Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Olympiáda budúcnosti: Zachráňte planétu!

Témou olympiády v Tokiu je udržateľnosť

Témou olympiády v Tokiu je udržateľnosť Martijn Baudoin

Prípravy na letné olympijské hry v Tokiu sú v plnom prúde a už teraz je jasné, že sa okrem športových výkonov a božskej gastronómie môžete tešiť na neobvyklé technologické a ekologické inovácie.

Hlavnou témou Hier XXXII. olympiády je totiž udržateľnosť, ktorá jasne zaznieva aj v ich slogane: Buďme spoločne lepší - pre planétu aj pre ľudí. Japonsko tak chce k zelenejším riešeniam inšpirovať nielen svojich obyvateľov, ale rovno celý svet.

Medaile z elektro-odpadu

Na stupňoch víťazov sa budú rozdávať medaile vyrobené výhradne z elektronického odpadu. V celonárodnej zbierke sa už viac než rok zhromažďujú mobilné telefóny, kamery, herné konzoly a počítače. Ekologické budú aj pochodne, vyrobené z recyklovaného hliníku z Fukušimy. Štadióny, športové dediny a ďalšie zariadenia spojené s olympiádou pôjdu na solárnu energiu.

Roboti pomocníci

Olympiáda v Tokiu chystá robotických pomocník

Olympiáda v Tokiu chystá robotických pomocník Franck V

Blízko olympijskej dediny by malo vzniknúť mestečko robotov, ktorí budú mať za úlohu pomáhať turistom s orientáciou, dopravou aj prekladom. Cieľom organizátorov je nielen spríjemniť cudzincom ich pobyt, ale tiež načrtnúť víziu ideálneho smerovania ľudstva: teda byť k sebe ústretový bez ohľadu na národnosť, náboženstvo, vek alebo spoločensko-ekonomický status.

Biopalivo z algae

Lietadlá poháňané algae - utópia?

Lietadlá poháňané algae - utópia? Nagatoshi Shima Mura

Hovorí sa, že odvážnemu šťastie praje a je nutné povedať, že smelé ekologické plány pre nadchádzajúcu olympiádu sú rozhodne ambiciózne. Ak sa to podarí, hromadná a čiastočne aj letecká doprava by mala jazdiť na palivo z morských rias a znížiť tak emisie oxidu uhličitého až o 70 %.

Okázalé roje meteorov

V Japonsku chystajú umelý meteorický dážď

V Japonsku chystajú umelý meteorický dážď Simon Zhu

Nie všetky technologické vychytávky musia byť nutne praktické. Stačí ak sú pôsobivé. Japonský startup ALE vyvíja v spolupráci s univerzitou mikrosatelit v tvare kocky, ktorý bude vyslaný do vesmíru a nad mestom vytvorí umelý meteorický dážď. A ak sa to podarí, budú tieto padajúce hviezdy dokonca hýriť všetkými farbami.

Taxíky bez vodičov

na olympiáde v Tokiu budú taxíky bez vodičov

na olympiáde v Tokiu budú taxíky bez vodičov dil

Japonsko plánuje počas olympiády nasadenie autonómnych robotických taxíkov, ktoré by vozili športovcov aj turistov po meste a okolí. Stačí si stiahnuť mobilnú aplikáciu a váš kočiar bude pristavený. 

Chcete zažíť olympiádu budúcnosti na vlastnej koži? Tak poďte fandiť s nami! Invia sa stala autorizovaným predajcom lístkov na olympiádu a chystá lákavé olympijské balíčky. Už teraz si môžete rezervovať vstupenky a podporiť slovenský tím v Tokiu. Skrátka, kto nejde, nie je Slovák!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.