Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte plávajúce trstinové ostrovy Uros v Peru

Plávajúce trstinové ostrovy Uros

Plávajúce trstinové ostrovy Uros

Neobyčajné trstinové ostrovy Uros sú ukotvené pevnými lanami uprostred jazera Titicaca na hraniciach Peru a Bolívie, len 7 km východne od mesta Puno. Každý deň medzi ne vyplávajú lode plné nadšených turistov, ktorí chcú spoznať tamojší spôsob života a odniesť si nezabudnuteľné zážitky.

Život na ostrovoch Uros

Prvou zastávkou je vstupný ostrov, kde sa platí vstupné oprávňujúce návštevníkov vplávať do dediny. V mestečku Puno si možno najať sprievodcu, ktorý vám vysvetlí, že peniaze zo vstupného putujú rovno k miestnym, tak ako zárobky zo suvenírov, ktoré sa vám pokúsia predať tunajšie ženy.

Suveníry z ostrovov Uros

Suveníry z ostrovov Uros

Za ďalšie poplatky vás miestni obyvatelia prevedú po svojich chatrčiach alebo vám dajú ochutnať tradičné pokrmy varené nad ohňom, dokonca aj z tŕstia.

Kuchyňa na jednom z ostrovov Uros

Kuchyňa na jednom z ostrovov Uros

Turistický ruch tunajšiu kultúru v podstate zachraňuje. Priniesol do súostrovia aj niekoľko moderných vymožeností, vrátane zlepšenia sanitárnych zariadení a solárnych panelov, ktoré znižujú riziko požiaru z otvoreného ohňa. Inak je však životný štýl obyvateľov takmer nemenný už stovky rokov. Okrem cestovného ruchu sú živia hlavne rybolovom, lovom vtákov a zhromažďovaním ich vajec.

Interiér obydlia miestnych

Interiér obydlia miestnych

Prehliadka ostrovov Uros a okolie

Po zaplatení vstupného nastúpite späť do člnov a vyrazíte do vnútra plávajúcich ostrovov Los Uros. Je ich niekoľko desiatok, menších i väčších. V miestach, kde sa nachádzajú, nie je voda príliš hlboká a na okolitých brehoch rastie dostatok tŕstia. Je tak možné pravidelne obnovovať silné laná na ukotvenie, ako aj spodné vrstvy rákosia, ktoré pod hladinou pochopiteľne hnijú. Na niektorých ostrovoch by ste našli len pár chatrčí z rákosia, na iných môže byť domčekov podstatne viac. Najtradičnejšie ostrovy ležia ďalej od Puna, cez bludisko malých kanálov, ktoré smú navštevovať iba súkromné ​​lode.

Stavby na jednom z ostrovov Uros

Stavby na jednom z ostrovov Uros

Môžete si naplánovať napríklad poldennú prehliadku ostrovov, ktorá vám zaberie dohromady asi štyri hodiny. Vyplávate z prístavu mesta Puno a za cca tridsať minút sa dostanete k súostroviu. Stretnite sa s tamojšími rodinami, preskúmajte okolie a nezabudnite si zaobstarať množstvo fotiek. Je tiež možné naplánovať si skupinové a súkromné ​​cesty. Tento variant vám poskytne viac času na rozhovor s ostrovanmi o ich živote a schopnosti prispôsobiť si prostredie tvorivým spôsobom. Váš sprievodca bude fungovať zároveň ako prekladateľ, ak nebudete vedieť španielsky. Môžete sa tiež tešiť na ďalšie zaujímavé aktivity, ako je pozorovanie vtákov v okolí národnej rezervácie jazera Titicaca.

Trstinová loď pre prevoz turistov

Trstinová loď pre prevoz turistov

Niekto možno zatúži preskúmať čo najviac ostrovov jazera Titicaca. Aj to je samozrejme možné. Prečo zostávať len pri ostrovoch Uros? Ostrovy Taquile, Amantani či Suasi vám predstavia divoké kontrastné tváre domorodých kultúr Titicaca. Vybrať si môžete z rôznych výletov, ktoré zahŕňajú rozličné kombinácie ostrovov, napr. celodenný Uros & Taquile. Trasy sa pohybujú od celodenného výletu až po dvojdňové či dokonca viacdenné, samozrejme aj s ubytovaním v miestnych rodinách.

Ostrov Amantani na jazereTiticaca

Ostrov Amantani na jazereTiticaca

Krásy ostrova Huacavaca

Turisticky najatraktívnejším a najnavštevovanejším je ostrov Huacavaca. Okolo jeho malého námestíčka sú nahromadené stánky s ručne vyrábanými suvenírmi, ako sú keramické nádoby, ručne tkané pestrofarebné látky, makety trstinových lodičiek alebo drobné šperky. V neďalekej obytnej časti žijú miestni ľudia. Nechýba tu ani rozhľadňa či kostolík.

Urobte si na trstinových ostrovoch pohodlie

Urobte si na trstinových ostrovoch pohodlie

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.