Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Piesočné duny v Łeba v Poľsku

Piesočné duny v Lebe v Poľsku

Piesočné duny v Lebe v Poľsku

Prístavné mesto Łeba leží v severnom Polsku v pomoranskom vojvodstve. Jeho centrum, plné obchodov a zábavných podnikov, je hojne navštevované turistami. Łeba disponuje dvoma veľkými plážami, kde mimo sezóny často nestretnete ani živej duše. Asi 5 km od mesta sa nachádza Slowinski národný park, ktorý sa vyznačuje úchvatnými piesočnými dunami a starou raketovou základňou. V oblasti parku, v tesnom susedstve mesta, je prírodná rezervácia Mierzeja Sarbsko s borovicovým lesom na piesočných dunách.

Základné informácie o parku

Slowinski národný park bol založený roku 1967 a v roku 1977 bol UNESCOM vyhlásený za Svetovú biosférickú rezerváciu. Od roku 1995 je uvedený na zozname chránených území Ramsarského dohovoru o mokradiach, ktoré majú medzinárodný význam. V priestore parku bolo vytvorených dvanásť prísne chránených prírodných rezervácií. Žije tu 260 druhov vtákov, z ktorých polovicu tvoria vodné a bažinné druhy. Tiež tu žije rad vzácnych motýľov a chrobákov. Z obojživelníkov možno naraziť na ropuchy, zatiaľ čo z plazov môžete zahliadnuť jašterice a vretenice. Z väčších cicavcov je možné vidieť losy, jelene či diviaky a z malých zvierat líšky, jazveca, bobry atď. Čas od času sa objavujú tulene.

Slowiński NP je domovom mnohých zvierat

Slowiński NP je domovom mnohých zvierat

Park sa nachádza pozdĺž Łebského jazera, tretieho najväčšieho jazera v Poľsku. Jeho typickými krajinnými prvkami sú aj močiare, lúky, lesy a pohyblivé piesočné duny, presúvajúce sa na východ smerom k Lebe rýchlosťou 3-10 m za rok. Najvyššia pohyblivá duna, Wydmy lack, je hlavnou atrakciou parku.

Cesta k najvyššej dune

Cesta k najvyššej dune

Spoznajte poľskú púšť

Park je rozdelený do niekoľkých obvodov a menších častí. Lokalita Wydmy Czołpińską predstavuje najdlhší úsek pásu pohyblivých dún. Modrá turistická trasa vás zavedie k majáku v Czołpinie, kde môžete pozorovať biotop piesočných dún, zaujímavé historické budovy a bývalú raketovú jednotku. Czołpino bolo založené ako rybárska dedina v oblasti, kde predtým bývala dedina Stara Chust. Tú však pochovali pohyblivé piesky. To isté sa v 18. storočí stalo s dedinou Laczkó, ktorá ležala tam, kde je v súčasnej dobe Lack duna. Maják Czołpino, postavený z tehál na kamenných základoch, stojí na najvyššej zalesnenej dune Człpinka (55-56 m nad morom). V tejto lokalite parku sa ďalej nachádza jedinečná prírodná pamiatka Bukowo Góry, borovicový les v zarastajúcej dune.

Výhľad z majáka Czołpino

Výhľad z majáka Czołpino

Ďalší z obvodov parku, Obwód Ochronny Rąbka, je rozdelený do troch častí: Łeba, Białe Góry a Boleniec. Práve tu nájdete najväčšie prírodné pamiatky parku, medzi ktorými vyniká najširšie pole pohyblivých dún v Európe (cez 500 ha) a najvyššia duna v pohybe (viac ako 30 m nad morom). Prevažná časť plochy je v režime prísnej ochrany.

Väčšina dún je v režime prísnej ochrany

Väčšina dún je v režime prísnej ochrany

Ďalšie zaujímavé miesta a aktivity v parku

Krásy a povahu parku môžete spoznať vďaka sieti turistických chodníkov a vzdelávacích prírodných ciest. Z početných veží a vyhliadkových plošín možno obdivovať bohatosť, rôznorodosť a mozaikové usporiadanie krajiny. V múzeách Smołdzino, Rowy, Kluki a Rąbka si prezrite výstavy, ktoré odrážajú dynamiku procesov a javov pozorovaných v parku počas celého roka.

Turistický chodník naprieč dunami

Turistický chodník naprieč dunami

Turistické chodníky sú k dispozícii aj pre cykloturistiku. Využite túto formu aktívneho odpočinku pri rôznych výletoch v ochrannom pásme parku. Čo sa týka rekreácie v tunajších vodách, je povolená iba na určených vodných nádržiach u jazier Łebsko a Gardno a na úsekoch riek. Pre tých, ktorí milujú odpočinok v sedle, sú ponúkané lekcie jazdy na koňoch v miestach Żelaz, Smołdzino, Nowęcin ad.

Jezero Łebsko

Jezero Łebsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.