Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Štyri ročné obdobia v Štokholme

Štokholm

Štokholm

Zvoliť si to najobľúbenejšie ročné obdobie mi príde veľmi ťažké, keďže ak sa nad tým zamyslím, každá časť roku prináša niečo jedinečné, kvôli čomu sa na ňu teším. O to zložitejšie je vybrať si obľúbenú časť roku v rôznych krajinách. Dokážete si napríklad vybrať to najkrajšie obdobie v Štokholme?

Jar s ružovými okuliarmi

Ak vo Švédsku trávite jar, máte takmer povinnosť vydať sa do parku Kungsträdgården  v samotnom srdci Štokholmu. Ide o rozľahlý park obklopený kaviarňami a reštauráciámi, čo z neho robí obľúbené miesto pre schôdzky či koncerty cez leto a v zime tu vzniká dokonca korčuliarsky štadión. Najväčšiu návštevnosť má park práve na jar, kedy rozkvitajú desiatky čerešní. Ide o neopakovateľné predstavenie, ktoré si miestny radi vychutnajú napríklad pri prechádzkach alebo obedovom pikniku.

Jar v Kungsträdgården

Jar v Kungsträdgården

A keď už budete obdivovať tunajší park, nezabudnite sa vydať aj na prehliadku ostrova Skeppsholmen. Ten sa s ostatnými štokholmskými ostrovmi spája pomocou mostov - známy je napríklad most Skeppsholmssbron, ktorý ponúka prekrásny výhľad do okolia. Naviac je tu umiestnená veľká zlatá koruna, ktorá je medzi turistami veľmi obľúbená predovšetkým pri tvorbe originálnych fotografií z dovolenky. Z parku Kungsträdgården je ostrov dostupný na pešo a láka tak návštevníkov k príjemnej prechádzke. A čo viac, vzhľadom k výhodnej polohe ide o miesto s mnohými historicky významnými vojenskými budovami, ktoré boli postupom času pretvorené na zaujímavé múzea.

Zlatá koruna na moste Skeppsholmssbron

Zlatá koruna na moste Skeppsholmssbron

Dobrodružné leto

Letné mesiace sú v Štokholme ako stvorené pre vyžitie na vode. A výber je naozaj široký - od prenájmu malých lodičiek na krátku plavbu, cez rôzne adrenalínové športy na vode, až po celodenné výlety po pamiatkach a významných miestach na výletných lodiach. Či sa už rozhodnete pre plavbu pod významnými mostami, cez vikingské ostrovy, kitesurfing, alebo pojmete celú dovolenku ako veľkú letnú plavbu aj s programom, rozhodne nebudete ľutovať.

Napriek tomu, že je celé Švédsko rajom ostrovov a jazier, občas je potrebné vodnú hladinu opustiť a zabaviť sa chvíľu na súši. A v týchto prípadoch prídu vhod tunajšie parky, ktoré sú aj cez leto ako stvorené pre príjemný piknik s priateľmi, či večernú romantiku v dvoch. Rastúce čerešne v lete síce už atmosféru nedokreslia, ale stále bude na čo pozerať. Posedenie  v mäkkej tráve príde vhod a stromy poskytnú príjemný tieň.

A čo by to bolo za leto bez možnosti obeda, kávy a zákusku, či poháriku na záhradke? Parky sú často obklopené mnohými kaviarňami a reštauráciámi, ani mimo nich však o podobné podniky nie je núdza. Stačí si vybrať ten najzaujímavejší a užívať si osvieženie drinkom v parnom lete. Veľmi časté sú v Štokholme predovšetkým tzv. pivné zahrádky, ktoré sa často spájajú s reštauráciámi či pizzeriami. Veľmi obľúbená je napríklad pizzeria Omnipollos hatt, či Svenska Hamburgerköket.

Zahrádka v Štokholme

Zahrádka v Štokholme

Jesenná dávka informácií

Akonáhle slnko zoslabne a listy začnú pomaly opadávať, v Štokholme nastáva ideálna chvíľa pre opustenie vody a výletov v prírode. Pozornosť turistov sa v tomto období obracia predovšetkom na pamiatky a významné miesta, ktorých je tu viac než dosť. Ak ste sa do Švédska vydali predovšetkým preto, aby ste lepšie spoznali tunajšiu históriu a kultúru, rozhodne odporúčam navštíviť Nordiska museet. Toto štokholmské múzeum turisti právom nazývajú jedným z najkrajších na svete. Dozviete sa tu mnoho informácií o modernej švédskej kultúre, ale aj o histórii tejto krajiny vrátane ukážok nábytku či oblečenia. A ak náhodou nemáte čas na detailnú prehliadku múzea, zájdite sa naň aspoň pozrieť. Už budova samotná je veľmi impozantným dielom - leží v blízkosti mora, čo je samo o sebe veľmi pôsobivé. Budova má naviac toľko detailov, že je rozhodne čo obdivovať.

Nordiska museet, Štokholm

Nordiska museet, Štokholm

Počas jesene tiež ubúdajú davy turistov, ktoré Štokholmom prúdia. Je tak ideálny čas na prieskum starého mesta, ktoré je označované ako Gamla Stan. Uprostred Štokholmu existuje aj veľká plocha k prehliadke - stredoveké uličky ukrývajú mnoho z formovania Štokholmu a ich prehliadka je tak ideálnym jednodenným výletom. Navštíviť môžete napríklad Kráľovský palác, kostoly, reštaurácie plné tradičných pokrmov, či obchody so suvenírmi. Ako pamiatku na návštevu mesta si tak môžete zaobstarať napodobeninu vikingskej prilby, plyšového losa, figuríny severských zvierat, rôzne ručne vyrábané dekorácie, či slávnu Pipi dlhú punčochu. A pri ceste po múzeách nezabudnite nahliadnúť aj do Nobelovho múzea, kde zistíte plno zaujímavostí o udelení týchto prestížnych cien.

Pokojná zima

S blížiacimi sa Vianocami sa Štokholm začína pripravovať na pohodové mesiace plné nakupovania a času s priateľmi. Veľmi obľúbené sú vianočné trhy na najstaršom námestí v starom meste, Stortorgetu. Sneh, hrnček s vareným vínom a vôňa perníkov linúca sa mestom prebudí vianočnú atmosféru naozaj v každom. S úsmevom na tvári tak môžete prechádzať bohaté trhy, kde nakúpite remeselné výrobky a roztomilosti všetkého druhu. Adventný čas doprevádzajú oslavy plné koncertov a zábavy.

Vianočné trhy na Stortorgetu, Štokholm

Vianočné trhy na Stortorgetu, Štokholm

Na Vianoce hneď naviažu novoročné oslavy, z ktorých veľmi obľúbený je predovšetkým  novoročný ohňostroj. Ten býva odpaľovaný z miestneho prístavu a býva naozaj veľkolepý. Ak si celú noc užívate mesto a všetky udalosti, ktoré k tejto príležitosti ponúka, potom ukončíte zábavu takýmto ohňostrojom a pohárom dobrého sektu, právom môžete nazývať svoj koniec roku za mimoriadne vydarený.

Turisti si naviac veľmi cenia originálne využitie voľného času, ktoré zima vo Švédsku prináša. Na rozdiel od leta, kedy má každý plno aktivít, sa v zime omnoho lepšie dodržuje tzv. Fika - príležitosť pre stretnutie s priateľmi a príjemné posedenie pri káve a zákusku. Možno si hovoríte, že pre podobné schôdzky nie je potrebný vlastný názov, ale s tým by Švédi nesúhlasili. Keď už niečo pomenujete, je potrebné to pravidelne dodržiavať a vyčleniť si na to dosť času vo svojom harmonograme. O to viac sa na fiku miestni obyvatelia tešia. Je to ideálna príležitosť pre stretnutie s priateľmi a pojedanie cukroviniek, takže spojíte tie najpríjemnejšie životné udalosti. Miesto pritom nie je obmedzené, schádzať sa tak môžete v kaviarni, vonku, či u niekoho doma a pre túto udalosť sú vyčlenené aj rôzne druhy zákuskov. Voliť môžete z klasických aj upravených verzií, napríklad pre športovcov či osoby na zdravotnej diéte, pričom niektoré z nich majú aj svoj vlastný deň. Napríklad Lussekatt má tvar písmena S a je typickou dobrotou podávanou pri oslvách svätej Lucie. Trinásty december je tak oficiálnym dňom tohto zákusku, aj keď na pultoch obchodov ho nájdeme už od začiatku novembra. Gustav Adolfsbakelse je ďalším sezónnym zákuskom so svojím vlastným dátumom, ten pripadá na šiesty november. Pečie sa na pamiatku Gustava II Adolfa - kráľa, ktorý pomohol Švédsku stať sa jednou z najsilnejších európskych krajín. Vzhľad zákusku sa líši v rôznych krajinách, väčšinou je však všade rovnaký základ a ozdobou je čokoládová hlava panovníka.

Lussekatt

Lussekatt

Rozlišujeme celkom štyri ročné obdobia a voľba toho najlepšieho z nich je právom považovaná za zložitú a mnohých ľudí môže subjektívny názor na túto problematiku rozdeliť. Preto je v takom prípade ideálne nerobiť medzi obdobiami rozdiely, keďže každé prináša niečo nové a krásne, čo stojí za spoznanie. Namiesto úvah, kedy v roku je nám najlepšie, skúsme na všetko nájsť niečo krásne a za tým sa aj vydajme, aby bol celý rok plný zážitkov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.