Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte, aké netradičné nástrahy vás môžu na dovolenke stretnúť!

Každá cesta do zahraničia si vyžaduje dôkladnú prípravu. Reč je nielen o balení potrebných vecí, či nevyhnutných liekov a dokumentov. Okrem mapy, pasu či poistenia je dobré vždy splniť ešte niekoľko ďalších často aj zákonom daných opatrení - napríklad zoznámiť sa s miestnou kultúrou. To zahŕňa základnú znalosť práva cudzej krajiny, zákonov, jazyka, meny, ale aj tradícií a zvyklostí, s ktorými sa na dovolenke zaiste stretnete. Vo väčšine štátov sú miestni obyvatelia zhovievaví k turistom a neznalosť zvykov sa stane iba vtipnou historkou pre príbuzných, môže sa však jednať aj o niečo vážnejšie. Aby dovolená prebiehala bez zbytočných prešľapov a nedorozumení, poďme sa s tými najzvláštnejšími zvykmi zoznámiť.

Veľká Británia

Pri hľadaní nemusíme ani chodiť ďaleko - aj keď by sme si povedali, že ako Európanov nás nič neprekvapí, aj v tých najbližšie situovaných krajinách nájdeme niečo, čo u nás rozhodne nepovažujeme za bežné. Napríklad britské pitie čaju. Snáď každý vie, akú významnú úlohu hrá táto činnosť v rámci tunajšej kultúry, však presné pravidlá ovláda len málokto. Pri miešaní tohto nápoja sa lyžica ani na chvíľu nedotýka šálky a všetko tak prebieha v úplnom tichu. Po premiešaní čaju je potom samozrejmé, že sa lyžice ihneď vyberá a čaj sa nikdy nepije s lyžičkou v šálke. Nech vás však ani nenapadne lyžičku pred položením na tanierik olízať, jednalo by sa o vrchol nevkusu.

Pitie čaju je pre Britov udalosťou

Pitie čaju je pre Britov udalosťou

Ešte zvláštnejšie sú zvyky na britskom vidieku - panuje tu povera, že stretnutie so strakou nosí vždy smolu. Ak sa však do takej situácie Brit dostane, stále nie je všetko stratené a smoly sa dá pomerne ľahko zbaviť. Stačí za vranou pomaly prísť, veľmi milo a slušne sa s ňou privítať a prehodiť s ňou pár slov o zdraví jej ženy.

Taliansko

Nikoho zrejme neprekvapí, že sa v krajine pizze, špagiet a zmrzliny bude väčšina tradícií vzťahovať práve ku kuchyni. Zlaté pravidlo znie "buran je ten, kto si dovolí dať kečup na špagety". Ak máte navyše vo zvyku cestoviny krájať, stretnete sa s nechápajícím výrazom v tvári nejedného Taliana. A s rovnakým prekvapivým pohľadom sa stretnete, ak si objednáte kapučíno po šiestej hodine popoludňajšej - to sa tu pije výhradne na raňajky, najneskôr v dopoludňajších hodinách.

Špagety s kečupom? V Taliansku NIE!

Špagety s kečupom? V Taliansku NIE!

Španielsko

V tejto krajine má zvláštne tradície dokonca aj svoje vlastné pomenovanie – San Fermin festival.Raz do roka sa na kľudnom historickom mestečku Pamplona vytvorí trasa, ktorú mladí chlapci utekajú pred rozzúrenými býkmi. Hoci sa jedná o zvyk pomerne nebezpečný, každý rok sa dobrovoľne prihlási veľa odvážlivcov a jedná sa tak o veľkolepý pohľad. Nejedná sa o žiadny rozmar modernej doby, ale o tradícii pochádzajúce z dávnej histórie. V tomto roku sa tento festival uskutoční od 6. do 14. júla.

San Fermin festival

San Fermin festival

Egypt

V posledných rokoch jedna z najvyhľadávanejších destinácií vyznáva tradície, o ktorých sa vo svete takmer nevie. Podľa Egypťanov sa napríklad ľavá ruka spája s diablom a používa sa tak len k podradnejším činnostiam. Na púšti trebárs pravou rukou jete a zbierate veci, zatiaľ čo ľavú ruku používate výhradne na toalete. U rúk ešte chvíľu zostaneme, pretože prílišná gestikulácia pri rozhovore s miestnymi tiež nie je dobrý nápad - ľudia v Egypte veria na uhranutie rukami. Vzhľadom k spoločenským zvyklostiam potom nie je dovolené, aby sa na verejnosti bozkávali či objímali ľudia rôzneho pohlavia.

Egypt

Egypt

Portugalsko

Aj tu sa opäť stretneme s mnohými zaujímavými tradíciami, z ktorých sa väčšina spája s kuchyňou. Pokiaľ si v Portugalsku v reštaurácii prisolíme obed, je to pre kuchára znamenie, že niečo nie je v poriadku a vám jedlo nechutí. Čo by pre nás ďalej mohlo byť veľmi šokujúce je fakt, že Portugalci večerajú veľmi skoro. Ak teda patríte medzi nočných stravníkov, rozhodne si popoludní zájdite do obchodu a urobte si zásoby, než aby ste sa spoliehali na miestne reštaurácie. Väčšina bude mať totiž zatvorené už pred desiatou hodinou večer.

Portugalci večeria veľmi skoro

Portugalci večeria veľmi skoro

Rusko

Je to veľmi drsná krajina a rozhodne je dobré poznať aj túto skutočnosť. Ak sa napríklad budete baviť s Rusom, nie je vhodné sa príliš usmievať, pretože úsmev v Rusku neznačí zdvorilosť, tak ako u nás. Aj cez to sú však Rusi veľmi pohostinní - ak vás niektorý z nich pozve k sebe na návštevu, od rána radšej držte pôst. Aj menšia rodinná stretávka sa tu dá prirovnať ku kráľovskej hostine a odmietnutie jedla je úplne nemysliteľné.

Rusko - drsná krajina s drsnými ľuďmi

Rusko - drsná krajina s drsnými ľuďmi

USA

Samozrejme nesmie chýbať ani obľúbená Amerika, aj tu majú obyvatelia isté zvyky, s ktorými sa len tak nestretneme. Napríklad vyzúvanie na návštevách rozhodne nie je nutné, ak nás o to hostiteľ priamo nepožiada. Ak sa však stretávate radšej v reštauráciách, majte sa na pozore pri zadávaní objednávky. Hranolky sa dajú objednať len ako príloha k jedlu, ale samostatne je tu takmer nezoženiete. Do konečnej ceny na účtenke je potom automaticky zarátané sprepitné vo výške 20% z celkovej útraty a z tohto sprepitného je potom platený čašník.

V USA hranolky iba ako príloha

V USA hranolky iba ako príloha

Japonsko

A u stravovacích návykov ešte chvíľu zostaneme - veľmi zvláštne sú totiž v Japonsku, kde napríklad v reštauráciách platíte účet ešte pred tým, než jedlo dostanete. Ďalej potom ak si po jedle negrgnete, dávate tým kuchári najavo, že vám nechutilo. Japonci sú si navyše v rodine veľmi blízki, preto je tu zvykom, že sa celá rodina vo vani kúpe v jednej vode bez výmeny. Turistu by potom mohlo prekvapiť, že na uliciach nie sú odpadkové koše. V krajine totiž platí, že si každý nesie svoje odpadky domov a tu je náležite roztriedi.

Japonská kultúra sa od našej veľmi líši

Japonská kultúra sa od našej veľmi líši

Niekde vadia žuvačky, inde dotyky

Čím ďalej od Európy pôjdeme, tým zvláštnejšie tradície môžeme nájsť. V Thajsku nie je celkom bežné jesť vidličkou, tá tu slúži iba na naloženie jedla na lyžicu, Dominikánska republika si zakladá na svojej viere a veria, že Ježiš je príčinou mnohých vecí v ich životoch - nápisy typu "Ježiš ma naučil variť" nie sú nič neobvyklé. V Singapure je niečo tak obyčajného ako žuvačka len na predpis a zakúpite ju len v lekárni. Dovoz tohto tovaru je striktne kontrolovaný a pri odhodení žuvačky na zem vás čaká vysoká pokuta. Na severe Indie ľudia pri súhlase otáčajú hlavou zľava doprava a pri nesúhlase kývu hore a dolu, teda celkom opačne, než sme my zvyknutí. Brazília vás môže prekvapiť hneď niekoľkými rôznymi prílohami k hlavnému jedlu a v Nepále sa vždy pozerajte, čo pijete - rituálom pre udržanie zdravého tela je tu pitie jačej krvi, ktorá je vzhľadom ku strave Jaka veľmi výživná a plná telu potrebných látok.

Či už sa krajiny snažia pôsobiť akokoľvek moderne, najlepšie jej kultúru a tradície odhalíme počas sviatkov. Pokiaľ chcete napríklad osláviť Vianoce nejako netradične, zájdite si do Indie ozdobiť vianočný banánovník, alebo sa zastavte v Austrálii, kde si môžete v oblečku Santy užívať surfovanie. Veľmi obľúbené sú Vianoce aj vo Fínsku, kde je bežnou tradíciou v tento krásny sviatok relaxovať a väčšinu obyvateľov tak nájdete v saunách. Milovníci nezdravého jedla potom ocenia tradíciu z Japonska, kedy sa na Vianoce večerou výhradne kurča z KFC. Nakoniec, niektoré predtým zvláštne tradície sa dostávajú pomaly aj do našej krajiny - strašidelní Krampusovia vychádzajúci každý december z Álp do ulíc sa z Rakúska pomaly presúvajú aj k nám, kedy v posledných rokoch môžeme navštíviť prehliadky týchto desivých masiek hneď v niekoľkých mestách. A návštevu tejto i ďalších tradícií vo svete môžem len odporučiť, pretože potom aspoň lepšie vidíme, na čo sa môžeme vrátiť sem k nám.

Vianočné surfovanie v Austrálii

Vianočné surfovanie v Austrálii

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.