Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Prázdniny pri mori

Prázdniny pri mori

Prázdniny pri mori

Možno patríte do skupiny cestovateľov, pre ktorých je pobyt pri mori synonymom prázdnin. Alebo sa radíte medzi tých nerozhodnutých a váhate medzi pobytom na horách, pri jazerách, objavovaním pamiatok či potulkami tuzemskými lesmi a hájmi? Skúste dať šancu moru a určite nebudete ľutovať. Prázdniny pri mori vám ponúknu oveľa viac, než len slanú vodu.

More uzdravuje

O morskej vode je známe, že má pozitívne účinky na ľudské zdravie. Má podobné zloženie ako ľudská krvná plazma a pri kúpaním sa nám účinné látky dostávajú do tela. Obsahuje veľa vitamínov, minerálnych solí aj mikroorganizmov s takmer zázračným vplyvom na naše telesné schránky. Plávaním v morskej vode posilňujeme krvný obeh aj svalovú sústavu. Aj naše pľúca ocenia slaný morský vzduch. Chôdza po piesku pozitívne ovplyvňuje nožnú klenbu a stimuluje akupresúrne body. Spí sa vám pri mori lepšie ako doma? Majú to na svedomí zdravé záporné ióny urýchľujúce vstrebávanie kyslíka. Vyhlásené klimatické kúpele môžete navštíviť napríklad v chorvátskom letovisku Veli Lošinj, kde pri troche šťastia môžete vidieť aj skupinky delfínov šantiacich v mori.

More uzdravuje

More uzdravuje

More skrášľuje

Všimli ste si, že sa vám už po niekoľkých dňoch pobytu pri mori zázračne zlepší kvalita pokožky, nechtov aj vlasov? Môže za to nielen dostatok relaxácie, blahodarné morské minerály (najmä jód a selén), ale aj slnečné žiarenie, zásobujúce nás vitamínom D. Liečivé účinky mora využíva liečebná terapia zvaná thalassoterapia. Ide o kombináciu procedúr ako napríklad ozdravné kúpele, masáže, inhalácie, zábaly, peeling či aromaterapiu. Skúsení terapeuti pracujú s liečivým bahnom, morskými riasami či soľou. Výsledkom skrášľujúcej kúry by mala byť čistá pleť, úbytok tukových buniek aj príliv životného elánu. Vyhlásené thalassoterapeutické centrá sú súčasťou väčšiny luxusných prímorských hotelových rezortov. Unavení rodičia môžu využiť služby stráženia detí a užiť si blahodárne účinky terapie, ktorej korene siahajú až do antického Grécka.

Zábal z morských rias

Zábal z morských rias

More je zábavné

Pre deti je morské pobrežie jedno veľké ihrisko. Piesočnaté pláže poskytujú dostatok materiálu pre malých staviteľov, kamienky a mušličky otestujú kreativitu a skaliská ocenia hĺbaví objavitelia aj milovníci morskej fauny.

Hrad z piesku

Hrad z piesku

Centrá vodných športov sa predbiehajú v ponuke adrenalínových atrakcií. Veľkým hitom posledných rokov je paddleboarding, ktorý precvičí svaly na celom tele či kitesurfing, počas ktorého zvádzate boj s vlnami a vetrom. Lacným a zábavným morským športom je šnorchlovanie. Pestrofarebný morský svet môžete zažiť v Egypte, Grécku aj v Španielskej Andalúzii.

Šnorchlovanie

Šnorchlovanie

More je inšpiratívne

Dostatok voľného času počas prázdnin aj blízkosť nekonečnej vodnej hladiny inšpirovala a stále inšpiruje citlivé umelecké duše maliarov, spisovateľov či hudobníkov. Počas príjemného oddychu na pláži v nás môže dozrieť rozhodnutie k dôležitému životnému kroku. Príjemnú inšpiráciu prináša aj ľahká stredomorská kuchyňa. Španielska paella, talianske lasagne, grécka mousaka, chorvátska pljeskavica či bulharské kebabče nás aj doma prenesú naspäť na slnkom zaliatu morskú pláž.

Večere na pláži

Večere na pláži

More nás vracia do detstva

Tiež sa tešíte ako malé dieťa na chvíľu, keď sa otvoria dvere lietadla a ucítite ten slaný morský vzduch? Ruch prímorských letovísk aj opojná chuť miestnych drinkov vyčarí úsmev na tvári a v gréckej taverne umožní bravúrny sólový tanečný výstup. Kde inde ako pri mori sa nechá večne uponáhľaný manager zahrabať až po krk do piesku a uťahaná mamina do nekonečna skáče vo vlnách? More v nás prebúdza naše vnútorné dieťa, ktoré túži po obrej porcii talianskej zmrzliny aj jazde na tobogáne.

Bavte sa pri mori po svojom

Bavte sa pri mori po svojom

Prázdniny pri mori sú skrátka jedinečnou terapiou aj vzácnou chvíľou na zastavenie a načúvanie šumeniu morského príboja. Veď naše telo je z veľkej časti tvorené vodou a tak má pre nás nekonečná morská hladina doslova magickú príťažlivosť.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.