Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte jedinečné pamiatky a múzeá španielskej Marbelly

Marbella, Španielsko

Marbella, Španielsko

Marbella v južnom Španielsku je obľúbeným turistickým letoviskom v oblasti Costa del Sol v provincii Málaga. Zásluhu na tom iste nesú tunajšie zaujímavé múzeá, početné pamiatky religiózneho charakteru aj obľúbený mestský park Alameda.

Poklady Starého Mesta a okolia

Staré Mesto Marbelly je jedným z najkrajších svojho druhu v Andalúzii. Nádherne zachovalá oblasť očarí návštevníkov úzkymi bielymi uličkami a kvetinovými balkónmi. Spolu so širokou škálou obchodíkov, kaviarní a reštaurácií tu nájdete očarujúce námestie Plaza de los Naranjos. Názov pochádza z roku 1941, kedy tu boli vysadené pomarančovníky. Na námestí sa nachádza radnica zo 16. storočia, na ktorej fasáde môžete obdivovať rôzne pamätné dosky a slnečné hodiny. Ďalej tu stojí Ermita de Santiago či kaplnka Santiago, prvý kresťanský kostol v meste z 15. storočia, Casa del Corregidor a richtárov dom zo 16. storočia.

Staré mesto Marbelly

Staré mesto Marbelly

V blízkosti Starého Mesta nájdete plno ďalších zaujímavostí a pôsobivých stavieb, napr. Iglesia de la Encarnación (kostol Vtelenia), ktorého stavba započala v 17. storočí. Kostol San Juan de Dios zo 16. storočia, ktorý sa jedného dňa stane súčasťou mestskej nemocnice, poskytoval zdravotnícku pomoc obyvateľom Marbelly až do vytvorenia nemocnice Bazán. Vnútri nájdeme vysoký oltár a v kaplnke po ľavej strane fragmenty fresiek, ktoré boli objavené počas nedávnej rekonštrukcie. Spomeňme ešte kaplnku Santo Cristo de la Vera Cruz. Bola postavená v druhej polovici 16. storočia ako súčasť starého františkánskeho kláštora a dnes predstavuje jeden z najstarších chrámov v meste. Skladá sa z jedinej lode a pozoruhodná je predovšetkým jej fasáda z vyrezávaných kameňov.

Iglesia de la Encarnación, Marbella

Iglesia de la Encarnación, Marbella

Za návštevu stoja aj pozostatky múru, ktorý obklopoval moslimské mesto a opevnenie arabského hradu. Hrad je vôbec najdôležitejšou stopou moslimskej civilizácie, ktorá sa v centre Marbelly uchovala.

Hrad v Marbelle

Hrad v Marbelle

Za kultúrou a históriou do múzeí!

V Múzeu moderného španielskeho gravírovania (Museo del Grabado Español Contemporaneo) sú vystavené diela najvýznamnejších umelcov svojej generácie – Pabla Picassa, Eduarda Chillido, Joana Miró a ďalších. Múzeum je jediné svojho druhu v Španielsku a sídli v budove starej nemocnice Bazán zo 16. storočia.

Múzeum moderného španielskeho gravírovania

Múzeum moderného španielskeho gravírovania Berthold Werner

Veľkolepá zbierka olivových stromov, považovaná za jednu z najlepších v Európe, sa nachádza v múzeu Bonsái. Vhodná voľba pri hľadaní kultúrnych zážitkov je mestská archeologická zbierka a Múzeum Cortijo Miraflores. Budova múzea väčšinu 19. storočia slúžila ako mlyn na cukrovú trstinu a olej. Dnes v múzeu nájdete veľa mlynských strojov a predmetov súvisiacich s jeho niekdajšou funkciou. Má aj niekoľko miestností na dočasné výstavy, knižnicu a miestnu umeleckú galériu.

Múzeum bonsajov v Marbelle

Múzeum bonsajov v Marbelle

Za odpočinkom a čerstvým vzduchom do parku!

Park Alameda bol vždy pýchou Marbelly. Tieto svieže zelené mestské pľúca pochádzajú z 18. storočia a vo svojom najlepšom čase sa rozkladali na ploche 20 000 m², čo vtedy tvorilo 20% z centra mesta. Park sa tiahol na východ k bulváru Avenida del Mar, na západ do ulice Miguel Cano a na juh ulicou Fuente až k tunelu. Originálny dizajn sa skladal z hlavného centrálneho, dvoch postranných a šiestich malých štvorcov s kamennými lavičkami a fontánami. V priebehu rokov prešiel park mnohými zmenami. Dnes je miestom na relax, kde sa návštevníci môžu tešiť z pohľadu na mnoho cenných botanických druhov.

Park Alameda, Marbella

Park Alameda, Marbella

Peší bulvár Avenida del Mar bol súčasťou veľkého mestského parku Alameda. Bývalo to miesto na prechádzky a rôzne stretnutia, kde bohatí mestskí páni dávali na obdiv svoju spoločenskú a ekonomickú moc, predovšetkým počas významných slávností. V 80 rokoch tu začala výstavba parkoviska a v 90. rokoch získal bulvár svoju súčasnú podobu a funkciu. Stále je miestom stretávaní občanov a turistov. Vo svojej centrálnej časti má stálu expozíciu desiatich bronzových sôch od fantastického umelca Salvadora Dalího.

Dalího sochy v Marbelle

Dalího sochy v Marbelle

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.