Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Prečo navštíviť Severnú Kóreu práve teraz?

Severná Kórea patrí bezpochýb k najizolovanejším krajinám našej planéty. Poslednú dobu sa však situácia zlepšuje, KĽDR nebola turistom nikdy tak otvorená ako teraz. Využite šancu, ktorá sa vám momentálne núka a vydajte sa poodhaliť taje jednej z najťažšie prístupných krajín sveta. Nahliadnuť do miest, kam sa mnoho turistov nepodívalo, je predsa tak vzrušujúca...

Stop slobodnému cestovaniu

Ak máte radi cestovanie na vlastnú päsť, potom na svoje chúťky rovno zabudnite. V Kórejskej ľudovodemokratickej republike (skrátene KĽDR) sa slobodné cestovanie nenosí. Všetko je dopredu naplánované, zájazdy sú vedené podľa starostlivo spracovaného itineráru, z ktorého sa nevybočuje, pridelený vám bude aj oficiálny sprievodca. To je proste fakt, s ktorým sa budete musieť zmieriť. Aj napriek tomu však spoznáte mnoho z tejto nečakane zaujímavej zeme. Pravdepodobne omnoho viac, než by ste ešte pred pár rokmi vôbec dúfali.

Veža Čučche, Pchjongjang

Veža Čučche, Pchjongjang

Návrat do minulosti

Prvé, čo si v KĽDR všimnete a čo vás možno zarazí je obrovský, aj keď iba pomyselný skok v čase. Zrazu sa ocitnete v 50. rokoch minulého storočia, v dobách hlbokého komunizmu. Po chvíli vám dôjde, že vedľa vás nestoja filmové kulisy a vy nie ste súčasťou natáčania historického dokumentu. Že to, čo vidíte, je súčastnosť, reálny život obyvateľov Severnej Kórey. Svet plný monumentálnych, mnohokrát bizarných pamätníkov, svet kvetov, ktoré boli pomenované podľa veľkých vodcov, svet, kde smiete fotografovať iba na povolených miestach...Výpočet zvláštností, ktorým sa musíte pri návšteve tejto zemi vedenej totalitnou diktatúrou podriadiť, by bol široký.

Pamätník znovuzjednotenia

Pamätník znovuzjednotenia

Aké sú najzaujímavejšie miesta v KĽDR?

Než začnete s objavovaním severokórejských zaujímavostí, je potrebné si uvedomiť, že ak si nechcete svoj pobyt zbytočne skomplikovať,  musíte sa ako turisti úplne prispôsobiť režimu a zvykom v KĽDR. Pripravte sa preto na radu zákazov a obmedzení, vrátane zákazu vychádzania po zotmení, či vzďaľovania sa od skupiny, s ktorou cestu podnikáte. Ak však všetky pravidla dodržíte, môžete si dovolenku maximálne užiť.

Pchjongjang

Okázalý Pchjongjang sa pyšní skutočne veľkorysou zástavbou. Mesto je plné monumentálnych pamätníkov komunizmu, sôch vodcov, palácov, obrovských hotelov, luxusných diaľnic bez áut aj takmer pustých bulvárov. V prezidentskom paláci sa nachádza mumifikované telo bývalého vodcu Kim Ir-sena, ohromujúca je Veľká študovňa ľudí, čo je knižnica, ktorú denne navštívi až desať tisíc milovníkov kníh. Krásny výhľad je z neprehliadnuteľnej, 150 metrov vysokej, veže Čučche, ktorá bola postavená k 70. narodeninám vodcu Kim Ir-sena, a to iba za 35 dní.

Pchjongjang

Pchjongjang

Pohorie Mjohjangsan

150km na sever od Pchjongjangu se nachádza turistikou takmer nedotknuté pohorie Mjohjangsan („mjohjang“ znamená „tajomná vôňa“), ktoré zaberá 300km2. Pozoruhodná prírodná rezervácia s panenskou prírodou a vodopádmi ukrýva Expozíciu medzinárodného priateľstva Mjohjangsan a tiež Historické múzeum Mjohjangsan s budhistickým kláštorom Pohjon, ktorý bol obnovený zásluhou vodcu Kim Ir-sena, veľkého milovníka a obdivovateľa tohto kraju.

Pohorie Mjohjangsan

Pohorie Mjohjangsan

Expozícia medzinárodného priateľstva

V múzeu sa nachádza cez 300 tisíc darov určených Kim Ir-senovi. Medzi najzaujímavejšie exempláre patrí kabriolet od Josefa Vissarionoviča Stalina, či ozbrojený vagón od Mao Ce-tunga. Na konci expozície nechýba vosková figurína veľkého vodcu Kim Ir-sena, ktorej by sa mal každý pri odchode úctivo pokloniť.

Kláštor Pohjon

Kláštor sa nachádza neďaleko Expozície medzinárodného priateľstva, pri vstupe do údolia Sangwong. Založený bol v roku 1044, zničený americkými imperialistami, aby bol mnoho rokov potom znovu obnovený. Jeho dnešná podoba pomerne verne kopíruje pôvodný vzhľad. Kláštor patrí k historicky najdôležitejším budhistickým stavbám na západnom pobreží KĽDR. Komplex sa skladá z kláštorného múzea, rozsiahlej haly a niekoľkých malých pagod.

Kláštor Pohjon

Kláštor Pohjon

Diamantové hory

Diamantové hory (korejský názov je Kumgangsan) ležiace neďaleko demilitarizovanej zóny pri hraniciach s Južnou Kóreou, sú najvyhľadávanejším turistickým cieľom v zemi. Prečo Diamantové? V pohorí sa nachádza obrovské množstvo prírodných krás. Hory sú tvorené predovšetkým dioritom a žulou, pôsobením poveternostných vplyvov vznikli v priebehu storočí zaujímavé skalnaté útvary, previsy, kamenné stoly aj vodopády. Miestni obyvatelia začali v minulosti porovnávať krásy hôr s krásou vzácnych, brúsených kameňov - diamantov, pomenovanie hôr sa teda samo ponúkalo. V Diamantových horách sa darí 750 druhom rastlín, ak sa vydáte do hôr na jar, čakajú vás skaliská pokryté kobercami pestrofarebných kvetov. Zvieracia ríša nie je o nič menej bohatá, darí sa tu cicavcom, vtákom, rybám aj obojživelníkom, alebo hadom.

Čo sa týka bezpečnosti, nemusíte sa obávať. Cesty aj lanové mosty sú veľmi dobre zabezpečené, štýlové altánky, na ktoré cestou narazíte, sú potom ako stvorené k odpočinku a krátkemu relaxu.

Diamantové hory

Diamantové hory

Severná Kórea nepatrí k hlavným turistickým destináciám, nie je pre všetkých. Krajina ponúka cestovateľské zážitky úplne iného druhu, než je bežné. Severná Kórea bola, je a zrejme aj naďalej bude tak trochu iný svet.... 

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.