Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte pamiatky rozprávkového mesta Sintra

Portugalské mesto Sintra leží asi 20 km severozápadne od Lisabonu. Vďaka tejto výhodnej polohe a dobrým klimatickým podmienkam sa stalo letným sídlom kráľovskej rodiny. Maurský hrad, veľa palácov, záhrad a krásnych parkov z rôznych slohových období mu zaistili prezývku "rozprávkové mesto". Jedinečná kombinácia miestnych parkov a záhrad ovplyvnila rozvoj krajinnej architektúry v celej Európe. Spolu s priľahlou oblasťou je Sintra zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Castelo dos Mouros

Maurský hrad bol postavený niekedy v 9. či 10. storočia v lesoch nad mestom. Dnešnú podobu získal až v 19. storočí, kedy ho nechal v romantickom štýle prebudovať kráľ Ferdinand II. Pozostatky kedysi kolosálnej stavby sú pomerne zachovalé. Aj v súčasnosti možno obdivovať strohé veže či krásne cimburie ponúkajúce dychberúci výhľad na sintra.

Monserrate

Romantický palác Monserrate bol navrhnutý pre sira Francisa Cooka významným britským architektom Jamesom Knowlesom. Stavba vznikla prispôsobením pozostatkov staršie budovy, ktorá bola zdevastovaná zemetrasením, ktoré postihlo Lisabon a jeho okolie v roku 1755. Kombinuje neogotiky s podstatnými prvkami odvodenými od indickej architektúry. Monserrate preslávil svojimi záhradami. Tie sú z veľkej časti dielom Thomasa Gargilla. Dôkladná analýza mikroklimatických zón krajiny tu umožnila vysadiť vyše 3000 exotických druhov, zhromaždených zo všetkých častí sveta. Na Monserrate kedysi pobýval básnik William Beckford. Navštívil ho i George Gordon Byron, ktorý sa o ňom zmienil v diele Childe Haroldova cesta.

Palácio de Seteais

Neoklasický palác z 18. storočia bol postavený pre holandského konzula Daniela Gildemeestera. Po jeho smrti ho odkúpil markíz Diogo José Vito de Menezes Noronha Coutinho. Ten k nemu pridal ďalší krídla. V súčasnosti slúži palác ako luxusný hotel a reštaurácia. Hostia sa môžu prechádzať nádhernými záhradami či dokonca jazdiť kočom alebo na koni. Hotel ponúka taktiež špeciálne programy pre novomanželov. K dispozícii je aj vonkajší bazén a tenisový kurt, nablízku sa navyše nachádza niekoľko golfových ihrísk.

Palácio Nacional da Pena

Palác Pena na vrchole pohoria Serra de Sintra je dielom čistého romantizmu a vlastne aj jednou z najväčších romantických stavieb 19. storočia na svete. Stojí na mieste skoršieho kláštora, ktorý bol v roku 1755 zničený zemetrasením. Kráľ Ferdinand II. ho následne nechal prestavať na kráľovský palác. Túto prácu zveril nemeckému architektovi barónovi von Eschwege, ktorého spolupracovníkom pri vytváraní rozsiahleho parku bol český záhradný architekt Václav Cífka. Spojenie egyptských, maurských, gotických a renesančných prvkov viedlo k vytvoreniu súboru, ktorý je čistým výrazom romantického hnutia a vskutku pôsobivým miestom pre všetkých milovníkov histórie a kultúry.

Palácio Nacional de Sintra

Palác s prvkami gotického, manuelského a maurského štýlu predstavuje dominantnú architektonickú pamätihodnosť mesta Sintra. Nachádza sa v centre a pravdepodobne bol postavený na mieste maurského Alcazaru. Medzi 15. a 19. storočím bol takmer nepretržite obývaný kráľovskou rodinou. Budovy paláca pochádzajú z 15.-16. storočia, najstaršou zachovanou časťou je kaplnka zo 14. storočia. Jedným z najdôležitejších rysov paláca je obklad s dlaždicami azulejos, najlepší príklad mudejarskou techniky na Pyrenejskom polostrove. Interiér obsahuje maľovanú a kachľovou výzdobu a ďalšie prvky typické pre mudejarskou, neskorogotický a Manuelský štýl. Zemetrasenie v roku 1755 poškodilo aj tento palác, ktorý sa v roku 1910 stal národnou pamiatkou.

Quinta da Regaleira

Palác je známy tiež pod menom Palácio do Monteiro dos milhões čiže "Palác milionára Monteira" (podľa svojho prvého majiteľa). Súčasťou je prekrásna kaplnka a rozľahlý park s jazerami, jaskyňami, fontánami a ďalšími zaujímavosťami. Palác slúžil ako súkromná rezidencia rôznych majiteľov. V roku 1997 prešiel renováciou a o rok neskôr bol sprístupnený verejnosti. Dnes je dejiskom série atraktívnych kultúrnych podujatí.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.