Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Romantické grécke dedinky

Grécka romantika

Grécka romantika

Mierite tento rok na dovolenku do Grécka a radi by ste zažili nefalšovanú grécku atmosféru? Môžete zájsť do tradičnej taverny, prejsť sa po pláži pri západe slnka alebo zájsť na niektorú z mnohých historických pamiatok. Rýdze Grécko sa však ukrýva inde. V malebných horských dedinkách.

Ako veľká milovníčka Grécka som si z každého pobytu v tejto nádhernej krajine snažila priviezť čo možno najväčšie množstvo zážitkov. Tie zahŕňali aj zapožičanie auta a následné cesty do neznáma. Vzhľadom k môjmu takmer nulovému orientačnému zmyslu sme sa s kamarátkou často ocitali na roztodivných miestach a s obavami tipovali, či naše mini autíčko dokáže zdolať ďalšiu z prašných ciest. A počas jednej takejto púte sa zrodila moja láska k gréckemu vidieku.

Olivový háj v Grécku

Olivový háj v Grécku

Na konci kamenistej cesty sa pred nami otvoril doteraz nepoznaný svet. V tieni mohutných stromov sa krčili biele domčeky s otvorenými oknami, obťažkanými bielizňovými šnúrami, všadeprítomné mačky a hlavne taverna s tou najlepšou mousakou pod slnkom. Miestny starček nás ochotne doviedol k horskému prameňu, ktorý nielen, že chutil priam božsky, ale mal nám slobodným dievčatám do roka pričarovať aj vhodného ženícha. S niekoľkými pohármi voňavého horského medu a nahlúplym úsmevom na perách sme v podvečer len nerady nasadali do auta a vracali sa späť do civilizácie. V našej značne obchytanej mape Kréty tak pribudla výrazná čierna bodka. Sem sa musíme ešte niekedy vrátiť. Napríklad aj s tým novým ženíchom. Meno našej dedinky si s dovolením nechám pre seba. Davy vydajachtivých turistiek by tomuto zabudnutému miestu vôbec nepristali. Skúste si niekedy požičať auto a ísť po tej najmenej pohodlnej ceste. Možno aj vy tam niekde objavíte tie najlepšie olivy, víno alebo len kúsok životnej múdrosti vyčítanej z tmavých očí zhrbených gréckych babičiek.

Kostolík v horách

Kostolík v horách

Ak sa bojíte cesty do neznáma, skúste navštíviť niektoré z turisticky obľúbených dediniek:

1. Archanes Kréta

Pôvabná dedinka sa nachádza v malebnej kopcovitej krajine, obklopenej vinicami a staručkými olivovými hájmi. Miestni poľnohospodári produkujú vynikajúci olivový olej, silné vína aj hrozienka. Tunajšie poľnohospodárske družstvo je jedným z najstarších v celej krajine. Archeológovia odhadujú, že je tu trvalé osídlenie už po dobu 5000 rokov. Milovníci histórie môžu navštíviť zaujímavé byzantské, minojské aj folklórne múzeum.

Archanes, Kréta

Archanes, Kréta

2. Kastanitsa Peloponéz

Dokonalú romantiku zažijete počas prechádzky medzi kamennými domčekmi s pestrofarebnými oknami, bridlicovými strechami a pestrofarebnými kvetinovými záhonmi. Niektoré z domčekov sú staré až 300 rokov. Stred dediny zdobí tradičný kostolík postavený v roku 1780. Dedinu obklopujú stovky urastených gaštanov a tak si v miestnych obchodíkoch môžete zakúpiť okrem tradičných suvenírov aj prvotriedny, mierne nahorklý gaštanový med.

Kastanitsa, Peloponéz

Kastanitsa, Peloponéz

3. Parthenonas Chalkidiki

Očarujúca dedinka vás vezme na prechádzku do histórie. Nachádza sa v nadmorskej výške 350 metrov. Dláždené chodníky, kamenné domčeky aj romantický výhľad na more robia toto miesto nezabudnuteľným. Vychutnajte si ľadovo vychladené frappé. A nezabudnite veľa fotiť. Tu je snáď každý kút dokonale fotogenický.

Parthenonas, Chalkidiki

Parthenonas, Chalkidiki

4. Palea Perithia Korfu

Stará benátska obec má svoje najlepšie roky už za sebou. Dnes je táto opustená dedinka obľúbeným cieľom zážitkov chtivých turistov. Vysokohorská dedina láka na kamenné domčeky, postavené v 15. až 17. storočí. V tieni hory Pantokrator žili pastieri, ktorí sa po druhej svetovej vojne presťahovali bližšie k moru a založili tam dedinu Nea Perithia. Nechajte sa uniesť tunajšou tajomnou atmosférou.

Palea Perithia, Korfu

Palea Perithia, Korfu

5. Assos Kefalónia

Prímorská dedinka láka na dokonale priezračné more, biele pláže, aj domčeky snáď vo všetkých farbách dúhy. To všetko orámované tmavo zelenými kopcami. Pochutnať si môžete na čerstvých rybích špecialitách alebo super sladkých dezertoch. Ponuka miestnych taverničiek uspokojí každého. Dokonalý balzam na porúchané nervy.

Assos, Kefalónia

Assos, Kefalónia

6. Lardos Rhodos

Väčšina turistov si zamiluje Lardos najmä vďaka malebnému námestíčku s historickou fontánou, kvetinami obrasteným domčekom aj vrelej atmosfére. Tunajší kostolík Agios Taxiarchas so zaujímavou zvonicou obklopujú dlhoročné cyprusy. Obec má aj svoju zaujímavú históriu. Môžete tu vidieť pozostatky byzantského hradu či ženského kláštora, zasväteného Panne Márii.

Lardos, Rhodos

Lardos, Rhodos

7. Volimes Zakynthos

História tejto malebnej horskej dedinky siaha až do 15. storočia. Preslávili ju nádherné krajkárske výrobky miestnych žien, vynikajúci mäkký syr, olivový olej aj omamne voňajúci horský med. Volimes je tak ideálnym miestom na nákup jedlých suvenírov.

Volimes, Zakynthos

Volimes, Zakynthos

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.