Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Svieži a zelený Giethoorn je Benátkami severu

Giethoorn, Holandsko

Giethoorn, Holandsko

Jedinečné mestečko Giethoorn, ktoré sa prezýva aj „Holandské Benátky“, bolo založené v 13. storočí. Žije v ňom cez 2600 obyvateľov. V historickej časti je zakázané používať autá, aj tak tam pre ne nevedú žiadne cesty. Stredom obce preteká sedem kilometrov dlhý kanál, pôvodca onej benátskej prezývky. Bez gondoly sa tu veľmi ďaleko nedostanete, hoci cez kanál vedie množstvo mostíkov. Statky z 18. a 19. storočia boli prestavané na normálne domy. Giethoorn je známy ako dedinka bez ulíc. To najlepšie z neho môžete zhliadnuť pri plavbe loďkou či na kanoe. Giethoorn a s ním aj väčšie mestá ako Blokzijl a Vollenhove sú obľúbeným turistickým cieľom v Holandsku.

Giethoorn ako súčasť prírodnej rezervácie

Giethoorn leží uprostred prírodnej rezervácie De Wieden, ktorá spolu so susedným národným parkom Weerribben tvorí najrozsiahlejšie súvislé močarisko severozápadnej Európy. Veľká časť územia bola využívaná na ťažbu rašeliny až do druhej svetovej vojny. Neskôr bola časť plochy využívaná na pestovanie cukrovej trstiny. Na tento účel slúži menší úsek aj v súčasnosti. V oblasti parku žijú rôzne druhy vzácnych vtákov, napr. kormorány. Na trstinových ostrovčekoch je možné vidieť nielen divoké orchidey.

Národný park Weerribben

Národný park Weerribben

Bohaté možnosti pre cyklistov v okolí Giethoornu

Milovníci športovej cyklistiky si užijú rozsiahlu sieť trás, ktorá vedie celé kilometre rozmanitou krajinou, lesom či okolo vodných plôch. V okolí Giethoornu sa nachádza hneď niekoľko ciest, napríklad aj cyklotrasa ANWB: De Wieden a De Weerribben či Rietsnijdersroute. Počas jazdy na vás dýchne aj zaujímavá kultúra a história oblasti. Mnoho cyklistických trás sa prekrýva. Servisné stredisko pre bicykle ANWB sa nachádza priamo na cyklotrase. Ak nemáte vlastný bicykel, prenajmite si nejaký v Giethoorne, pokojne aj tandemový alebo elektrický.

Giethoorn v Holandsku

Giethoorn v Holandsku

Čo ešte môžete v Giethoorne podniknúť a vidieť?

Za Giethoornom nájdete veľké jazero Bovenwijde, ideálne na windsurfing a kanoistiku. Ak máte k dispozícii loďku, môžete vyraziť na množstvo pekných výletov do okolia mestečka. Na druhú stranu, k najkrajším tunajším zážitkom patrí aj obyčajná prechádzka po mostoch a cestičkách. Umožní vám objaviť pôsobivé zákutia a rôzne atraktívne miesta, ako je napríklad autentická farma 't Olde Maat Uus. Sídli tu múzeum, ktoré vás oboznámi s minulosťou Giethoorn a so životom jeho obyvateľov. Okrem farmy si môžete prezrieť aj rybársky a lodný dom. Časť pozemku je prístupná pre vozíčkarov. Vstupné činí 4 €. Voľne prístupná je malá kaviareň s kávovarom a nealkoholickými nápojmi a tiež obchod s holandskými sladkosťami, pohľadnicami, knihami a ďalšími spomienkovými predmetmi.

Tradičný domček v Giethoorne

Tradičný domček v Giethoorne

Na Binnenpadu v centre Giethoorn sa nachádzajú mnohé pamiatky a kultúrne inštitúcie, ku ktorým sa dostanete pešo, loďou alebo na bicykli. Múzeum hornín a minerálov De Oude Aard máva otvorené od marca do októbra, denne medzi 10:00 a 18:00, od októbra do februára v dňoch od stredy do nedele v čase 10:00 až 17:00. Je prístupné vysokým schodiskovým mostom, ktorý bohužiaľ nie je vhodný pre vozíčkarov. Vstupné stojí 3,50 €. Návšteva obchodu so suvenírmi je samozrejme zadarmo. Môžete si v ňom zakúpiť šperky, kamene či rôzne dekoračné kúsky. Najkrajšie drahokamy, minerály a fosílie boli v múzeu zhromažďované už od roku 1969. Vďaka mnohým objavným cestám zakladateľa René Boissevaina sa môže pýšiť vskutku výnimočnou zbierkou. Nechajte sa okúzliť nádhernými tvarmi, odtieňami a farbami! Stretnete sa tu s najväčším vajcom na svete, s ametystom z Brazílie aj so skameneným stromom z Ameriky.

Múzeum De Oude Aarde

Múzeum De Oude Aarde © De Oude Aarde

Ďalším ohromne zaujímavým miestom je Gloria Maris Schelpengalerie, nachádzajúca sa priamo na mestskom kanáli v centre Giethoorn. Vychutnajte si úchvatnú podvodnú krásu, ktorú nám príroda prináša! Tu môžete obdivovať mušle a koraly v mnohých variáciách, tvaroch aj farbách. Pozrite sa na drahocennú mušľu „Gloria Maris“, ktorá dala názov celej galérii. Kochajte sa jedinečnou zbierkou šperkov z koralov, perál, mušlí...

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.