Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sydney – ikonické mesto všetkých miest

Sydney

Sydney

Tak ako je poznávacím znamením Paríža Eiffelovka, hlavným znakom a dominantou Ostrova slobody v New Yorku Socha Slobody, tak aj Sydney v Austrálií má svoj symbol. Nie je ním nič iné než architektonický klenot, svetoznáma budova Opery.

Od trestaneckej osady po metropolu svetového formátu

Najväčšie a najľudnatejšie austrálske mesto Sydney nachádzajúce sa na pobreží Pacifiku, je najčastejším cieľom turistov, ktorí do slnečnej Austrálie zavítajú. Viac, než štvormiliónové veľkomesto Sydney bolo založené v roku 1788 britskými námorníkmi ako osada trestancov, ktorí sem boli deportovaní z Anglicka. V priebehu nasledujúcich rokov a stáročí došlo k obrovskému kultúrnemu, hospodárskemu a ekonomickému rozmachu, vďaka čomu sa Sydney stalo jednou zo svetových metropol a jedným z najkrajších miest na planéte Zem.


Hyde Park v Sydney

Hyde Park v Sydney

Prečo vidieť a zažiť Sydney?

Čomu vďačí Sydney za svoju popularitu, čím je pre turistov toto mesto tak atraktívne? Určite napríklad svojím kozmopolitizmom, uvoľneným životným štýlom, prívetivým a priateľským prostredím, ktoré každoročne priláka tisíce turistov, a to aj z radov študentov, spomeňme ďalej aj celoročne priaznivé klimatické podmienky, prekrásne biele pláže, nekonečný záliv či botanické záhrady s bujnou vegetáciou. Športovci telom aj dušou si určite nenechajú ujsť návštevu olympijského parku, v ktorom sa v roku 2000 konali jedny z najkrajších olympijských hier, milovníci bujnej vegetácie zas nepohrdnú návštevou záhrady Royal Botanic Garden, ktorá lemuje moderné budovy Sydney, kde se na ploche 30ha nachádza cca 7500 stromov.

Pláž Bondi, Sydney

Pláž Bondi, Sydney

Najväčším lákadlom však bezpochyby ostáva symbol mesta aj celej krajiny, ktorým je úchvatná budova Opery (Sydney Opera House). Za podrobnejšiu prehliadku stojí aj nemenej známy a nemenej fascinujúci most Sydney Harbour Bridge.

Sydney Opera House

Prvé kroky väčšiny turistov vedú k spomínanej budovy pery, ktorá sa nachádza v zálive Port Jackson. Budova pripomínajúca svojím tvarom biele lodné plachty, vlny či lastúry patrí medzi pomerne novodobé stavby, dokončená bola v roku 1973.

Sydney Opera House

Sydney Opera House

V tomto obrovskom kultúrnom stánku sa nachádza 5 hlavných hál, nahrávacie štúdio a výstavná sieň, ďalej reštaurácia, bary a knižnica. Celková kapacita všetkých hľadísk je úctyhodných 5467 miest. Počtom predstavení, ktorých je za rok viac než 1500 a počtom návštevníkov viac ako milión ročne sa radí k najrušnejším centrám kultúry na celom svete. Ak budete mať šťastie a absolvujete v budove Opery nejaké to hudobné, operné alebo divadelné predstavenia, odnesiete si zážitok na celý život.

Strecha, respektíve pomyselné plachty tvoriace strechu budovy slúžia každý rok ako plocha pre rôzne svetelné šou. Kto by nepoznal zábery z novoročných osláv v Sydney, ktoré každoročne vysiela televízia. No vidieť túto úchvatnú svetelnú show na vlastné oči, to je úplne iná kategória.

Svetelná show na Sydney Opera House

Svetelná show na Sydney Opera House

Harbour Bridge

Kolosálny, 502m dlhý a 134m vysoký spojovací most medzi centrom a severnou časťou Sydney bol postavený v dobe Veľkej hospodárskej krízy. Tento oceľový velikán meria viac než jeden kilometer, vedie ním osemprúdová diaľnica, dve železnice, chodníky pre peších aj cyklistov. Po vystúpaní na vrchol konštrukcie alebo jeden z pilierov sa vám naskytne výhľad na mesto a prístav, ktorý berie dych. 

Harbour Bridge v Sydney

Harbour Bridge v Sydney

Rybí trh v Sydney

V Sydney sa nachádza najväčší rybí trh na južnej pologuli. Do centra diania vás zavezú trajekty vychádzajúce priamo od budovy Opery. Neopakovateľnú atmosféru rybieho trhoviska so všetkými jeho pachmi, vôňami, krikom, dohadovaním a všeobecným chaosom si ihneď po príchode zamilujete.

Rybí trh v Sydney

Rybí trh v Sydney

Byť na najväčšom rybom trhu a neochutnať nič z rybích špecialít? To by bol vážne hriech. Kúpiť si priamo na trhu živého homára a nechať si ho pripraviť v niektorom zo stánkov, tomu sa predsa nedá odolať.

Trh v Sydney denne zásobuje čerstvými rybami a morskými plodmi celé mesto, s ponukou vynikajúcich pokrmov z rýb sa preto veľmi často stretnete aj na miestnych plážach. O ryby a iné morské potvorky tu skutočne nie je núdza.

V Sydney môžete študovať, pracovať, cestovať, žiť. Práve preto a nielen preto je austrálsky velikán medzi mestami považovaný za jedno z najlepších miest pre život na svete.

Sydney v Austrálii

Sydney v Austrálii

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.