Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Samurajský hrad Himedži v Japonsku

Hrad Himedži, Japonsko

Hrad Himedži, Japonsko

Stredovek je v európskych končinách spájaný s vojnami o územie, zákernými krviprelievaniami, niekoľkými morovými epidémiami a výstavbou opevnených hradov. Náboženstvo vládlo každému mestu i dedine, čarodejnice boli bez milosti upaľované a vzdelaniu sa darilo iba v kláštoroch. Ponurá atmosféra stredoveku našich zemí kontrastuje s náladou rovnakého obdobia v najvýchodnejšej Ázii. Japonsko bolo v stredoveku zemou Samurajov a ich hodnôt, japonské hrady žiarili bielou farbou a stáli na vysokom podstavci, aby dominovali nad okolitou krajinou. Kvôli častým zemetraseniam sa Japoncom nedochovalo mnoho stredovekých hradieb, ale hrad Himedži, typická ukážka vtedajšej architektúry, prežil všetky katastrofy.

Hrad Himedži stojí v rovnomennej obci v prefektúre Hjógo. Dejiny hradu siahajú do roku 1333, kedy bola na vrchu nad mestom Himedži postavená prvá pevnosť. Súčasná podoba vznikala v 16. a 17. storočí a dominanta hradu, päťposchodová veža kombinujúca obranné a okrasné prvky, bola dokončená v roku 1609. Okolo veže sa tiahne dômyselný systém hradieb postavený do tvaru špirály, aby nepriateľská armáda musela postupovať k veži okolo strielní a otvorov, odkiaľ obrancovia hradu liali horúcu vodu, alebo rozpálený olej na hlavu dobyvateľov. Niektoré uličky boli dokonce slepé a na ich konci čakalo nepriateľov nepríjemné prekvapenie. Obranný systém završuje sieť vodných príkopov. Hlavná veža, alebo aj donjon, má drevenú konštrukciu a stojí na kamennom podstavci s výškou 15 metrov. Celý hrad je natretý žiarivo bielou farbou, preto je občas nazývaný "hrad bielej volavky".

Vodná priekopa okolo hradu Himedži

Vodná priekopa okolo hradu Himedži

 
Himedži je najkrajší z 12 dochovaných japonských hradov. Počas druhej svetovej vojny čelil palebnému útoku. I keď škola v jeho susedstve ľahla popolom, hrad udalosť prežil. V areáli uvidíte napríklad miesto určené k rituálnym samovraždám japonských samurajov, múzeum zbraní a samurajských brnení, vežu Márnosti, ktorú obývala princezná Sen spolu so svojimi družkami, a ktorej vstup sa na noc zamykal a prísne strážil.

Interiér hradu Himedži

Interiér hradu Himedži

V roku 1993 bol Himedži zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Detailné zábery z hradu a okolia ste mohli vidieť v snímke o Jamesovi Bondovi "Žiješ iba dvakrát" so Seanom Connerym, alebo vo filme "Posledný samuraj" s Tomom Cruisom. Plná cena vstupenky je 1000 jenov. Himedži je otvorený v čase o 9 do 17 hodiny, behom letných mesiacov až do 18 hodiny.

Japonský samuraj

Japonský samuraj

17.12.2018 Invia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.