Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Plovdiv, jedno z najatraktívnejších starovekých miest

Plovdiv, Bulharsko

Plovdiv, Bulharsko

Plovdiv je druhým najväčším mestom Bulharska a desiatym najväčším mestom Balkánu. Dôležité dopravné, kultúrne aj vzdelávacie centrum plovdivského kraja leží na oboch brehoch rieky Marica v západnej časti Hornothráckej nížiny. V septembri 2014 bolo vybrané ako hlavné mesto európskej kultúry pre rok 2019. Vydavateľstvo Lonely Planet ho v roku 2015 umiestnilo na šiestu pozíciu v zozname najzaujímavejších svetových destinácií. Starobylá krása, strategická poloha a kultúrne podujatia po celý rok z neho robia skvelé miesto pre neustále stretávanie kultúr a civilizácií.

Skvostné staroveké pamiatky v Plovdive

Plovdiv je starší ako Rím aj Atény, vlastne má tú česť byť piatym najstarším mestom s kontinuálnym osídlením na svete a prvým v Európe. Nachádza sa tiež v prvej desiatke najviac turisticky atraktívnych starovekých miest (spolu s Aténami, Jeruzalemom, Byblosom, Bejrútom, Halabom, Damaskom, Váránasím a Sidonu). V roku 1956 bol vyhlásený za architektonickú a historickú rezerváciu, v roku 1979 získal zlatú medailu za zachovanie pamiatok minulosti. Archeologický výskum odhalil pozostatky bývalých okúzľujúcich verejných budov: veľkého fóra, impozantného štadiónu, krásneho amfiteátra, pohanských chrámov, termálnych kúpeľov, akvaduktov aj aristokratických domov.

Objavte všetky pamiatky Plovdivu

Objavte všetky pamiatky Plovdivu

K najstarším pamiatkam mesta sa radí staroveké trácke opevnenie. Zachovaný staroveký štadión nedávno prešiel rekonštrukciou. Jeho pôsobivé pozostatky boli nájdené na námestí. Zhromaždil asi 30 000 divákov a bol jedným z najvýznamnejších architektonických skvostov.

Staroveký štadión v Plovdive

Staroveký štadión v Plovdive Dennis Jarvis

Záujem turistov vzbudzuje aj antické fórum s odeónom v strede mesta – najväčší objav svojho druhu, nájdený v starovekej Trácii.

Antické fórum s odeónom, Plovdiv

Antické fórum s odeónom, Plovdiv

Veľkolepý rímsky amfiteáter, postavený v 2. storočí n. l. za vlády cisára Trajana, je jednou z najcennejších pamiatok bohatého archeologického dedičstva starobylého mesta. V súčasnosti je tiež rekonštruovaný. Priamo pod holým nebom si v ňom môžete dopriať kvapku príjemnej kultúry v podobe klasicej drámy, opery či koncertu.

Rímsky amfiteáter v Plovdive

Rímsky amfiteáter v Plovdive

Aj brána mestského opevnenia Chisar kapie má pôvod v rímskom období, jej súčasný vzhľad sa datuje medzi 11. a 14. storočie.

Brána Chisar kapia v Plovdive

Brána Chisar kapia v Plovdive

Jedinečné stredoveké pamätihodnosti Plovdivu

Na západnom okraji architektonickej rezervácie Starý Plovdiv, na začiatku svahu pahorku Taksim tepe, stojí mešita Džumaja zo 14. storočia. Pochádza z obdobia tureckej nadvlády a považuje sa za najstaršiu európsku mešitu, okrem maurskej architektúry v Španielsku. V súčasnosti slúži svojmu účelu ako moslimský svätostánok. Z rovnakého obdobia pochádzajú aj preslávené kúpele Čifte baňa. Spomeňme ešte vežu zo 16. storočia na vrchu Sachat, ktorej hodiny sú jedny z najstarších vo východnej Európe.

Hodinová veža na vrchu Sachat

Hodinová veža na vrchu Sachat

Ďalšie cenné klenoty Plovdivu

Z čias bulharského obrodenia pochádzajú mnohé kostoly a chrámy. Kostol sv. Mariny má veľmi cenný vyrezávaný ikonostas z orechového dreva. Nad severným vchodom je viacpodlažná drevená zvonica z roku 1870.

V roku 1844 bol zničený malý stredoveký kostol a na jeho mieste vyrástla impozantný trojloďová bazilika, katedrála Nanebovzatia Panny Márie, s výnimočnými obrazmi, freskami a vitrážami.

Katedrála Nanebovzatia Panny Marie

Katedrála Nanebovzatia Panny Marie

Z ďalších pamiatok spomeňme pomník ruského cára Alexandra II. na Pahorku osloboditeľov, z ktorého sa ponúka krásny výhľad na mesto. Obľúbenou pamiatkou v blízkom okolí Plovdivu (30 km južne) je kláštor Bachkovo, murovaný komplex s dvoma arkádovými dvormi a extravagantne zdobenými kostolmi.

Kláštor Bachkovo

Kláštor Bachkovo

Za poznaním do múzeí!

Plovdiv sa môže pýšiť aj inými zaujímavými miestami, napr. múzeami. Regionálne archeologické múzeum s panagjurským pokladom je jednou z najstarších kultúrnych inštitúcií v Bulharsku. Oficiálne bolo otvorené v roku 1882. Vlastní jednu z najbohatších kolekcií artefaktov spojených s históriou regiónu. Zaujímavé je tiež etnografické múzeum, ktorého expozícia je umiestnená v krásnom renesančnom dome Argir Kuyumdjioglu z roku 1847. Predstavuje tradičnú materiálnu aj duchovnú kultúru Bulharov z plovdivského kraja. Do zbierok múzea patria keramické predmety, historické zbrane, šperky, šité a háčkované čipky, hudobné nástroje a iné. Nechať na seba pôsobiť atmosféru dávnej minulosti môžete aj v múzeu histórie, ktoré vás prevedie obdobím od 15. do 19 . storočia. A ak vám všetko to úžasné objavovanie a poznávanie nestačí, vydajte sa ešte do prírodovedného múzea a pozrite si sálu geológie, botaniky, bezstavovcov, obojživelníkov a plazov, vtákov, cicavcov a rýb. Múzeum má k dispozícií sladkovodné akvárium s viac než tridsiatimi dvomi druhmi rýb a exotických rastlín. 

Etnografické múzeum v Plovdive

Etnografické múzeum v Plovdive

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.