Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ostrov Saaremaa v Estónsku

Veterné mlyny sú symbolom ostrova Saaremaa

Veterné mlyny sú symbolom ostrova Saaremaa

Saaremaa je najväčší estónsky ostrov. Leží v Baltskom mori južne od ostrova Hiiumaa a západne od Muhu. Jedná sa o skvelú prázdninovú destináciu s jedinečnou prírodou a množstvom pôsobivých pamiatok. Saaremaa si v mnohých ohľadoch zachovala unikátna čaro vďaka svojej polohe a relatívnej izolácii. K symbolom ostrova patrí domáce pivo, chlieb a najmä veterné mlyny.

Kuressaare

Hlavným mestom kraja Saaremaa je starobylé Kuressaare, nachádzajúce sa na pobreží Rižského zálivu. Je vyhľadávaným kúpeľným mestom s príjemnou atmosférou a zachovalou starou časťou. Miestne sanatóriá poskytujú prvotriednu starostlivosť. Hlavnou turistickou atrakciou a najvýznamnejšou pamiatkou je mohutný biskupský hrad z 13. storočia. Bol vybudovaný ako stredoveká pevnosť a môže sa pýšiť takmer neporušeným opevnením. V súčasnosti v ňom sídli jedno z najväčších a najstarších múzeí v Estónsku. Hrad môže poslúžiť aj ako romantická kulisa tým, ktorí si rozložia osušku na pláži Kuressaare, jednej z najteplejších pláží v krajine. Vďaka plytkej vode, vlastnej kaviarni a detskému ihrisku je piesočnatá zátoka ideálna pre rodiny. Pre najlepší zážitok sem zájdite v období od 1. júna do 31. augusta, počas hlavnej turistickej sezóny.

Hrad Kuressaare

Hrad Kuressaare

Prírodné zaujímavosti ostrova Saaremaa

Národné parky a rezervácie na ostrove Saaremaa zahŕňajú množstvo chránených lokalít s prekrásnymi vysokými útesmi, veľkými stromami, balvanmi a močiarmi. Prírodná rezervácia Viidumäe pokrýva západnú časť ostrova a vyznačuje sa zalesnenými lúkami a množstvom vzácnych rastlín. Ponúka úchvatné výhľady z rozhľadne Rauna. Z národných parkov spomeňme Vilsandi, nachádzajúci sa na rovnomennom ostrove, okolitých skalnatých ostrovčekoch s krásnymi zátokami. Pokrýva celkom asi 100 rôznych ostrovov, pričom Vilsandi je v chránenej oblasti jediný obývaný. K aktivitám, ktoré sem lákajú turistov, patrí okrem pozorovania vtáctva aj rybolov.

Chdoník nad pobrežnými útesmi

Chdoník nad pobrežnými útesmi

Obzvlášť oceňovanou prírodnou zaujímavosťou na ostrove Saaremaa je systém deviatich čiastočne zatopených kráterov po meteoritoch v Kaali. Kráterové jazerá nájdete približne 18 km od Kuresaare. Fascinujúce miesto je spojované so škandinávskou mytológiou a náboženstvom, zrejme slúžilo k rituálnym obetám. Jeden z kráterov, široký 110 m, patrí k najväčším v Európe a je známy tiež ako „slnečný hrob“.

Jeden z kráterov v Kaali

Jeden z kráterov v Kaali

Veterné mlyny

Veterné mlyny sú pokladané za jeden z najdôležitejších symbolov ostrova Saaremaa. V 19 storočí mala takmer každá miestna farma vlastný mlyn. Na kopci pri dedinke Angla dnes stojí veľmi navštevovaná skupina veterných mlynov a etnograficko-poľnohospodárske múzeum. V Kuressaare tu dodnes funguje veterný mlyn ako najstaršia reštaurácia. V teplejších mesiacoch môžu hostia vyjsť na terasu, kde sa griluje. Tento mlyn, postavený v roku 1899, bol v prevádzke až do druhej svetovej vojny, kedy z neho boli ostránené plachty, aby bolo nepriateľom znemožnené používať hich k signalizácií.

Veterné mlyny pri dedinke Angla

Veterné mlyny pri dedinke Angla

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.