone sul Garda.

Malcesine

Mestečko v regióne Veneto, ktoré rad turistov považuje za najkrajšie z celej oblasti, leží na brehu Lago di Garda priamo pod mohutnou horou Monte Baldo. Mesto má rozlohu cca 68 štvorcových kilometrov a žije tu okolo 3600 stálych obyvateľov.

Historické centrum

Malebné centrum mesta je plné úzkych, spletitých uličiek, obchodíkov, hlasných pouličných predajcov, kaviarní a reštaurácií, z ktorých sa line vôňa tradičných talianskych pokrmov, ale hlavne historicky cenných pamiatok. Asi najznámejšou pamiatkou v Malcesine je hrad Scaligero, ktorý bol na začiatku 20. storočia vyhlásený národnou pamiatkou, ďalej potom kostol Santa Maria della Fontana, radnica z 18. storočia, Kapitánsky palác v goticko-benátskom štýle a rad ďalších.

Malcesine, Lago di Garda, Taliansko

Malcesine, Lago di Garda, Taliansko

K mestečku patrí malý prístav s farebnými domčekmi, v ktorom kotvia ako rybárske loďky, tak i luxusné jachty.

Limone sul Garda

Obľúbené turistické letovisko v regióne Lombardia sa nachádza na západnom brehu jazera, hneď za mestom sa týčia vysoké, strmé skaly. Zaujímavosťou je, že toto pôvodne rybárske mestečko bolo dlhú dobu izolované od okolitého sveta a bolo dostupné iba loďou priamo z jazera, prípadne horskými cestami.

Všadeprítomné citrónovníky

Mestečko je známe predovšetkým vďaka pestovaniu citrónov, vyhlásený je však tiež kvalitným olivovým olejom. V Limone je krásna kolonáda, kde voľne rastú a prenikavo vonia citrónovníky, nechýba reštaurácie, pizzerie, obchodíky. Na svoje si prídu priaznivci surfovania, plachtenia, cyklistiky, pešej turistiky alebo len relaxácie a ničnerobenie v pokojnom prostredí uprostred prekrásnej prírody.

Limone sul Garda, Taliansko

Limone sul Garda, Taliansko

Za zábavou do Gardalandu

U južného cípu Lago di Garda sa nachádza zábavný park Gardaland - najväčší zábavný park v Taliansku, kde vás čaká viac ako 30 atrakcií ako plavba plťou, 4D kino, strašidelný dom hrôzy, voľný pád z výšky 40m a hlavne jedna z najrýchlejších horských dráh v Európe dosahujúci rýchlosť až 120km / hod.

Modré Tornádo v Gardalandu

Modré Tornádo v Gardalandu © Michael Paraskevas

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.