Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte život v Červenom mori

Preskúmajte Červené more

Preskúmajte Červené more

Ak sa chystáte na dovolenku k moru, nezabudnite sa okrem bežných informácií o destinácii zamerať tiež na to, v akom mori budete po celú dobu vášho pobytu relaxovať. Je totiž možné, že potom budete využívať možnosti, o ktorých by ste sa bez dôkladného prieskumu ani nedozvedeli. A pri prieskume môžete začať napríklad Červeným morom.

Zrovna u tohto mora by bola veľká škoda nechať si ujsť čo i len jedinú z možností, ktoré ponúka. Vďaka veľkému množstvu koralových útesov ide o obľúbené miesto pre potápanie a šnorchlovanie, navyše v koráloch sa nachádza domov pre viac ako 1 200 rôznych druhov rýb, z ktorých niektoré sa nevyskytujú nikde inde na svete. Niektoré zvieratá by sme vzhľadovo priradili skôr k Austrálii, preto je až prekvapujúce, že sa nachádza tak blízko Európy, v najsevernejšie položenom korálovom mori na svete. Právom teda toto more láka každý rok tisíce turistov.

Červené more

Červené more

Dopravný uzol

Červené more leží medzi Afrikou a Arabským polostrovom, nájdeme v ňom však aj mnoho samostatných ostrovčekov a súostrovia. Suezský prieplav potom zvyšuje jeho dôležitosť, spája Stredozemné more a Indický oceán, čo je predovšetkým pre obchodovanie kľúčové už desiatky rokov.

3x NAJ pre Červené more

Aj bez tohto prieplavu je však veľa skutočností, ktorými sa toto more môže pochváliť - rozloha 438 000 kilometrov štvorcových, maximálna hĺbka 3 093 metrov a cez 800 kilometrov koralov len v Egypte. Mimo tieto úctyhodná položky patria Červené more medzi najčistejšie (Sedimenty z dna nestúpajú), najslanšie (Niekde dosahuje slanosť až na úroveň 42 promile, teda 42 gramov soli na 1 liter vody) a najteplejšie (Nemá totiž žiadny sladkovodný prítok) more sveta.

Život v Červenom mori

Život v Červenom mori

Prečo sa Červené more volá červené?

Názov tohto mora bol odvodený od sfarbenia siníc. Konkrétne sa jedná o sinice Trichodesminum erythraeum, ktoré sa sfarbia do červena vždy v období rozmnožovania. Tieto sinice sa najčastejšie uchytávajú na podmorských pastvinách plných morskej trávy a vytvára tak zaujímavé červené obrazce.

Dugong spásajúcí morskú trávu

Dugong spásajúcí morskú trávu

Pod vodou vás však očarí oveľa viac, než len sinice v tráve. U koralov je skvele vidieť fungovanie potravinového reťazca - najmenšíe ryby všetkých farieb plávajú často v kŕdľoch a utekajú pred väčšími lovcami, ako sú napríklad Murény. Aj na tie tu však číha mnoho predátorov, medzi najčastejšie patria barakudy alebo aj žraloky. Často tu samozrejme narazíme aj na mierumilovnejšie tvory, ktorými sú delfíny alebo rôzne druhy korytnačiek. Pre väčšinu rýb sú koraly stálym domovom, v ktorých nájdu zázemie a dostatok potravy, občas sem však zavíta až 40 rôznych druhov žralokov z otvoreného mora.

Stretnutie s korytnačkou v Červenom mori

Stretnutie s korytnačkou v Červenom mori

Koraly sú naozajstným pokladom tohto podmorského sveta, preto je treba o ne s úctou starať. Správanie pod vodou má teda jasne stanovené pravidlá a čím viac turistov ich dodržiava, tým lepšie to pod hladinou potom vyzerá. Na koralové útesy nie je povolené siahať a už vôbec nie je vhodné ich ulamovat. Neberte radšej ani nič z dna a nekŕmte ryby, v mori majú všetkého dostatok. Ak dané pravidlá porušíte, nielen že tým narušíte tento dichberúcí podmorský úkaz, zároveň si môžete spraviť poriadne problémy - pri letiskovej kontrole sú nájdené kúsky koralov v batožine prísne trestané a z dovolenky sa tak vrátite napríklad s peknou pokutou. Aj cez túto hrozbu sú predovšetkým koraly pri pobreží často ničené, ak teda chcete vidieť útesy v nedotknutom stave, odporúča sa vycestovať na otvorené more.

Plávanie medzi koralmi je úžasným zážitkom

Plávanie medzi koralmi je úžasným zážitkom

Majte sa na pozore

Hoci vás budú podmorskí obyvatelia zvádzať k dobrodružstvu, natáčaniu a obdivovaniu, nezabúdajte na to, že ste stále v mori - na cudzom území plnom predátorov. Aj pri preskúmavaní morského dna a potopených vrakov teda myslite na svoje vlastné bezpečie. Najviac viditeľným rizikom sú žraloky </ strong>. Konkrétne žralok tigrí alebo útesovo sivý žralok vás môže škaredo pohrýzť.

Útesový sivý žralok

Útesový sivý žralok

Nie všetci útočníci sú však taká evidentné. Ropušnice napríklad zraňuje svojimi ostňami, ktoré sú napustené jeden tak silným, že do desiatich minút je bolesť v rane neznesiteľná a môže to viesť až k utopeniu zraneného. Táto malá a celkom aj vtipne vyzerajúce rybka je o to nebezpečnejšie, pretože sa vie skvele maskovať a dokonale splynúť s okolím. Elektrický Raja </ strong> vás potom môže svojím nečakaným výbojom nepríjemne prekvapiť. Rana to nie je nijak veľká ale aj samotné ľaknutie už spôsobilo tragický koniec nejedného potápača.

Ropušnica

Ropušnica

Zábava vo vode i na súši

Egyptsé pobrežia sú najnavštevovanejšou lokalitou pokiaľ ide o potápanie. Väčšina takýchto miest je tak vyhlásená, že tu stretnete skúsených potápačov i úplného začiatočníka, pre všetkých je tu miesto. V Egypte sú potápačské kurzy veľmi vyhľadávané a momentálne sa aj ich cena drží na prijateľnej úrovni - za jeden dvojdňový kurz zaplatíte v prepočte necelých 200 € a to mnohokrát aj s výkladom v slovenčine. Okrem kurzov tu zoženiete aj potápačskú výbavu, ak však plánujete preskúmavať morský svet po celú dobu vašej dovolenky, potápačské príslušenstvo si nakúpte ešte pred odchodom na dovolenku - denné požičovné je 5 €, takže pri desaťdňovom pobyte by sa vám to mohla pekne predražiť. Čo naopak môžete nechať doma sú brožúrky o tunajšom podvodnom svete. Príručky o rybách tu nájdete naozaj na každom roku. Za 3 € tak môžete mať prehľad o tom, aké živočíchy pod vodou stretnete.

Potápačské kurzy v Červenom mori

Potápačské kurzy v Červenom mori

Vyhláseným miestom pre potápanie je potom Hurghada, ktorá je zároveň centrom cestovného ruchu. Skvele sa však zabavíte aj mimo morský svet - napríklad v národnom parku v Sharm El Sheiku, na nákupoch v Káhire, pri plavbe po Níle, pri hraní golfu, alebo len tak pri poznávaní miestnych pamiatok. Zájazdy do Egypta sú v dnešných dňoch veľmi lacné a väčšina hotelov je tu naozaj na vysokej úrovni a to naozaj so všetkým. Vzhľadom na nedávne incidenty s teroristami po celom svete tu bola zavedená nové bezpečnostné opatrenia, takže sa nemusíte obávať ani takýchto rizík. Obozretní buďte pri konzumácii tunajšie vody, ktorú väčšina turistov neprijíma príliš dobre. Predchádzať sa tomu dá balenou vodou, ktorá je v rámci all inclusive neustále dopĺňaná. Najteplejším mesiacom je august, kedy sa teplota pohybuje až okolo 37 stupňov, mimo tieto mesiace je tu priemerne príjemných 24 stupňov, vhodné je teda cestovať prakticky kedykoľvek.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.