Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte Bragu, najstaršie mesto Portugalska plné pamiatok!

Výhľad na mesto z Bom Jesus do Monte

Výhľad na mesto z Bom Jesus do Monte

Historická Braga v provincii Minho na severe Portugalska je tretím najväčším mestom v krajine. Sídlia tu dve univerzity a centrum, okolie skrášluje množstvo pamätihodností nielen religiózneho charakteru. Dlhá história Bragy je zrejmá v nádhere jej kostolov, chrámov i múzeí.

Moderné mesto Braga pamätá aj na tradície

S viac než dvetisícročnú históriou je Braga nielen najstarším mestom Portugalska, ale aj jedným z najstarších katolíckych miest na planéte. Má veľké náboženské dedičstvo, takže je súčasne jednou z najlepších destinácií v segmente náboženského cestovného ruchu. Liturgické slávnosti Svätého týždňa navštevujú tisícky veriacich z celej krajiny i zo zahraničia. Staré mesto s tradičným náboženstvom, vždy impozantné svojím bohatstvom a majestátnosťou, žije ruka v ruke s podnikaním a mladým duchom v životne dôležitých oblastiach, ako je kultúra, obchod, gastronómia, priemysel a služby.

Braga - radnica

Braga - radnica

Atraktívnym faktorom Bragy je tiež rímske dedičstvo, vďaka ktorému býva často nazývaná "portugalským Rímom". Kostoly, nádherné domy z 18. storočia, záhrady, prírodné parky a početné rekreačné oblasti z nej robí lákavý cieľ zvedavých turistov. Pozostatky rímskych kúpeľov Alto da Cividade, niekdajšieho miesta pohody, uvoľnenia a relaxácie, sú od roku 1986 zaradené ako národná pamiatka. Na sever od nich boli objavené tiež trosky rímskeho divadla z rovnakej doby.

Nádherná architektúra mesta Braga

Nádherná architektúra mesta Braga

Objavujte kúzelné miesta a pamätihodnosti Bragy!

Jednou z najznámejších pamiatok Bragy je kostol Bom Jesus do Monte. Stojí na kopci nad mestom (asi 5 km od centra), kam vedie pútnická cesta a historická lanovka na vodný pohon. Takých lanoviek je na svete iba niekoľko desiatok. Barokový kostol určite nie je tým jediným, čo tu stojí za pozretie. Cieľom pútnikov býva tiež unikátne a pôsobivé barokové schodisko Escardia do Bom Jesus, lemované fontánami, kaplnkami a alegorickými sochami. Okrem toho sa vám z vrcholku kopca naskytne pekný výhľad na mesto.

Escardia do Bom Jesus

Escardia do Bom Jesus

Ďalším pútnickým miestom neďaleko Bom Jesus do Monte je Sameiro. Pod priestranstvom okolo tamojšieho chrámu sa nachádza zaujímavá expozícia histórie kresťanstva. Bom Jesus, Sameiro a taktiež Falperra sú obklopené úchvatnými zelenými plochami a krajinou pripomínajúce učinený raj.

Sameiro

Sameiro

K najdôležitejším stavbám Portugalska patrí Sé de Braga, najstaršia katedrála v krajine, ktorej stavba sa začala v roku 1070 (teda ešte predtým, než sa Portugalsko stalo národom) a dokončená v nasledujúcom storočí. Mesto tak vyrástalo pozvoľna okolo katedrály a dnes môžeme pozorovať vplyvy najrôznejších období v stenách a fasádach. Interiér je však prevažne barokový. Múzeum Tesouro Museu da Sé de Braga je domovom pozoruhodných pokladov, rozprávajúcich o dejinách krajiny. Stála výstava o Ježišovi Kristovi zoznamuje taktiež s históriou cirkvi v Brage. Kúpte si cenovo výhodnejšiu kombinovanú vstupenku a okrem múzea budete môcť navštíviť tiež katedrálu a kaplnku, ktoré ho obklopujú.

Sé de Braga

Sé de Braga

Čo by vás ešte mohlo zvlášť zaujať na poli kultúry? Napríklad to, že v Brage stojí aj jedno z najväčších a najkrajších divadiel Portugalska. Theatro Circo bolo otvorené v roku 1915 a dnes je miestom najrôznejších predstavení, vzdelávacích projektov, workshopov, konferencií, výstav, festivalov a osláv. Vydajte sa sem počas dňa a nechajte sa sprievodcom vykonať scénou, zákulisím, šatňami, hlavným sálou a ďalšími miestnosťami.

Ponorte sa do vôní a farieb bragenských záhrad!

Turista obdivujúci všadeprítomné náboženské aj iné mestské pamiatky sa samozrejme časom unaví a zatúži po odpočinku vo sviežom prostredí zelene. Pre túto príležitosť sú tu rozsiahle verejné parky a malebné záhrady sľubujúce dotyk prírody aj vítané pohodlie.

Záhrady Bom Jesus do Monte

Záhrady Bom Jesus do Monte

Jedným z takých miest je krásna romantická záhrada Jardim de Santa Barbara, susediaca s palácom Paço Episcopal Bracarense. Santa Barbara bola pomenovaná podľa fontány zo 17. storočia, ktorá tam stojí a tiež ju dopĺňa socha svätej Barbory. Verejne prístupná záhrada je raj ukrytý medzi budovami a vďaka jasným farbám a kvetom je to ideálne miesto na fotografovanie. Dajte si kávu v Café Lusitana a príďte si sem oddýchnuť po náročnom dni.

Jardim de Santa Barbara

Jardim de Santa Barbara

Ďalšie pekné terasovité záhrady nadväzujú na zadnú časť šľachtického paláca Palácio dos Biscainhos, v ktorom vystavuje Museu dos Biscainhos.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.