Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte krásne benátske ostrovy Murano a Burano

Samotné centrum romantických Benátok nie je tým jediným, čo do tejto oblasti priťahuje turistov zo všetkých kútov sveta. Za návštevu bezpochyby stojí tiež blízke Murano, ostrov sklárov, a Burano, ostrov čipiek. Nasadnite na vodný autobus vaporetto a nechajte sa previezť do vyhláseného sklárskeho strediska. Prejdite sa malebnými uličkami ostrova Murano pozdĺž obchodíkov plných tunajšieho skla až ku kostolu Panny Márie a Donáta. Po opätovnom nalodení môžete pokračovať na ostrov farebných domčekov Burano. Vedeli ste, že tamojšie domy pôvodne farbili manželky námorníkov, aby ich muži ľahšie našli cestu domov? Ak vám zostane trocha času, neváhajte a navštívte tiež ostrov Torcello, oázu pokoja, kde kedysi býval aj Ernest Hemingway.

Za kvalitnými sklárskymi výrobky na Murano

Murano, centrum sklárskeho priemyslu, je tvorené skupinou ostrovčekov prepojených mosty v Benátskej lagúne Jadranského mora. Leží 1,5 km severovýchodne od Benátok. Jeho sláva rozkvitala najmä v 15. a 16. storočia, kedy bolo predným sklárskym strediskom Európy. Sklo sem však dodnes láka mnoho turistov. Tajomstvo jeho výroby si sklárski majstri vždy starostlivo strážili. Aj v súčasnosti tu nájdeme rad sklárskych dielní a obchodíkov. Úchvatnú zbierku starého skla si možno prezrieť napr. V Museo del Vetro v Palazzo Giustinian, starobylom sídle biskupov z Torcello. V roku 1805 prešiel palác do rúk benátskeho patriarchátu, ktorý ho roku 1840 predal mestu Murano. Múzeum a archívy, založené roku 1861, boli umiestnené v centrálnej miestnosti na prvom poschodí. Strop onej veľkej izby s freskou z 18. storočia svedčia o pôvode nádherného paláca. Jednou zo vzácností múzea je modrá svadobná čaša z konca 15. storočia, zdobená Angelom Barovier. V súvislosti s architektonickými pokladmi ostrova nemožno nespomenúť nádhernú románsku Basilicata dei Santi Maria e Donato s apsidou so stĺporadím z 12. storočia.

V Buranu na vás čaká pestrá podívaná

Burano s vysokou šikmou vežou kostola a s romantickými farebnými domčekmi pozdĺž kanálov je určite najpestrejším ostrovom lagúny. Presnejšie povedané je súostrovím štyroch ostrovov spojených mostami. Nachádza sa v blízkosti Torcello, na severnom konci lagúny. Od Benátok je vzdialené 7 km. Z Námestia sv. Marka sa k nemu dostanete asi za 40 minút vaporettom.

Burano je domovom krajkářek, cukrárov a tiež rybárov. Dodnes tu zruční muži opravujú loďky alebo látajú siete. Naproti tomu pôsobivé krajkárske remeslo pomaly mizne. V 16. storočí bol v celej Európe vysoký dopyt po tunajšej čipke, tak jemné, že sa jej začalo hovoriť "punto in aria" čiže očká vo vzduchu. V roku 1872 bola založená slávna čipkárska škola Scuola dei Merletti. V súčasnosti sa však ručnej výrobe čipiek podľa tradičných spôsobov venuje už len hŕstka starších žien. Mladá krv sa do titernej práce príliš nehrnie. Je to časovo veľmi náročné, a preto tiež drahé.

Hlavným zdrojom príjmov miestnych obyvateľov je dnes cestovný ruch. Návštevníci sem prichádzajú nielen za nákupom krajkového tovar, ale aj na prehliadku pamiatok. Jasné farby tunajších domčekov vychádzajú zo špecifického systému zlatého veku ich vývoja. Pokiaľ si niekto praje svoj dom pomaľovať, musí zaslať žiadosť vláde, ktorá dotyčného upozorní na určité povolené odtiene. Takmer všetky budovy sú vymaľované v bohatých farbách, ktoré vám okamžite zdvihnú náladu. Medzi ďalšie atrakcie Burana patrí rímskokatolícky kostol San Martino zo 16. storočia so zvonicou a obrazom od Giambattistu Tiepola. Spomeňme tiež kostol, respektíve kaplnku Oratorio di Santa Barbara a muzeum krajkárstva.

Návšteva tohto múzea začína v hlavnej miestností na prízemí, kde vás krátky film s titulkami v angličtine pozve na impozantnú cestu do fascinujúceho sveta čipiek. Didaktické panely odkryjú tajomstvá zručnej techniky tvorby čipiek. V prvom poschodí je zbierka chronologicky usporiadaná a rozložená v štyroch miestnostiach zodpovedajúcich jednotlivým obdobiam: 16. storočia, 17.-18. storočia, 19.-20. storočia a krajkárskej škole (1872-1970). Múzeum máva otvorené od 10:00 do 18:00, v pondelok býva zatvorené. Plné vstupné stojí 5 €, znížené 3,50 €. Deti do piatich rokov majú vstup zdarma.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.