Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pamiatky UNESCO v Turecku

Spoznajte s nami všetkých sedemnásť (pätnásť kultúrnych a dve prírodné) pamiatok UNESCO v Turecku!

Istanbul - historické územia (zapísané 1985)

K najväčším cennostiam Istanbulu patrí Sulejmanova mešita zo 16. storočia, honosná katedrála Hagia Sofia zo 6. storočia (dnes slúžiaca ako múzeum) a reprezentačný empírový palác Dolmabahce.

Národný park Göreme a skalné lokality v Kappadokii (zapísaný 1985)

Skalné útvary v údolí Göreme a okolité veľkolepá krajina poskytujú jedinečné dôkazy byzantského umenia. Tunajšie svätyne, jaskynné obydlia a podzemné mestá predstavujú pozostatky ľudského osídlenia zo 4. storočia.

Veľká mešita a nemocnica Divriği (zapísaná 1985)

Mešita z roku 1228, majstrovské dielo islamskej architektúry, má pôsobivú sochársku výzdobu. Jedným z jej unikátnych rysov je aj vysoko sofistikovaná technika stavby klenby. Mešita má jednu modlitebnú miestnosť a je korunovaná dvoma kopulami.

Chattušaš (zapísaný 1986)

V bývalom hlavnom meste Chetitskej ríše sa zachovali zvyšky chrámov, kráľovského paláca i opevnenia. Archeologické nálezisko je pozoruhodné aj vďaka bohatej Levej výzdobe a Kráľovskej brány. Asi 1,5 km odtiaľ sa nachádza skalná svätyne Yazilikaya.

Nemrut Dağ (zapísaný 1987)

Ruiny antického mesta zahŕňajú mauzóleum Antiocha I. z 1. storočia pr. n. l., čo je jedna z najambicióznejších stavieb helenistického obdobia. Pre stavbu kolosálnych sôch bola použitá vysoko vyvinutá technológia.

Hierapolis-Pamukkale (zapísáný 1988)

Toto antické mesto bolo postavené na travertínovej kope s minerálnymi prameňmi. Krajinu zdobia skamenené vodopády a terasovité bazény. Na mieste sú k videniu zrúcaniny kúpeľov, chrámov a ďalších gréckych pamiatok.

Xanthos-Letoon (zapísaný 1988)

Pozostatky hlavného mesta antickej Lýdie ilustrujú miešanie tamojších a helénskych vplyvov, najmä v oblasti pochovávania. Epigrafické nápisy sú kľúčové pre naše chápanie dejín lýdijského národa a jeho jazyka.

Safranbolu (zapísaný 1994)

Od 13. storočia až do nástupu železnice na začiatku 20. storočia bolo mesto dôležitou zastávkou karaván. Jeho významné pamiatky zahŕňajú starú mešitu, kúpele a mešitu Sulejmana Pašu z roku 1322.

Trója – archeologická lokalita (zapísaná 1998)

Trója, ktorej pútavá história je stará štyri tisícky rokov, patrí k najznámejším archeologickým náleziskám na svete. Prvé výkopy tú vykonal slávny archeológ Heinrich Schliemann roka 1870.

Mešita Selimiye (zapísaná 2011)

Mešita je dominantou bývalého hlavného mesta Osmanskej ríše Edirne. Sinan, najznámejší osmanský architekt zo 16. storočia, považoval komplex zahŕňajúci tiež školy, krytý trh, vonkajšie nádvorie či knižnicu za svoju najlepšiu prácu.

Neologická lokalita Çatal Hüyük (zapísaná 2012)

Jedná sa o dva vrcholy v južnej Anatólii, v ktorých boli nájdené dôkazy ľudského osídlenia (nástenné maľby, reliéfy, sochy ad.) už okolo roku 7000 pr. n. l.

Bursa a Cumalıkızık, kolísky Otomanskej ríše (zapísané 2014)

Lokality v meste Bursa a neďalekej dedine Cumalıkızık v regióne Marmara ilustrujú vytvorenie mestského a vidieckeho systému založeného Osmanskou ríšou na začiatku 14. storočia.

Pergamon a okolitá viacvrstvová kultúrna krajina (zapísané 2014)

Staroveká grécka obec na vyvýšenine nad nížinou Bakirçay bývalím centrom mocného a význačného helenistického kráľovstva. V súčasnosti sa tu nachádza turecké mesto Bergama.

Efez (zapísaný 2015)

Efez bol významným mestom iónskeho Grécka v Malej Ázii, v Lýdii na pobreží Egejského mora. Nájdeme tam zvyšky amfiteátra, prednú fasádu Celsovej knižnice a stĺp z Artemidinho chrámu, jedného z pôvodných siedmich divov sveta.

Pevnosť v Diyarbakir a Hevselské záhrady (zapísané 2015)

Na zoznam sa dostalo tiež opevnenie vnútorného mesta Diyarbakıru s obrannými vežami a obrábaná poľnohospodárska krajina medzi ním a riekou Tigris. Okrem historického jadra je tu mnoho stredovekých mešít a madrase.

Archeologická lokalita Ani (zapísaná 2016)

Město na hraniciach s Arménskom bolo v 18. storočí úplne opustené a z jeho najviditeľnejších pozostatkov môžeme obdivovať napr. hradby na severnej strane, katedrálu, kostol Spasiteľa alebo mešitu Menüçehir Camii.

Archeologická lokalita Aphrodisias (zapísaná 2017)

Afroditin chrám pochádza z 3. storočia pred. N. L. A mesto bolo postavené o jedno storočie neskôr. bohatstvo Aphrodisias pochádzalo z mramorových lomov a umenia jeho sochárov. Mestské ulice sú usporiadané okolo veľkých občianskych stavieb, ku ktorým patria chrámy, divadlo i kúpele.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.