Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Santo Domingo, mesto koloniálnych pamiatok s úžasnou atmosférou

Santo Domingo

Santo Domingo

Santo Domingo je hlavným a najväčším mestom Dominikánskej republiky. Leží na južnom pobreží ostrova Hispaniola. V súčasnosti je hneď po kubánskej Havane najľudnatejším mestom Karibiku. Toto kultúrne, obchodné aj vzdelávacie centrum krajiny je zároveň najstarším mestom Nového sveta. Vďaka tomu sa môže pýšiť mnohými prvenstvami, napr. prvou katedrálou, univerzitou aj nemocnicou na americkom kontinente.

Santo Domingo je mestom kultúry a pôsobivých koloniálnych pamiatok. Jeho návštevníci získajú dojem, akoby sa vrátili v čase o niekoľko storočí späť. To je dané aj veľkou starostlivosťou, ktorá sa vynakladá na údržbu pamiatok. Santo Domingo s tromi stovkami múzeí, galérií a divadiel je tým pravým miestom pre každého, kto miluje kultúru a rozmanité akcie (koncerty, hudobné či divadelné festivaly a pod.).

Koloniálna zóna chránená UNESCOM

Historické jadro Santa Dominga na západnom brehu rieky, tzv. koloniálne mesto, bolo v roku 1990 zapísané na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Práve v tejto koloniálnej časti nájdete ony preslávené pamätihodnosti, ku ktorým patrí pevnosť Ozama či najstaršia katedrála, univerzita a nemocnica na americkom kontinente. Okrem toho tu nájdete dom Kolumbovej rodiny, niekoľko kostolov, meštianskych domov a palácov z počiatkov európskej kolonizácie. Koloniálne mesto, založené v roku 1498, sa stalo vzorom pre takmer všetkých mestských architektov v Novom svete.

Koloniálna zóna Santo Dominga

Koloniálna zóna Santo Dominga

Pevnosť Ozama

Hrad zo 16. storočia stojí nad rovnomennou riekou pri vstupe do mesta. Je najstaršou vojenskou stavbou na oboch amerických kontinentoch, v centre ktorej sa nachádza Veža pocty (Torre del Homenaje). Hrad bol postavený, aby strážil vstup do Santa Dominga a bránil ho pred útočníkmi prichádzajúcimi po mori. Stavba započala v roku 1502 a bola vykonaná natoľko dobre, že hrad slúžil ako väzenie až do 60. rokov 20. storočia. Vtedy bol prestavaný a sprístupnený verejnosti. Vnútri budovy je vďaka hrubým stenám pomerne chladno, čo robí zo stúpania na vrchol veže príjemný zážitok aj počas horúcich letných dní.

Pevnosť Ozama v Santo Domingu

Pevnosť Ozama v Santo Domingu

Katedrála Santa María la Menor (Primada de América)

Stavba najstaršej americkej katedrály začala v roku 1512 a dokončená bola v roku 1540. Pápež Pavol III. ju o šesť rokov neskôr pozdvihol na prvú arcibiskupskú katedrálu Nového sveta. Vyznačuje sa zlatisto sfarbenou vápencovou fasádou a kombinuje prvky gotického a barokového štýlu. Má krásny vysoký oltár, vyrezávaný zo striebra, a vynikajúcu umeleckú zbierku starobylého nábytku, pohrebných pamiatok aj šperkov. Je zrejmé, že tu kedysi boli umiestnené pozostatky Krištofa Kolumba, pred ich posledným odpočinkom vo Faro a Colón (Kolumbovom majáku). Ten bol postavený v roku 1992 na oslavu 400. výročia vylodenia Kolumba v Amerike.

Katedrála Santa María la Menor

Katedrála Santa María la Menor

Palác Alcázar de Colón

Alcázar de Colón je jednou z najzaujímavejších stavieb mesta, a to z toho dôvodu, že tu kedysi pobýval Diego Kolumbus, syn slávneho moreplavca, spoločne s manželkou Mariou de Toledo. Diego sa významne pričinil o to, aby sa mesto stalo hlavným strediskom španielskeho impéria v Novom svete. V paláci si možno prezrieť približne dvadsať sál s rozsiahlou zbierkou dobového nábytku, obrazov a hudobných nástrojov. Jedná sa bezpochyby o najvýznamnejšiuu zbierku európskych neskoro stredovekých a renesančných umeleckých diel v Karibiku.

Palác Alcázar de Colón

Palác Alcázar de Colón

Čo ďalšie by ste mali v Santo Domingu navštíviť?

Milovníci nákupov ocenia živú obchodnú a turistickú oblasť Malecón, v ktorej sa nachádza niekoľko hotelov, alebo nákupné centrum Agora priamo v strede mesta. Pekné historické miestečko v centre, ideálne na relaxáciu, predstavuje Parque Independencia. Jedna z významných kultúrnych pamiatok z čias koloniálnej éry na Hispaniole dnes slúži ako múzeum – Museo de las Casas Reales. Zrejme najstaršou kamennou a stále stojacou budovou Nového sveta (1502) je Casa del Cordon s pekne vyrezávaným rámom dverí. A na záver si doprajeme malú zaujímavosť – turistický vláčik Chu Chu Colonial. Prevezie vás centrom počas štyridsatichpiatich minút a umožní vám zhliadnuť početné pamiatky, kostoly aj parky. Jazdia každý deň od 9:00 do 17:00.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.