Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Starodávna Matera, mesto podivuhodných jaskýň

Matera, Basilicata, Taliansko

Matera, Basilicata, Taliansko

Matera v odľahlom kúte južného Talianska, v malej oblasti Basilicata, bola zvolená za európske hlavné mesto kultúry pre rok 2019. V jej okolí sa nachádzajú najvýznamnejšie miesta pobytu jaskynného človeka v Stredomorí. Kamene Matera čiže Sassi di Matera sú najstaršou časťou mesta. Táto séria jaskýň vytesaných z vápenca na okraji rokliny je od roku 1993 súčasťou zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V Materi bolo natočených množstvo slávnych biblických filmov, napr. Umučenie Krista (2004) Mela Gibsona. Starobylé Sassi slúžilo tvorcom ako prostredie starého Jeruzalema.

Jedinečné starobylé mesto Sassi di Matera

Matera získala medzinárodnú slávu pre svoje starobylé mesto Sassi di Matera. To predstavuje dôležitý neporušený príklad troglodytického osídlenia, dokonale prispôsobeného terénu a ekosystému. Jeho byty sú považované za prvé ľudské osídlenie v dnešnom Taliansku. Obydlia sú vykopané do vápenca a mnohé z nich nie sú viac než jaskyňami. Starobylé mesto, patriace k najpôsobivejším miestam na svete, vyrástlo na svahu skalnatej rokliny vytvorenej riekou, ktorá je dnes malým potokom. Roklina je mezi miestnymi známa ako "la Gravina". Do konca 80. rokov minulého storočia bolo Sassi považované za oblasť chudoby, keďže tunajšie obydlia zostali vo väčšine prípadov neobývateľné. Súčasná miestna správa sa však viac orientovala na cestovný ruch a podporovala obnovu Sassi za pomoci talianskej vlády, UNESCA aj Hollywoodu.

Sassi di Matera

Sassi di Matera

Dnes je tu množstv prosperujúcich podnikov, krčmičiek a hotelov. To znamená, že ak prídete do Matery, strávite v jaskyniach veľa času. Môžete tam spať, jesť, vypiť si aperitív a kochať sa sochami. Na okraji mesta v Sasso Caveoso sa môžete prechádzať aj tými neobývaným jaskyňami a predstavovať si, aké by to bolo, keby ste tu žili pred mnohými rokmi. Táto časť mesta je zrejme najviac fascinujúca. Matera je jedno z najstarších neustále osídlených miest v histórii. Na druhej strane rokliny môžete obdivovať jednoduché formy neolitických jaskýň, kde ľudia žili pred 7000 rokmi.

Interiér jaskynného obydlia v Matere

Interiér jaskynného obydlia v Matere

Kláštory a obdivuhodné jaskynné kostoly

Matera uchováva rozmanitú zbierku budov súvisiacich s kresťanskou vierou, vrátane množstva kostolov vytesaných do skaly. Napočítate tú cez 100 kostolov a svätýň, z ktorých najväčšia je katedrála (1268-1270). Tá bola postavená voľne na svahu v románsko-apulskom štýle a neskôr venovaná patrónke Matery, Márii della Bruna. Má 52 m vysokú zvonicu. Hlavným rysom fasády je okno rozdelené šestnástimi malými stĺpcami. Dekorácie v interiéri pochádzajú prevažne z 18. storočia. Nedávno bola objavená byzantská freska zo 14. storočia, vyobrazujúca posledný súd.

Katedrála v Matere

Katedrála v Matere

Ďalšie dva dôležité kostoly v Matery, venované apoštolovi Petrovi, sú San Pietro Caveoso a San Pietro Barisan. Ten druhý bol nedávno obnovený v rámci projektu svetového pamiatkového fondu. Hlavný oltár a vnútorné fresky boli vyčistené a chýbajúce kusy reliéfov a ozdôb boli rekonštruované.

Kostol San Pietro Caveoso

Kostol San Pietro Caveoso

V Matery sa vyskytuje množstvo ďalších kostolov a kláštorov. Niektoré sú jednoduchými jaskyňami s jediným oltárom a možno aj s freskou. Ďalšie sú potom zložitými jaskynnými sieťami s veľkými podzemnými komorami, o ktorých sa predpokladá, že boli využívané k meditáciám. Z jaskynných kostolov v Sassi a Agri vynikajú najmä Santa Maria di Idris v oblasti Monte Errona a Santa Lucia alle Malva v albánskej štvrti. Oba skrášľujú fresky zo 13. storočia.

Kostol Santa Maria di Idris

Kostol Santa Maria di Idris

Cisterny a zber vody

Matera bola postavená nad hlbokou roklinou, vďaka čomu bola síce dobre ukrytá, no zároveň len ťažko zabezpečovala dodávku vody svojim obyvateľom. Skorší obyvatelia preto investovali obrovskú energiu do stavby nádrží a systémov vodných kanálov. Najväčšia nádrž bola nájdená pod námestím Piazza Vittorio Veneto. S masívnymi piliermi vytesanými zo skaly a s výškou klenby cez 15 m to bola ozajstná vodná katedrála, splavná loďou. Rovnako ako ostatné cisterny v meste, bolo jej úlohou zhromažďoť dažďovú vodu, ktorá prúdila do Sassi.

Vstup k podzemným vodným nádržiam

Vstup k podzemným vodným nádržiam

Pevnosť Castello Tramontano

Bola by škoda nespomenúť hrad Tramontano z 16. storočia, ktorého prestavbu začal gróf Gian Carlo Tramontano. Účelom stavby bolo vykonávať kontrolu nad mestom, zostala však nedokončená. Leží na kopci Lapillo nad starou časťou mesta a má tri veľké veže. Do pôvodného dizajnu ich bolo zrejme zahrnutých dvanásť. Počas vykopávok tu boli objavené veľké rímske cisterny a stavby, na ktorých možno pozorovať, ako ľudia kedysi žili.

Castello Tramontano

Castello Tramontano

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.