Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Súostrovie Sokotra je perla Indického oceánu

Sokotra

Sokotra

Sokotra je súostrovie štyroch ostrovov – jedného rovnomenného a ďalej Abd al-Kúrí, Samhah a Darsy. Je súčasťou Jemenskej republiky. Leží v severozápadnej časti Indického oceánu, približne 240 km od východného pobrežia Somálska. V roku 2008 bola zaradená na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Prehliadnite si tunajšie nádherné pláže a tajomné zákutia, jaskyne aj sladkovodné jazierka a veľa ďalšieho.

Najväčším bohatstvom Sokotry je rozmanitá príroda

Sokotra je významná hlavne mimoriadne bohatou faunou a flórou. Deväťdesiat percent druhov plazov nežije nikde inde na svete. Na tomto miesto žijú aj globálne významné populácie vtákov, vrátane viacerých ohrozených druhov. Morský život je rovnako veľmi pestrý, žije tu 730 druhov pobrežných rýb, 300 druhov krabov, homárov a kreviet a 250 druhov koralov.

Úžasná fauna Sokotry

Úžasná fauna Sokotry

Jednotlivé ostrovy sú ako šperky Jemenu. Je to skutočne oblasť botanických a zoologických pokladov, chránených mnohými generáciami ostrovanov, ktorí stále udržujú pri živote jedinečné kultúrne tradície krajiny. Po stáročia bolo súostrovie mimo pozornosť prieskumníkov a prírodovedcov, no koncom 90. rokov sa to zmenilo. Charakteristika Sokotry teraz priťahuje nielen záujem vedcov a odborníkov, ale aj nadšencov ekoturizmu.

Stromy dračej krvi na Sokotre

Stromy dračej krvi na Sokotre

Cestovný ruch sa tu stále rozvíja. Usporadúvajú sa prehliadky súostrovia v spolupráci s miestnymi sprievodcami, ktorí majú dlhoročné skúsenosti s turistami z rôznych krajín. Môžu vám ukázať najatraktívnejšie miesta na ostrovoch, rozprávať vám o svojom jazyku a kultúre alebo pre vás organizovať rôzne zaujímavé aktivity.

Turistické atrakcie Sokotry

Piesočné duny Stero sú skvelým miestom pre fotografov. Ak sem prídete na západ slnka, môžete urobiť skutočne skvelé snímky. Ak máte záujem o trocha kultúry, vydajte sa do múzea Sokotry neďaleko kempu Rush Camping. Ten sa vyznačuje mimoriadne priateľským personálom. Neďaleko sa nachádza jaskyňa Hoq.

Piesočné duny Stero, Sokotra

Piesočné duny Stero, Sokotra

Sokotra sa pýši nekonečnými čistými plážami. Sú prístupné iba loďou, nemožno sa k nim dostať autom. V letnom období sú tu perfektné vlny pre surfovanie. Na jednej z miestnych pláží, nazývanej Qadama, sa môžete stretnúť s mnohými korytnačkami, ktoré sa tadiaľto plazia počas júnových a júlových nocí. V údolí Muri, neďaleko letiska, je obzvlášť krásna pláž. Jej čaro si najviac vychutnáte pri západe slnka.

Pláž Rosh, Sokotra

Pláž Rosh, Sokotra

Čo všetko sa dá zažiť na Sokotre?

Sokotra je ideálne miesto pre milovníkov trekingu. Je tu množstvo trás pre peších, ktoré vám umožnia lepšie sa zoznámiť s prírodou aj obyvateľmi. V najhorúcejším období je dobré držať sa pohoria Haghier. Existujú rôzne trekkingové trasy, z ktorých môžete vyberať v závislosti na svojich možnostiach a záujmoch. Môžu trvať od jednej hodiny do dvoch týždňov. Pre tých, ktorí chcú vidieť vnútrozemie Sokotry, sú v ponuke aj cesty s ťavami. Tie sa používajú na prepravu osobných vecí, vody a zásob, takže sa môžete naplno venovať malebným scenériám a úchvatným výhľadom. Noci prečkáte v stanoch a budete si vychutnávať jedlo pripravené vašimi sprievodcami.

Trek kaňonom Wadi Dirhur, Sokotra

Trek kaňonom Wadi Dirhur, Sokotra

Nadšenci potápanie budú tiež spokojní. Najlepší čas pre túto aktivitu je obdobie od septembra do októbra a od marca do mája, kedy sa more a vietor upokoja. Jedným z najzaujímavejších miest na potápanie je „Sunrise“ Wrack, ležiaci v hĺbke 25-27 metrov pri piesočnom dne v zálive Shuabu. K ďalším zaujímavým oblastiam patrí napr. Adho s dvomi miestami ideálnymi na potápanie s ponormi do 30 m. Obľúbené je aj potápanie na ostrovoch Darsa a Samhah. 

Potápanie na Sokotre

Potápanie na Sokotre

Medzi vyhľadávané aktivity patrí aj kitesurfing, freediving, windsurfing a plachtenie. Usporadúvajú sa tu tiež rôzne potápačské expedície, profesionálne výlety a rybárske výpravy. Každú rybársku výpravu sprevádzajú dvaja svetoví rybárski sprievodcovia. Zdá sa, akoby bola Sokotra špeciálne upravená pre neobvyklú zábavu zvanú sandboarding. Túto novú atrakciu, pri ktorej sa záujemcovia prejdú na doskách po piesočných dunách, smie vyskúšať každý. Jednoduchý výcvik prebieha na malom kopci, pokračuje sa na vyššom svahu, kde už možno dosiahnuť väčšiu rýchlosť. Nasleduje špeciálna "bobová dráha" s niekoľkými otáčkami.

Sandboarding

Sandboarding

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek formu zábavy, pobyt na Sokotre si dozaista užijete!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.