Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Španielska Córdoba, krásne mesto obdivuhodných stavieb

Córdoba, Španielsko

Córdoba, Španielsko

Córdoba leží na rieke Guadalquivir v Andalúzií v južnom Španielsku a je hlavným mestom a kultúrnym centrom rovnomennej provincie. Patrí k vyhľadávaným turistickým cieľom a od roku 1984 je súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Mešita a katedrála Mezquita

Córdobská Mezquita je jednou z najpozoruhodnejších budov na svete a tým pádom aj jednou z najnavštevovanejších pamiatok Španielska. Každý rok navštívi túto impozantnú stavbu, ktorá prepája náboženské prvky islamu a západnej kultúry, približne 1,5 milióna turistov. Katedrálu začal stavať v roku 785 emir Abd al-Rahman I. Približne 856 stĺpov v pravidelných radoch spája dvojité oblúky nad sebou. V roku 1236 bola Mezquita premenená na kresťanskú katedrálu a od roku 1523 bola v jej strede postavaná renesančná loď s kupolou. Mezquita spája architektonické poklady niekoľkých epoch, vrátane grécko-rímskych a egyptských štýlov. Je aj oslnivým symbolom jemnej maurskej architektúry.

Mezquita

Mezquita

Palác Alcázar de los Reyes Cristianos

Pevnosť kresťanských monarchov patrí k hlavným dominantám mesta. Bola postavená v 8. storočí ako obydlie kalifa. Komplex budov a terasovitých záhrad získal veľký význam v stredoveku, kedy sa tu osem rokov zdržiavali katolícki monarchovia Ferdinand II. Aragónsky a Isabela Kastílska. TNa tomto miesto tiež privítali Krištofa Kolumba, ktorý mal vysvetliť svoje plány nájsť západnú námornú cestu do Indie. Neskôr, počas doby inkvizície, sa pevnosť stala fórom a bola používaná ako civilné a vojenské väzenie.

Palác Alcázar de los Reyes Cristianos

Palác Alcázar de los Reyes Cristianos

V roku 1931 bol Alcázar vyhlásený za historickú architektonickú pamiatku a od roku 1984 je kráľovský palác svetovým kultúrnym dedičstvom. Vo vnútri sa nachádza niekoľko pôsobivých starobylých artefaktov, vrátane rímskych sarkofágov z 3. storočia. Hlavným lákadlom sú však nádherné dvorné záhrady s krásnymi fontánami a zastrihnutými živými plotmi. Pevnosť je obklopená mohutnými múrmi so štyrmi vežami. Vstupné pre dospelých činí 4,50 €, pre študentov 2,25 € a deti do štrnástich rokov majú vstup zdarma. Neďaleko paláca nájdete kalifove kúpele, kráľovské stajne, synagógu, katedrálu, bránu Almodóvar a.i.

Záhrady Alcázaru v Córdobe

Záhrady Alcázaru v Córdobe

Staré židovské mesto Judería

Historické centrum Córdoby si dodnes zachováva svoje jedinečné čaro. Bývalá židovská štvrť, tzv. Judería, ukrýva poklady maurskej architektúry a je domovom niektorých najkrajších pamiatok v meste. Hlavné cesty tejto štvrti sú každodenne preplnené turistami z celého sveta. Avšak existujú aj úzke uličky mimo tohto ruchu, ktoré vám zaistia peknú prechádzku. Môžete počas nej obdivovať pekné biele domy a nádherné balkóny alebo nádvoria preplnené farebnými kvetmi. Judería s typickým andalúzskym bludiskom uličiek je pravdepodobne najvýznamnejším a najkúzelnejším miestom v meste. V roku 1984 bola celá vyhlásená za svetové kultúrne dedičstvo. V minulosti zastávala úlohu intelektuálneho a kultúrneho centra celého regiónu.

Staré židovské mesto Judería

Staré židovské mesto Judería

Navštívte tunajšiu synagógu, múzeum býčích zápasov, starý maurský trh alebo staroveký rímsky most, v ktorého strede sa nachádza socha archanjela Rafaela, patróna Córdoby. Mnohí ľudia sa u nej zastavujú na krátku modlitbu alebo pri nej zapaľujú sviečky. Na vonkajšom konci mosta stojí stredoveká veža Torre de la Calahorra, najstaršia obranná budova v meste.

Torre de la Calahorra

Torre de la Calahorra

Zrúcaniny palácového mesta Medina Azahara

Zvyšky honosného palácového mesta, známeho tiež ako Medinat al-Zahra, z 10. storočia stoja približne 8 km západne od Córdoby. Za túto krátku cestu vám rozhodne stoja. Návštevníci tu ešte stále môžu nasávať niekdajšiu slávu a veľkoleposť mesta. Medina Azahara bola postavená na troch veľkých terasách na južnom svahu, na ploche viac ako 110 hektárov. Kroniky svedčia o jej mimoriadnej kráse. Záznamy zmieňujú zlatý salón a trónnu sieň zdobenú slonovinou, mramorom, zlatom a mnohými klenotmi. Od roku 1923 boli pozostatky mesta vyhlásené za chránené historické miesto.

Medina Azahara

Medina Azahara

Dokonca aj v dnešnej dobe sú časti slávnych obrazov, stĺpov a múrov v relatívne dobrom stave. V 90. rokoch 20. storočia prebehlo reštaurovanie dvoch salónov a obnova by mala postupne pokračovať. Od jari 2017 ponúka Medina Azahara aj nočné návštevy, pri ktorých možno obdivovať pekne osvetlené cesty a záhrady. Občania EÚ majú pri predložení platného dokladu (cestovného pasu) vstup zdarma, ostatní platia 1,50 €. Medzi Córdobou a archeologickým náleziskom Medina Azahara funguje pravidelná autobusová doprava.

Zrúcaniny palácového mesta Medina Azahara

Zrúcaniny palácového mesta Medina Azahara

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.