Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Paríž s deťmi - 10 tipov pre malých i väčších

Mamička s dcérou u Eiffelovej veže

Mamička s dcérou u Eiffelovej veže

Francúzska metropola býva označovaná za najromantickejšie mesto Európy. Pre svoju jedinečnú atmosféru, obrovské množstvo pamiatok, krásne kvetinové parky, Disneyland či vynikajúca gastronómia hodná michelinských hviezd, láka ročne okolo 30 miliónov turistov. Vydajte sa do víru veľkomesta a zoznámte tak seba aj svoje deti s týmto prekrásnym kúskom Francúzska.

Eiffelova veža

Navštíviť Paríž a nevidieť Eiffelovku? Nemysliteľné. Francúzsky symbol týčiaci sa majestátne do oblakov je tou najzákladnejšou pamiatkou, ktorú skrátka musíte navštíviť. Výhľad z jej troch poschodí je skutočne veľkolepý. Hore sa dostanete buď výťahom, alebo po schodoch, pričom v každom z poschodí sa vám naskytne iný výhľad. Ten najzaujímavejší vás čaká na druhom poschodí, kedy sa nachádzate už dostatočne vysoko, ale zároveň ste ešte schopní vnímať detaily mesta pod sebou.

Výhľad z Eiffelovej veže

Výhľad z Eiffelovej veže

Versailles

Zámok a záhrady Versailles sú najnavštevovanejšou pamiatkou Francúzska. Samotný zámok si môžete prezrieť hneď v niekoľko prehliadkových okruhoch. Jeho prepychové komnaty každého - malého i veľkého - návštevníka doslova uchváti.

Zámok Versailles

Zámok Versailles

Po prehliadke vás čakajú prekrásne, rozkvitnuté záhrady a tiež dedinka, ktorú si pre svoje potešenie a rozptýlenie nechala vybudovať rakúska arcivojvodkyňa Mária Antoinetta. Takmer rozprávková dedina slúžila ako farma, na ktorej sa pestovali plodiny určené na kráľovskú tabuľu. Arcivojvodkyňa tu však hľadala hlavne úkryt pred svetom, oddych od prísnych pravidiel dvorskej etikety.

Dedinka Marie Antoinetty

Dedinka Marie Antoinetty

Parížské katakomby

Bojíte sa vy a vaše deti radi? Ak áno, nenechajte si ujsť návštevu parížskych katakomb, ktorých steny sú od zeme až po strop vyplnené lebkami a kosťami. Počas 30 rokov boli do katakomb uložené pozostatky viac ako 6 miliónov ľudí. V hĺbke 25m pod zemou sa nachádza asi 200km chodieb, z ktorých je pre verejnosť sprístupnené len asi 2,5km. Návšteva tohto až desivého miesta je vskutku silným zážitkom.

Parížske katakomby

Parížske katakomby

Jardin des Tuileries - Tuilerijská záhrada

Priamo v centre Paríža, na ploche 28ha, sa rozprestiera prekrásny verejný park pôvodne v talianskom, teraz vo francúzskom štýle. Záhrada plná zelene, fontán, mramorových sôch, sídlia tu galérie s výstavami moderného umenia. Deti potešia poníky, na ktorých sa môžu zviezť a tiež vodné plochy, ktoré slúžia na prenájom malých plachetníc pre deti. Ak hľadáte pri svojom putovaní rušným Parížom oázu pokoja, navštívte Tuilerijské záhradu, ktorá je ideálnym miestom pre vašu relaxáciu.

Tuilerijská záhrada

Tuilerijská záhrada

Luxembourg Gardens – Luxemburgské záhrady

Ak chcete spoznať pravý život obyvateľov Paríža, navštívte romantické Luxemburské záhrady ležiace priamo v srdci francúzskej metropoly. Toto kúzelné miesto, kam si miestni chodia zašportovať, porozprávať, načerpať potrebnú energiu, slúži ako pravý a nefalšovaný ostrovček pokoja a odpočinku. Relaxovať môžete na jednej z mnohých lavičiek alebo si usporiadať rodinný piknik priamo na trávniku. Záhony voňavých kvetov, exotické stromy a zaujímavé sochy ocenia skôr dospelí, deti budú nadšené z jazdy na shetlandských poníkoch alebo pri púšťaní malých plachetníc po jazierku. V parku sa nachádzajú dve detské ihriská, ktorých užívanie je spoplatnené, ďalej kolotoč a dokonca aj bábkové divadlo s prekrásnymi bábkami.

Luxemburgské záhrady

Luxemburgské záhrady

Disneyland

Kto by nepoznal kúzelný svet Walta Disneyho. Prežiť čas s obľúbenými rozprávkovými postavičkami je prianím každého dieťaťa. Zábavný park ponúka veľké množstvo atrakcií, jednu lákavejšie než druhú. Môžete prejsť bludiskom Alenky v ríši divov, vyskúšať dráhu Indiana Jonesa, plávať na pirátskej lodi, báť sa v obrovskom dome hrôzy, zhliadnuť film v 3D kine, vyfotiť sa s niektorým z rozprávkových hrdinov ... Na Disneyland skrátka jeden deň nestačí.

Disneyland

Disneyland Clintus

Astérix Parc

Asi 30km severovýchodne od Paríža sa nachádza zábavný park Asterix Parc. Nie je tak známy ako Disneyland, čo mu však na atraktivite neuberá. Park je inšpirovaný, ako názov napovedá, postavičkou komiksového hrdinu Asterixa a jeho priateľov z galské dedinky. Na 35 atrakciách čaká vás i vaše deti množstvo dobrodružstiev a zábavy, môžete sa odfotiť s postavičkou Asterixa a jeho verného priateľa Obelixa alebo navštíviť niektoré zo zaujímavých predstavení.

Astérix Parc

Astérix Parc

Parc de la Villette

Futuristický kultúrny park bol sprístupnený verejnosti v roku 1986. Nie každý vie, že ide o prebudovaný bitúnok a dobytčie trhy. Na ploche 55ha sa nachádza niekoľko tematických záhrad a ihrísk, panoramatické kino, koncertná sála, múzeum vedy a techniky, múzeum hudby. V lete sa v parku často konajú výstavy, koncerty, festivaly aj divadelné predstavenia. Stredom parku preteká Canal de l'Ourcq s dvoma mostami pre peších návštevníkov. Plavba výletnou loďou po kanáli patrí k obľúbeným turistickým atrakciám.

Paris plages – Parížské pláže

Ak navštívite Paríž v priebehu letných prázdnin, rozhodne si nenechajte ujsť umelo vytvorenú pláž priamo na nábreží Seiny. Dostupná je 4-5 týždňov na prelome júla a augusta a nadchne predovšetkým deti, ktoré si tu môžu do sýtosti užiť kúpanie v bazéne - priamo v rieke je kúpanie zakázané, stavanie hradov z piesku, ale aj zábavné predstavenia a tvorenie v dielničkách. Tonám piesku, urasteným palmám, lehátkam, plážovým hrám, osviežujúcim koktailom a hlavne nekonečnému relaxu skrátka nemožno odolať.

Parížske pláže

Parížske pláže Ken Eckert

Káva, víno, palacinky

Atmosféru Paríža nasajete najlepšie medzi miestnymi. Ideálne je posedieť v jednej z typických francúzskych kaviarničiek u vynikajúcej kávy či pohára vína. Deti si celkom určite pochutnajú na horúcej čokoláde, zmrzline či pravých francúzskych crêpes, čiže palacinkách na sladko, ktorých slaná varianta zvaná galette sa neteší o nič menšej obľube.

Deti so zmrzlinovým pohárom

Deti so zmrzlinovým pohárom

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.