Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pláž Copacabana, duša a srdce Rio de Janeira

Pláž Copacabana

Pláž Copacabana

Keď sa povie „Rio de Janeiro“, mnohí z nás si v okamihu vybavia svetoznámu pláž Copacabana. Aby aj nie, keď je táto štyri kilometre dlhá pláž považovaná za najznámejšiu na svete a patrí k hlavným lákadlám tohto mesta. Od roku 2012 je navyše spolu s ďalšími prírodnými pamiatkami Ria zapísaná na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Chránená krajina, ktorá teší a inšpiruje

Oblasť, ktorá je súčasťou UNESCO, zahŕňa prírodné prvky, ktoré formovali a inšpirovali rozvoj mesta: od najvyšších štítov hôr v národnom parku Tijuca k moru. K najväčším lákadlám patria botanické záhrady, založené v roku 1808, hora Corcovado so slávnou Kristovou sochou a kopce okolo zálivu Guanabara, vrátane malebnej krajiny pozdĺž pláže Copacabana, ktorá prispieva k špecifickej kultúre veľkolepého Ria. Mesto je uznávané aj v umeleckej sfére, inšpiráciu poskytuje mnohým hudobníkom, krajinkárom a básnikom. Obrázky Ria, vyobrazujúce pláž či sochu Krista Spasiteľa, majú od konca 19. storočia vysoký celosvetový rozpoznávací faktor.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Štvrť Copacabana a pláže v okolí

Copacabana  je vlastne štvrť v južnej zóne mesta, typická luxusnými hotelmi, perfektnými službami a zaujímavými atrakciami. Priťahuje nielen turistov, ale aj biznismenov. Predovšetkým sa však preslávila priľahlou plážou. Tá začína u Princesa Isabel Avenue a končí na Posto Seis. Užite si kúpanie v tunajšej modrej vode, opaľovanie na vyhriatom piesku, zábavu v hudobných kluboch. Relaxujte alebo si zahrajte plážový futbal či volejbal. Za Copacabanou sú dve malé pláže. Prvá sa nachádza pri vojenskej základne Fort Copacabana a druhá, Diabo Beach, hneď za ňou. Nasleduje ešte pláž Arpoador na malom polostrove, na ktorom sú najlepšie vlny na surfovanie. Celá oblasť bola jednou zo štyroch olympijských zón počas letných hier v roku 2016. Na pláži Copacabana v auguste toho roku prebiehal turnaj v plážovom volejbale.

Pobrežie a pláže v Riu

Pobrežie a pláže v Riu

Podľa sekretariátu cestovného ruchu v Riu de Janeiro sa v štvrti Copacabana nachádza 63 hotelov a 10 ubytovní. Hotely, reštaurácie, bary, nočné kluby a obytné budovy sa dotýkajú promenády smerujúce k Avenida Atlântica, hlavnej pobrežnej triede v Riu de Janeiro, ktorá sa rozkladá po celej dĺžke štvrtí Copacabana a Leme.

Promenáda Copacabana

Promenáda pozdĺž pláže Copacabana, dlhá štyri kilometre, je doslova posiata hotelmi, reštauráciami a klubmi. Každý deň je plná nadšencov športu, ktorí tu trávia svoj voľný čas. V roku 1970 bola prestavaná. Od svojho vzniku v 30. rokoch minulého storočia používa čiernobiely portugalský dlaždicový design: geometrickú vlnu. Promenádu ​​navrhol brazílsky krajinný architekt Roberto Burle Marx.

Promenáda Copacabana

Promenáda Copacabana

Silvester na pláži Copacabana

Počas výročných silvestrovských osláv hostí Copacabana milióny ľudí a býva tiež oficiálnym miestom Majstrovstiev sveta v plážovom futbale. Ohňostroj v Riu na oslavu Silvestra je jedným z najväčších na svete a trvá 15 až 20 minút. Odhaduje sa, že pláž Copacabana kvôli tomuto veľkolepému predstaveniu navštívia až dva milióny ľudí. Festival zahŕňa aj koncert, ktorý prebieha po celú noc. Oslava sa stala jednou z najvyhľadávanejších turistických atrakcií v Riu. Priťahuje návštevníkov z celej Brazílie a z rôznych kútov sveta. Mestské hotely bývajú preto obvykle preplnené.

Silvester na pláži Copacabana

Silvester na pláži Copacabana

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.