Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Phnompenh, mesto s peknými pamiatkami a desivou minulosťou

Phnompenh, mesto s peknými pamiatkami a desivou minulosťou

Hlavné mesto Kambodže Phnompenh je hospodárskym, kultúrnym i politickým centrom krajiny. Leží na sútoku riek Mekong, Bassac a Tonlesap v provincii Kandal. Francúzske koloniálne domy a bulváry lemované stromami uprostred obdivuhodnej Angkorskej architektúry vyvolávajú v návštevníkoch pocit pokoja. Phnompenh je v porovnaní s inými modernými ázijskými hlavnými mestami naozajstnú oázou vyžarujúce akési provinčné kúzlo. Nachádza sa tu množstvo atraktívnych miest a historických pamiatok, napr. Kráľovský palác, Národné múzeum, Múzeum genocídy Toul Sleng, Choeung Ek Killing Fields, budhistický chrám Wat Phnom či Strieborná pagoda. Kráľovský palác, Národné múzeum, budova Národného zhromaždenia a mnohé ďalšie stavby sú postavené v národnom štýle. Na miestnych trhoviskách možno zakúpiť krásne rezbárske diela, starožitnosti, obrazy, drahokamy a striebro alebo napríklad hodváb.

Choeung Ek Killing Fields

Choeung Ek je pozemok bývalého sadu a hromadných hrobov obetí Červených Khmérov (zabitých medzi rokmi 1975-1979) nachádzajúce sa približne 17 km južne od Phnompenhu. Po páde režimu Červených Khmérov boli v Choeung Ek objavené hromadné hroby obsahujúce 8895 tiel, a preto sa miesto prezýva "Killing Fields". V súčasnosti je Cheoung Ek pamätníkom, respektíve budhistický stĺp z akrylového skla, už zapĺňa viac ako 5000 ľudských lebiek.

Chrám Wat Phnom

Wat Phnom je jediným kopcom v meste. Podľa legendy tu prvá pagoda stála už roku 1373. Hlavným vchodom do Wat Phnomu je veľkolepé východné schodisko strážené kamennými levmi a hadmi. Dnes prichádza do tunajšieho chrámu mnoho ľudí, aby sa modlili za šťastie a úspech v školských skúškach či obchodných záležitostiach. Vihara (chrámová svätyňa) bola viackrát prestavaná, naposledy roku 1926. Západná Vihara uchováva popol kráľa menom Ponhea Vat, vládnuceho medzi rokmi 1405-1467. Wat Phnom je jedinou atrakciou v Phnompenhu, u ktorej hrozí, že sa postupne zmení v cirkus. Cestou k vrcholu sa stretnete so žobrákmi, ženami predávajúcimi nápoje a deťmi predávajúcimi vtáky v klietkach.

Královský palác

Zlato žiariaci královský palácje jedným z najkrajších architektonických skvostov v Phnompenhe. Bol postavený v roku 1866 v starej časti mesta. Táto poloha bola vybraná Komisiou kráľovských ministrov a astrológov, pretože mala veľký zemepisný význam vo vzťahu ku kráľovi, považovanému za priameho potomka bohov. Kráľovský palác je komplex zahŕňajúci nádherné budovy a úchvatnú trónnu sálu vľavo od hlavného vchodu. Ten sa môže pochváliť 59 m vysokou vežou s krásnou strechou, dekoratívne odstupňovanou zlatými farbami. Budova je určená pre významné oficiálne oslavy a korunovácie.

Muzeum genocídy Toul Sleng

Návšteva tohoto muzea je veľmi silným, avšak smutným zážitkom. Tuol Sleng je vlastne bývalá väznica, nazývaná "S21". Bola určená odporcom Červených Kmérov, ktorí do mesta podnikli vojenské ťaženie roku 1975. V rámci revolúcie nahnali obyvateľov do polí a tovární. Strednú školu prebudovali na väznicu, v ktorej potom týrali "kontrarevolucionára", medzi ktorými bola však aj rad detí a žien. Väčšina väzňov skončila na popravisku "Killing Fields". Strašné mučiace praktiky dokumentujú obrazy a fotografie.

Strieborná pagoda

Wat Preah Keo Morakot alebo Strieborná pagoda sa nachádza v južnej časti komplexu kráľovského paláca. Predtým bola známa ako Wat Uborsoth Rotannaram. Kráľovská rodina aj úradníci tu udržiavali budhistické ceremónie. Pagoda nemá žiadnych mníchov, preto jej návštevníci hovoria Preah Vihear Preah Keo Morakot. Keď kráľ oslavuje budhistické obrady, sú k účasti pozvaní mnísi z inej pagody, ako je Wat Unaloam alebo Wat Botumvattey. V chráme je umiestnených 1650 umeleckých predmetov, väčšinu predstavujú postavy Budhu. Sú vyrobené zo zlata, striebra, bronzu a ďalších hodnotných materiálov. Niektoré zdobia diamanty. Sú to všetko dary od kráľa, kráľovskej rodiny, hodnostárov a ďalších ľudí, ktorí sa v Preah Vihear Preah Keo Morakot modlia za mier a prosperitu. Pred trónom stojí socha Budhu zo zlata, vážiaci 90 kg a ozdobená tisíckami diamantov. Najväčší diamant sa nachádza na korune.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.