Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Španielska Segovia láka na Disneyho hrad a akvadukt

Krásná Segovia leží v strednom Španielsku, približne 100 km severozápadne od Madridu, s ktorým má dobré dopravné spojenie. Je preto ideálnym cieľom jednodňového výletu z hlavného mesta. Prírodná krajina je definovaná suchými pláňami, borovicovými lesmi, údoliami a širokým pásom hôr. V Segoviu sa nachádza niekoľko významných historických pamiatok, vrátane majestátne katedrály a rozprávkového hradu. Staré mesto a pôsobivý rímsky akvadukt boli roku 1985 zapísané na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Segovia, Španělsko

Segovia, Španělsko

Segovia - mesto s bohatou históriou a krásnymi pamiatkami

Za najväčší poklad Segovie je považovaný monumentálny akvadukt. Impulz na postavenie dali zrejme rímski cisári z dynastie Flaviovců. Stavba dosahuje výšky 28 m a vyniká dvadsiatimi tisícami opracovanými žulovými blokmi. Celý akvadukt drží pohromade len vďaka dômyselnému rozloženiu ich váhy.

Akvadukt v Segovii

Akvadukt v Segovii

Hrad Alcázar bol po požiari v roku 1869 prestavaný a získal svoju romantickú rozprávkovú podobu, ktorá mu zaistila značný záujem turistov. Vo svete sa preslávil dokonca toľko, že štúdio Walta Disneyho zapracovalo jeho siluetu do svojho loga a niektorých rozprávok. V stredoveku bol obľúbeným sídlom kastílskych kráľov. Zrejme práve tu Isabela Kastílska prijala Krištofa Kolumba a sľúbila mu finančnú podporu pri jeho plavbách.

Hrad Alcázar, Segovia

Hrad Alcázar, Segovia

Ďalšou dôležitou pamätihodnosťou Segovie je vznešená katedrála stojaca v tesnej blízkosti Plaza Mayor. Je dielom presláveného španielskeho architekta Juana Gil de Hontañona, ktorého inšpirovala isabelská gotika.

Katedrála v Segovii

Katedrála v Segovii

Kedy do Segovie zavítať na návštevu?

Teploty tu bývajú o päť stupňov nižšie ako v Madride, návšteva Segovie sa tak stáva príjemnou záležitosťou aj v lete. Mesto je však najkrajšie na jeseň, kedy sa jeho zelené háje menia v úchvatnú mozaiku medi a zlata. Počasie výrazne ovplyvňuje blízke pohorie Sierra de Guadarrama. Najvyšší vrchol Peñalara je po väčšinu roka pokrytá snehom, čo umožňuje existenciu niekoľkých lyžiarskych zariadení.

Jesenná Segovia

Jesenná Segovia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.