Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sprievodca po San Franciscu

Historické električky v San Franciscu

Historické električky v San Franciscu

Veterné San Francisco sa nachádza na západnom pobreží Spojených štátov amerických a je hlavným kultúrnym a finančným centrom Severnej Kalifornie. Zároveň je štvrtým najľudnatejším mestom Kalifornie a hneď po New Yorku aj najhustejšie osídleným v USA. Mesto sa preslávilo najmä jedinečným mostom Golden Gate Bridge, niekdajšou väznicou na ostrove Alcatraz, lanovými električkami v uliciach, ale aj čínskou štvrťou, rôznymi architektonickými prvkami a mnohými ďalšími turistickými cieľmi, vďaka ktorým býva označované za jedno z najkrajších miest na svete.

Slávny most v San Franciscu

Pamiatka, ktorá spojuje San Francisco a Marin County je považovaná za jeden z divov moderného sveta. Golden Gate Bridge, charakteristický svojou oranžovou farbou, bol postavený v roku 1933. O štyri roky neskôr, po neúnavnom boji s vetrom, hmlou a zradnými prílivmi, sa konečne otvoril chodcom aj automobilom ako ohromujúca brána do Tichého oceánu. Ešte dnes nás môžu prekvapovať rôzne zaujímavosti, ktoré sa k nemu viažu. Vedeli ste napríklad, že sa priamo na moste narodili tri deti? A všetky boli chlapci! Zaujímavé je rovnako to, že most bol za dobu svojej existencie uzavrený iba trikrát kvôli silnému vetru. A tušíte vlastne, prečo tá neobvyklá farba? Samozrejme pre lepšiu viditeľnosť v hmle, kvôli plaviacim sa lodiam, ale aj preto, že tento odtieň krásne ladí s okolitou krajinou.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge

V súčasnosti je obľúbený visutý most prístupný chodcom, vozičkárom aj cyklistom, ale nesmie sa tu jazdiť na korčuliach či skateboardoch. Turisti sem merajú cestu často iba preto, aby si zaobstarali fotografiu, ktorú by mohli hrdo umiestniť na Instagram. Pridáte sa?

Alcatraz

Bohatá história Alcatrazu je možno pre mnohých z nás prekvapujúca. Federálna väznica, útočisko morských vtákov, miesto s najdlhšie fungujúcim majákom na západnom pobreží aj rodisko amerického indiánskeho hnutia Červená Sila, tým všetkým je Alcatraz. V roku 1850 tu bola vybudovaná aj obranná pevnosť, ktorá neskôr slúžila ako vojenská väznica. O skalnatom ostrove, ležiacom uprostred Sanfranciského zálivu, sa rozpráva veľa fascinujúcich príbehov. Isté je, že predstavuje významný prínos pre históriu národa, tým pádom aj dôležitú pamiatku a vo veľkom navštevovanú turistickú atrakciu.

Alcatraz

Alcatraz

Alcatraz je súčasťou Národnej rekreačnej oblasti Golden Gate, ktorá je jednou z viac než štyristo národných parkov v krajine. Vyčleniť si niekoľko hodín pre objavovanie ostrova sa vám určite oplatí. Pri plánovaní výletu do Alcatrazu majte na pamäti, že prístup tam umožňuje iba súkromná trajektová spoločnosť. Prevádzková doba sa mení podľa sezóny – odjazdy sú možné približne každú polhodinu po celý deň od 9:00. Alcatraz je otvorený denne s výnimkou Vianoc, Dňa vďakyvzdania a Nového roka. Vstupenky sa doporučuje zakúpiť s výrazným predstihom, aj niekoľko týždňov dopredu. Pre viac informácií navštívte stránky Alcatraz Cruises.

Počasie na Alcatraze je nepredvídateľné, takže si so sebou pre istotu vezmite ľahkú bundu a sveter. Nenechajte sa zmiasť tým, ako krásne deň začína. Nezabudnite ani na pohodlné vychádzkové topánky. Rozhodne sa vyhnite sandálom, obuvi s otvorenou špičkou a vysokým podpätkom.

Alcatraz

Alcatraz

Lombard Street

Hovorí sa, že kto nemá fotografiu z Lombard Street, ten akoby v San Franciscu ani nebol. Pôvodne najkľukatejšiu (o tento titul ju pripravila Vermont Street) a najstrmšiu ulicu sveta zdobia udržované rastliny a pre jej výnimočnosť ju samozrejme navštevujú davy turistov. Dostať sa sem nie je jednoduché, žiada si to výstup do poriadneho kopca, ale nepochybujte, že to bude stáť za to.

Lombard Street

Lombard Street

Radnica v San Franciscu

San Francisco City Hall je sídlom vlády mesta San Francisca. Súčasná budova nahradila staršiu radnicu, ktorá bola zničená počas zemetrasenia v roku 1906. Jej architektom bol Arthur Brown, Jr., ktorý navrhol okrem iného aj pamätník War Memorial Opera House, chrám Emanu-El a Coit Tower. Priestor rotundy je skutočne veľkolepý, horné úrovne sú prístupné verejnosti – i handicapovaným osobám.

Radnica v San Franciscu

Radnica v San Franciscu

Maľované dámy

Maľované dámy (Painted Ladies) sú radové viktoriánske domčeky postavené v San Franciscu aj v iných amerických mestách. Najznámejšia skupina sanfranciských farebných domčekov sa nachádza na ulici Steiner 710-720, priamo oproti Alamo Square. Postavil ich architekt Matthew Kavanaugh medzi rokmi 1892 a 1896. Tento ikonický blok domov býva často zachytený na fotografiách ako jedna z turistických zaujímavostí. Objavil sa v približne sedemdesiatich filmoch, TV programoch a reklamách.

Maľované dámy

Maľované dámy

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.