Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pafos a zaujímavé miesta v okolí

Pafos, Cyprus

Pafos, Cyprus

Takmer štyridsaťtisícové mesto Pafos (Paphos) na juhozápadnom pobreží Cypru je historicky späté s gréckou mytológiou. Podľa legendy sa práve tu zrodila antická bohyňa krásy a lásky Afrodité. Mnoho stavieb bolo preto zasvätených práve tejto bájnej bytosti. Pôvabné pobrežné mesto Pafos je jedným z historicky najvýznamnejších miest na celom ostrove.

Pafos patrí k najobľúbenejším dovolenkovým letoviskám na Cypre. Nielen vzácne pamiatky a stredoveká pevnosť, ale aj takmer neustále slnečné počasie, krásna príroda s banánovníkovými plantážami, vinicami, kobercami kvetín či malebné, tradičné dedinky sú lákadlá, vďaka ktorým na ostrov každý rok zavíta obrovské množstvo prevažne európskych návštevníkov.

Maják v Pafose

Maják v Pafose

Pláže okolo Pafosu

V meste Pafos a v jeho okolí vás čakajú piesočné aj kamenisté pláže, a to ako verejné, tak aj súkromné. Medzi návštevníkmi je najobľúbenejšia Korálová zátoka s modrou vlajkou (Coral bay) vzdialená od mesta cca 10km, a to hlavne pre svoj jemný piesok, bohaté športové vyžitie, ale aj možnosť ničím nerušeného oddychu.

Coral Bay

Coral Bay

Pláže okolo Pafosu ponúkajú širokú škálu vodných športov. Venovať sa tu môžete napríklad šnorchlovaniu, potápaniu, tunajšie podmienky dokonca patria k najkrajším v celom Stredomorí, alebo môžete skúsiť jazdu na vodných lyžiach. Neďaleko je vyhlásený aquapark Afrodite Waterpark, ktorý ponúka bazény, tobogány alebo napríklad rodinný rafting.

Celé letovisko je bohaté na reštaurácie, taverny, obchodíky a moderné hotelové komplexy. Výborná gastronómia, čisté more, krásne pláže s perfektným zázemím a čulý nočný život zabezpečia, že sa tu nudiť rozhodne nebudete. A čo ešte pamiatky v Pafose, to je kapitola sama o sebe.

Pláž v Pafose

Pláž v Pafose

Pamiatky v Pafose

Na to, že mesto vzniklo s najväčšou pravdepodobnosťou už v 4. storočí pr. n. l., je obdivuhodné, v akom zachovalom stave sa jeho historická časť nachádza. Pozostatky palácov, víl či chrámov s prekrásnymi mozaikami napovedajú, že sa kedysi mesto radilo medzi najbohatšie na ostrove.

Jedna z prekrásnych mozaik v Pafose

Jedna z prekrásnych mozaik v Pafose

Ktoré z pamiatok patria k tým najzaujímavejším?

V meste Pafos si prídu na svoje predovšetkým milovníci histórie, najmä obdivovatelia antickej a gréckej architektúry a kultúry.

Odeon v Pafose

Odeon v Pafose

Nesmierne zaujímavý je unikátny archeologický park s podzemnými hrobkami kráľov vytesanými do skál a prekrásnymi podlahovými mozaikami, ktoré vyobrazujú výjavy z gréckej mytológie. Zaujímavosťou je, že hrobky kráľov neslúžili na pochovávanie kráľov, ako by sa podľa názvu dalo očakávať, ale na ukladanie pozostatkov bohatých občanov a významných predstaviteľov mesta. Odkrytých a pre turistov sprístupnených je osem hrobiek, ktoré však dnes už zívajú prázdnotou.

Kráľovské hrobky v Pafose

Kráľovské hrobky v Pafose

Určite si nenechajte ujsť výlet k starobylým ruinám Afroditinho chrámu, obdivovať môžete aj Dionýzov dom s povestnou mozaikou, Odeon, čiže amfiteáter pre viac ako 1200 divákov alebo stredovekú štvorcovú pevnosť,nachádzajúcu sa v prístave a zapísanú na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Pevnosť Pafos

Pevnosť Pafos

Za návštevu bezpochyby stojí aj niektoré z celého radu múzeí. Milovníkov dôb dávno minulých pravdepodobne najviac zaujme archeologické múzeum plné zaujímavých a vzácnych artefaktov z keramiky, skla a kovov z obdobia od neolitu po 18. storočie.

Archeologický park v Pafose

Archeologický park v Pafose

Okolie Pafosu

Ak podniknete výlet do blízkeho okolia Pafosu, nenechajte si ujsť prehliadku tzv. Afroditinej skaly, kde podľa povesti bájna Afrodita vystúpila z mora na pevninu.

Afroditina skala, Cyprus

Afroditina skala, Cyprus

Svoje čaro majú aj okolité malebné dedinky, ktoré vyzerajú, akoby v nich zastal čas. Na severovýchod od Pafosu sa rozprestiera pohorie Troodos s množstvom prírodných zaujímavostí, turistických chodníkov, pričom v období od novembra do marca si tu môžete aj zalyžovať, pretože oblasť je v túto dobu pod snehovou čapicou.

Pohorie Troodos v zime

Pohorie Troodos v zime

Pafos ponúka skutočný all inclusive medzi dovolenkovými destináciami. Rozprávkovo krásny Pafos skrátka uspokojí vo všetkých smeroch aj toho najnáročnejšieho klienta.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.