Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Taj Mahal: Výraz lásky a symbol Indie

Tádž Mahál, India

Tádž Mahál, India

Monumentálny pomník Tádž Mahál stojí v meste Ágra v severnom indickom štáte Uttarpradéš. Indický mogul Šáhdžahán  ho nechal postaviť na pamiatku svojej predčasne zosnulej manželky Mumtáz Mahál (perla palácu), ako dôkaz večnej lásky a oddanosti iba pre ňu. Od roku 1983 je Tádž Mahál súčasťou zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a od roku 2007 aj jedným z víťazov ankety Nových sedem divov sveta. Svetoznámy symbol Indie ročne návštivi až 8 miliónov turistov.

Pôvod Tádž Mahalu

Vo vnútri Tádž Mahálu

Vo vnútri Tádž Mahálu

Zatiaľ čo ostatné manželstvá boli pre Šáhdžahána čisto formálne, svoju druhú manželku Mumtáz veľmi miloval. Zomrela 17. júna 1631 po pôrode ich štrnásteho dieťaťa. Jej telo bolo pôvodne pochované v Barhanpure, v murovanej záhrade Zainabad na nábreží rieky Tapti. Toto miesto sa však Šáhdžahánovi nezdalo dostatočne vhodné k odpočinku pre jeho najmilovanejšiu ženu. Preto bolo telo vaňaté z hrobu a prevezené v zlatej rakve späť do Ágry. Tam bolo na pobreží rieky Yamuna pochované v malej budove. Šáhdžahán začal uvažovať o stavbe majestatného mauzólea. Trvalo dvadsaťdva rokov (1632-1654), než vznikla slávna Tádž Mahál (koruna paláca), jedinečný pomník z mramoru, na povrchu zdobený drahokamami. Na stavbe sa podieľalo 20 000 murárov.

Pretože má byť v kráse budovy prezentovaná krása samotnej Mumtáz Mahál, je stavba oslovovaná v ženskom rode, i keď jej obecne prisudzujeme mužský rod. Mumtáz aj Šáhdžahán sú pochovaní v relatívne prostých hroboch. Ich tváre sú otočené doprava, smerom k Mekke.

Vzhľad Tádž Mahálu

Krypta s hrobmi

Krypta s hrobmi Donelson

Tádž Mahál sa nachádza v pôvabných záhradach Mughal na konci vodného kanálu a vchádza sa do nej nádhernou bránou symbolizujúcou vstup do raja. Od vstupných dverí je možné zísť do malej krypty so skutočnými hrobmi, zatiaľ čo hore stoja iba symbolické sarkofágy. Dodatočné umiestnenie toho väčšieho Šáhdžáhánovho hneď vedľa Mumtázinho vnáša do harmonického priestoru istý nesúlad, znamenie to, že kedysi došlo k niečomu tragickému.

Mauzóleum, ohromujúce svojou veľkosťou a vznešenosťou, stojí na štvorcovom podstavci, ktorého rohy zdobia štyri štyridsaťmetrové minarety. Tie budove prepožičiavajú trojrozmerný efekt. Tádž Mahál sa vyznačuje bohatstvom vlysov a kaziet s reliéfmi a ako už bolo povedané, zdobením z množstva drahých kameňov. K zhotoveniu inkrustacií bolo pužitých približne 60 druhov polodrahokamov. Kvetinové motívy sa opakujú s geomterickou presnosťou asi tisíckrát. V mramorových reliéfoch prevláda kosatec typický pre cintoríny.

západ slnka v Tádž Mahále

západ slnka v Tádž Mahále

Farebná kombinácia sviežej zelenej scenérie, červenkastého chodníka a modrej oblohy dáva pamiatke množstvo nálad. S tým, ako sa počas dňa mení osvetlenie, získava mauzóleum rôzne zaujímavé odtiene. Ráno býva jeho farba ružovkastá a večer mliečne biela. Ak na neho dopadnú mesačné lúče, obliekne si krásny zlatý plášť. Zasadenie stavby do okolitých starobylých záhrad a tiež jej proporcie a symetrické členenie prispievajú k tomu, že si pri jej pozorovaní budete pripadať, ako by ste sa vznášali.

Tádž Mahál v súčastnosti

Tádž Mahál - dôkaz večnej lásky

Tádž Mahál - dôkaz večnej lásky

Tádž Mahál sa otvára návštevníkom 30 minút pred východom slnka a zatvára 30 minút pred západom počas bežných prevádzkových dní. V piatok je budova pre verejnosť uzavretá. Popoludní potom býva prístupná tým, ktorí sa musia zúčastniť modlitby pri mešite. Neexistuje žiaden limit pre to, ako dlho môžu turisti zostať vo vnútri komplexu počas otváracích hodín. Vstupenka pre zahraničného turistu stojí 1100 Rs.

Kvôli znečistenému ovzdušiu dnes Tádž Mahál bohužiaľ získava nepeknú nažltlú farbu. Aby sa vrátil pôvodný biely lesk stavby, bol vznesený návrh obaliť ju bahnom, ktoré sa po uschnutí spláchne. Bahno do seba totiž postupne vstrebáva nahromadené nečistoty. Táto procedúra trvá asi dva mesiace a stojí 230 000 dolárov. Naviac musí byť opakovaná každé dva alebo tri roky. K vyčisteniu mramoru mauzólea však už bola použitá aj skôr. Dodajme, že nech už má Tádž Mahál akýkoľvek odtieň, bude toto celosvetovo obdivované majstrovské dielo vždy patriť ku klenotom moslimského umenia v Indii. Nie je len pamätníkom milosti a dôstojnosti samotné, ale aj posolstvom pre celé ľudstvo, že "čistá láska je dušou života".

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.