Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Schody, ktoré stoja za námahu!

K neobyčajným miestam vedú neobyčajné cesty. Poďte sa presvedčiť, že nielen miesto samotné, ale aj cesta k nemu môže byť zážitkom.

Levia Skala, Sigiriya, Srí Lanka

Fanüšikovia považujú Leviu Skalu za ôsmy div sveta. Ohromujúci skalný masív týčiaci sa do výšky 200m je od roku 1982 zapísaný na Zozname UNESCO. Magicky vyzerajúca Levia skala a najmä skalná pevnosť Sigiriya patria medzi hlavné symboly Srí Lanky, a zároveň sa radia medzi hlavné turistické ciele. Na vrchole skaly sa nachádzajú ruiny palácov, ktoré boli vybudované dávno pred naším letopočtom. K rozprávkovej nádhere vedie rozsiahle, zdanlivo nekonečné schodisko, ktoré dá zabrať aj zdatným športovcom. Veď sa tiež jedná o najdlhšie schodisko na svete, ktoré číta rovných 1860 schodov! Avšak pamätajte, že vynaložená námaha bude rozhodne stáť za to. Cestou narazíte na celý rad zaujímavostí - veľkolepé záhrady, unikátne fresky či obrovské levie laby vytesané v skale, sprievod vám pri tom budú robiť voľne žijúce makaky. Na samotnom vrchole na vás čakajú široké výhľady do nádherného exotického okolia.

Sigiriya - posledný úsek cesty

Sigiriya - posledný úsek cesty

Pailon del Diablo, Baňos, Ekvádor

Pailon del Diablo čiže Diablov kotol je ekvádorská atrakcia, ktorá každoročne priláka obrovské množstvo turistov z celého sveta. Pozoruhodný vodopád, ktorý je vzdialený asi 35 minút od mestečka Baňos, budí dojem, akoby bol dielom samotného diabla. Má v sebe čosi magické aj desivé zároveň. Ak máte radi adrenalínové zážitky, nevynechajte vstup na rešpekt budiaci reťazový most vedúci cez rieku. Odvážlivci budú odmenení úchvatnými výhľadmi na okolité hory a predovšetkým na hučiacu masu vody, ktorej sila a rýchlosť neprestáva prekvapovať.

Prinajmenšom rovnako zaujímavé je aj kamenné schodisko vedľa vodopádov, ktoré na prvý pohľad splýva s okolitou krajinou. Jednotlivé schody sú vybudované z obrovských, dokonale hladkých kameňov, ktoré sú vďaka prítomnosti vodopádu neustále mokré a teda naozaj diabolsky kĺžu.

Pailon del Diablo

Pailon del Diablo

Chand Baori, India

Najväčšia a najhlbšia dochovaná studňa v Indii, Chand Baori, pochádza z 9. storočia a svojím vzhľadom pripomína antický amfiteáter. Kedysi predstavovala záchranu širokého okolia pred dlhotrvajúcim suchom, ktoré v tejto oblasti panovalo. V okolí studne zostali zachované pozostatky chrámu aj starodávnej hinduistickej sochy a rytiny. Najväčšou turistickou atrakciou je posvätné schodisko dlhé 3500 schodov, klesajúce v troch zvažujúcich sa stenách a trinástich poschodiach do hĺbky tridsiatich metrov. Návštevníci majú tak celý rad možností, ako sa do tridsaťmetrovej hĺbky dostať. Teplota je dole o cca 6 °C nižšia ako na povrchu, v parnom dni tak prechádzka do vnútra studne predstavuje nečakané, ale o to viac vítané osvieženie, čo využívajú hlavne situácie znalí miestni obyvatelia.

Chand Baori

Chand Baori

Batu Caves, Malajzia

Jaskynný systém Batu Caves z vápencových skál je vzdialený cca 15km severne od centra Kuala Lumpur. Ide o jedno z najdôležitejších a najpopulárnejších hinduistických pútnických miest mimo Indiu. Na vstup do jaskyne musíte v nepredstaviteľnej horúčave zdolať  viac než 270 schodov. Zaslúženou odmenou vám bude oslobodzujúci chládok, ale hlavne veľkorysý priestor hlavnej jaskyne s vysokým stropom, ktorý v sebe ukrýva zaujímavú výzdobu v podobe farebných indických sošiek a tiež malý chrám. Pri päte schodiska sa nachádza neprehliadnuteľná, monumentálne zlatá socha hinduistického boha vojny a víťazstva, Murugan. Pri výstupe po schodisku dajte pozor na všadeprítomné makaky, ktoré sa snažia a treba podotknúť, že mnohokrát úspešne, okradnúť turistov o desiatu. V tomto prípade skutočne nejde o roztomilé, priateľské opičky, preto sa od nich radšej držte čo najďalej.

Batu Caves

Batu Caves

El Peñón de Guatapé, Kolumbia

V malebnej dedinke Gatapé plnej domčekov s farebnými fasádami sa nachádza hlavné lákadlo oblasti, žulový monolit El Peñón, ktorý sa týči do výšky viac ako 200 m. Obľúbené turistické miesto je obklopené vodou z jednej z najväčších kolumbijských nádrží. Na skalu môžete skúsiť vyliezť alebo vyjsť po schodoch umiestnených v skalnej priepasti, ale musíte ich zdolať až neuveriteľných 740. Nie nadarmo sa toto schodisko označuje ako jedno z najnáročnejších schodísk pod holým nebom na svete. Asi uprostred cesty sa nachádza svätyňa zasvätená Panne Márii, ktorá slúži k odpočinku pútnikov, na vrchole samotnom nájdete vyhliadkovú vežu, posedenie a tiež obchodík so suvenírmi.

El Peňon de Guatapé

El Peňon de Guatapé

Mount Huashan (Chua-šan), Čína

Mount Huashan čiže Kvetinová hora je jedna z piatich posvätných taoistických hôr nachádzajúcich sa v Čínskej ľudovej republike. Svojim tvarom pripomína kvetinu, z čoho plynie aj jej pomenovanie. Má celkovo päť vrcholov, pričom na všetky vedú do skaly vytesané schody. A sú ich stovky. Okolo cesty upúta zrak okoloidúcich veľké množstvo na reťaziach zavesených zámkov, ktoré sem vešajú zamilovaní dúfajúci v nehynúcu lásku až za hrob.

Na hore samotnej sa nachádza celý rad taoistických chrámov, pri južnom vrchole zas najnebezpečnejší chodník na svete, tzv. Zráz tisícich stôp. Trúfnete si?

Mount Huashan

Mount Huashan

San Juan de Gaztelugatxe, Španielsko

Malý ostrovček Gaztelugatxe v Baskicku sa pýši pozoruhodným kláštorom San Juan de Gaztelugatxe zasväteným svätému Jánovi Krstiteľovi. K svätyni, ktorá sa hrdo týči na vrchole skaly, vedie zaujímavá cesta pripomínajúca na prvý pohľad Veľký čínsky múr. Ku kláštoru budete musieť vyšliapať 241 schodov, ktoré vám síce vezmú trochu energie, avšak priebeh aj samotný cieľ cesty rozhodne za tú námahu stoja. Výhľady od kláštora sú neuveriteľné. Podľa miestnej legendy môžete 3x zazvoniť na zvon pred kláštorom a niečo si priať. Ak tak urobítek, vaše prianie bude splnené.

San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe

Angkor Wat, Kambodža

Obdivuhodný chrámový komplex Angkor Wat z počiatku 12. storočia je najslávnejšou pamiatkou mesta Angkor v Kambodži. Nie náhodou je tento kambodžský symbol, ktorého silueta zdobí štátnu vlajku, zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Majestátne vyzerajúci chrám Angkor Wat je architektonický skvost, ktorý v sebe ukrýva poklady dávnej khmérskej architektúry.

Angkor Wat

Angkor Wat

Prehliadka chrámu Angkor Wat rozhodne nie je monotónna, v jej priebehu nemôžete minúť zaujímavé schodisko so sklonom až 70 stupňov. Niektoré schody sú široké len necelých 20 cm, vysoké aj viac než pol metra, výstup vám dá teda pravdepodobne trochu zabrať. Najzaujímavejšia, najnavštevovanejšia a tiež najväčšia pamiatka celého areálu Angkor sa každoročne stretáva s obrovským záujmom turistov zo všetkých kútov sveta. Následkom toho začínajú niektoré pieskovcové schody pod náporom tisícok dupajúcich nôh postupne miznúť.

Schodisko v Angkor Wat

Schodisko v Angkor Wat

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.