Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sedem sestier, osem útesov v Anglicku

Seven sisters Country Park

Seven sisters Country Park

Potrebujete si oddýchnuť od každodenných starostí? Neexistuje lepšia terapia, ako pokojný pobyt v prírode. A práve na takýto typ dovolenky je najlepšie návšteva Anglicka. Tá je známa predovšetkým vďaka Londýnu, avšak ponúka oveľa viac než len zábavu a pamiatky.

Národný park Seven sisters Country Park láka hneď na niekoľko krásnych miest, jeho súčasťou je však predovšetkým osem kriedových útesov, s ktorými súvisí zaujímavý príbeh. Hoci ich názov je Sedem sestier, počet útesov nezodpovedá - pomenovanie totiž nie je odvodené od počtu skál, ale od počtu sestier, ktoré mali medzi útesmi postavených sedem domov, v ktorých žili.

Filmové útesy

Vstupnou bránou do Anglicka sú Biele útesy doverské, ktoré sú, rovnako ako Sedem sestier, kriedového pôvodu. Tieto útesy veľmi často figurujú vo filmoch a Sedem sestier možno považovať za ich nemenej úspešné zástukyňe. To je možné vďaka podobnosti oboch útesov, jediný rozdiel je len v polohe.

Sedem sestier leží na južnom pobreží Anglicka ako súčasť grófstva East Sussex - konkrétne medzi mestami Seaford a Eastbourne. V okolí sa tak nachádza hneď niekoľko ďalších zaujímavých miest, ako je napríklad mys Beach Head.

Mys Beachy Head

Mys Beachy Head

Kúzelné krídlové útesy a krásna príroda ktorá sa na nich rozprestiera je priamo raj pre fotografov a to v ktoromkoľvek ročnom období. Ide navyše o útesy takých rozmerov, že sú vidieť snáď za každého počasia. Tieto snehobiele útesy sa pritom do dnešnej podoby formovali mnoho rokov, najprv pod morskou vodou z vápenatých častí morských rias a mušlí. Takýto je teda základ útesov, ktorých najvyšší bod je dnes vo výške 77 metrov nad morom.

Vďaka všetkým týmto vlastnostiam je spomínaný národný park vhodný pre celú škálu činností - môžete sa tu len tak prechádzať, jazdiť na bicykli, sledovať vtáctvo alebo sa trebárs plaviť v kanoe.

Sedem sestier

Sedem sestier

Od útesu k moru

Za návštevu rozhodne stojí aj neďaleký Brighton, prímorské mesto, ktoré je preslávené predovšetkým krásnymi plážami. Posedenie s priateľmi či piknik na jednej z týchto vyhlásených pláží patrí bezpochyby k najlepšiemu druhu relaxácie vôbec. Mimo to sú tu k videniu tiež prekrásne a veľmi dobre udržiavané záhrady alebo indický palác. Veľký dojem na vás iste urobia aj miestni obyvatelia, pretože majú vo svete povesť tých najmilších hostiteľov vôbec. Sú veľmi milí, ochotní a ak vás na ulici niekto z nich zastaví, najskôr to bude preto aby vám poradili alebo vám aspoň zaželali pekný deň. Brighton je teda miesto plné pozitív a tolerancie, tiež vďaka týmto vlastnostiam sa jedná o obľúbené miesto k životu pre homosexuálne páry.

Indický palác v Brightonu

Indický palác v Brightonu

Či už teda preferujete prechádzky v prírode alebo stretávanie s ľuďmi a poznávanie nových kultúr, táto oblasť vám má naozaj veľa čo ponúknuť. Nezabudnite si teda do kufra pribaliť pár pohodlných topánok, v ktorých celú túto krásu preskúmate. A ak zabudnete mapu, vadiť to určite nebude - tunajší ľudia vám cestu radi poradia.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.