Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tajomné UNESCO pamiatky Vietnamu

Dračie lode v Hue

Dračie lode v Hue

Vietnam je nádherná krajina, v ktorej je čo vidieť, navštíviť aj ochutnať. Terasovité ryžové polia, starodávne pamiatky, dobré jedlo a rozmanitá príroda, to všetko tu nájdeme. Krásy, o ktorých sa v spojitosti s touto krajinou toľko nehovorí, sú jej pamiatky zapísané na Zozname kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. K roku 2017 sa na zozname nachádza 1 073 výnimočných miest, Vietnam ukrýva osem z nich.

1. Komplex pamiatok mesta Hue

Mesto Hue bolo založené v roku 1802 ako hlavné mesto zjednoteného Vietnamu, ostalo ním až do roku 1945. K najdôležitejším pamiatkam patrí Hoang Thanh (Kráľovská pevnosť) so zakázaným mestom, ktoré bolo vo svojej dobe prístupné iba kráľovskej rodine. Bohužiaľ sa z neho do dnešných dní zachovalo iba veľmi málo. K najzachovalejšej časti komplexu patrí kráľovská čitáreň, chrám zasvätený kráľovským predkom (nájdeme tu portréty jednotlivých kráľov) či pagoda Thien Mu s fungujúcim kláštorom zo 17. storočia. V okolí mesta môžeme navštíviť aj niektoré hrobky panovníkov dynastie Nguyen (1802-1945).

Brána zakázaného mesta v Hue

Brána zakázaného mesta v Hue

2. Zátoka Ha Long

Zátoka sa nachádza v Bacboskom zálive, jej raritou sú vápencové skaly vystupujúce nad hladinu mora (cca 1 900 ostrovčekov). Podľa legendy vďačíme za vznik zátoky drakovi, ktorý svojím chvostom vyrýval do zeme jednotlivé údolia. Vďaka tomu nesie zátoka meno Ha Long - miesto, kde drak vchádza do mora. Zátoku môžete spoznať počas plavby na niektorej z výletných lodí. Medzi ostrovčekmi možno vidieť aj rybárske dedinky – domčeky sú postavené na pltiach. V roku 2012 bola zátoka zaradená do skupiny nových siedmich prírodných divov sveta.

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

3. Starobylé mesto Hoi An

V tomto zachovalom obchodnom prístave z 15. – 19. storočia sa mieša miestna aj zahraničná architektúra (čínska, japonská, portugalská). Historické jadro mesta sa zachovalo v autentickej podobe až dodnes. Na zozname je zapísaných viac ako 1000 objektov, najobdivuhodnejšími z nich sú japonský krytý most, zhromažďovacie a obradné siene čínskych kongregácií a zdobené drevené domy miestnych. Darí sa tu aj starým remeslám - rezbárstvo, krajčírstvo, keramika a výroba lampiónov.

Japonský most v Hoi An

Japonský most v Hoi An

4. Svätyňa My Son

Výstavba tohto hinduistického chrámového komplexu bola započatá v 4. storočí a fungoval dlhých 900 rokov. Je jedným z najvýznamnejších chrámov v juhovýchodnej Ázii a zároveň dôležitým miestom starého kráľovstva Champa. Aj keď sa nachádza ukrytý uprostred zalesnených kopcov, po americkom bombardovaní v roku 1969 sa zo 70 objektov zachovalo len 25 stavieb, zvyšné objekty sú dnes už len zrúcaniny. Kedysi komplex slúžil aj ako pohrebisko panovníkov.

Zrúcaniny My Son, Vietnam

Zrúcaniny My Son, Vietnam

5. Cisárska citadela Thăng Long

Pozostatky tohto cisárskeho areálu ležia v samotnom srdci mesta Hanoi. Postavené bolo v 12. storočí ako nové cisárske sídlo za vlády dynastie Ly Viet. Medzi pamiatky komplexu patrí vlajková veža, Južná a Severná brána, pagoda princeznej, ulica 18 Hoang Dieu a archeologické náleziská. Dodnes tu archeológovia nachádzajú množstvo artefaktov a objavované sú aj podzemné pozostatky palácov.

Citadela Thanglong v Hanoi

Citadela Thanglong v Hanoi

6. Kráľovská pevnosť dynastie Ho

Objekt pôvodne slúžil v 14. storočí ako nové kráľovské sídlo. V rokoch 1397-1407 predstavoval tento areál hlavné mesto Vietnamskej ríše, v tom čase niesol meno Tay Do. Pevnosť bola vybudovaná z kamenných balvanov (zelená žula) na obdĺžnikovom pôdoryse. Dodnes sa zachovali iba ruiny pôvodného paláca a južná brána s kamennými drakmi (z pôvodných štyroch). Pevnosť je postavená na princípe Feng Shui, čo nám dokazuje, aká bola v tej dobe astrológia vyspelá.

Južná brána kráľovskej pevnosti dynastie Ho

Južná brána kráľovskej pevnosti dynastie Ho

7. Národný park Phong Nha-Ke Bang

Je súčasťou ekologického systému Annamského pohoria, rozkladá sa na 857 km2 (iba na vietnamskej strane) a prechádza až do Laosu. Jedná sa o najstaršie krasové územie v Ázii s viac ako 300 jaskyňami. Na zozname UNESCO je zapísaný pre svoju biodiverzitu, geologickú výnimočnosť, geomorfologické a geografické hodnoty. Pôvodné stromy v parku sú staré 500-600 rokov, bolo tu objavených až 1 320 druhov rastlín, z nich niekoľko je na zozname ohrozených druhov. Formujúcimi elementami krajiny sú rieky, vodopády a potoky, ktoré pretekajú podzemným labyrintom jaskýň a vytvárajú tak celý jaskynný systém. Medzí sprístupnené jaskyne patrí Phong Nha či Hang Toi.

Jaskyňa v NP Phong Nha-Ke Bang

Jaskyňa v NP Phong Nha-Ke Bang

8. Krajinný komplex Trang An

Patrí medzi najkrajšie miesta Vietnamu. Ide o ďalšiu vápencovo-krasovú oblasť v krajine. Trang An je komplex 48 jaskýň s rozmanitým ekosystémom. Okrem iného tu nájdeme aj historické budhistické pagody a veľké ryžové polia. Najviac navštevovanými kultúrnymi pamiatkami sú mesto Hoa Lu s pagodou Bich Dong, palácom Hang Mua a budhistický komplex Bai Dinh a okolie dediny a zátoky Tam Coc, kde nájdeme najviac historických pamiatok. Aj tu sú veľmi obľúbené turistické plavby historickou krajinou. Cestou po rieke Ngo Dong sa preplavíte tromi jaskyňami (Hang Ca 127 m, Hang Giua 70 m, Hang Cuoi 40 m). Atrakciou sú tu plávajúce obchody s nápojmi a potravinami.

Trang An, Vietnam

Trang An, Vietnam

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.