Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte tajomstvá Čierneho a Čertovho jazera

Čierne jazero

Čierne jazero

Čierne a Čertovo jazero predstavujú národnú prírodnú rezerváciu (od roku 1933) nachádzajúcu sa na Šumave, presnejšie na území Alžbetína, Hojsovej Stráže a Špičáka. Chránená oblasť plná tajomstiev, legiend a prírodných krás zahŕňa tiež Jazernú horu a je významná nie len pre Českú republiku, ale aj v rámci celej Európy. Je totiž domovom vzácnych živočíchov a ohrozených druhov rastlín. V rezervácii hniezdi napr. tetrov hlucháň, kos horský, či krkavec veľký. Je pravidelne navštevovaná rysom ostrovidom a pochopiteľne aj množstvom turistov.

Čierne jazero a jeho zvláštne smutné kúzlo

Čierne jazero zdobí českú zem už od poslednejdoby ľadovej. Je najväčším karovým ľadovcovým jazerom na Šumave. Rozprestiera sa pod strmou Jazernou stenou, ani nie 1 km od štátnej hranice s Nemeckom.

Čierne jazero

Čierne jazero

Svoj názov získalo vďaka tmavým lesom, ktoré ho obklopujú a odrážajú sa v hladine. Čierna farba a tajuplné okolie inšpirovali v minulosti nejedného významného českého umelca, okrem iných Jana Nerudu, Adolfa Heyduka, Jaroslava Vrchlického a Antonína Dvořáka.

Prístup k jazeru je kvôli zvýšenej ochrane obmedzený, avšak vedú okolo neho dva celoročne udržiavané pešie chodníky. Prvý, značený červeno, postupuje od Malého Špičáku smerom na severozápad. Druhá trasa je značená na žlto a vedie sem po rovnej asfaltovej ceste zo Špicáckého sedla. V letnej sezóne je možné sviezť sa k jazeru štýlovým konským záprahom. Priamo do jazera ale vstúpiť nejde, a to kvôli snahe zachovať neporušené jazerné sedimenty a populáciu ohrozenej vodnej byliny šídlatky jazernej.

Čierne jazero

Čierne jazero

Veľkou zaujímavosťou a technickou pamiatkou je i tunajšia vodná elektráreň, vzniknutá v rokoch 1929 až 1930. Jedná sa o prvú prečerpavajúcu elektrárňu v Československu.

Čertovo jazero prebúdza fantáziu

Čertovo jazero je druhým najväčším ľadovcovým jazerom na území Českej republiky a je samozrejme oparadené mnohými povesťami. Jedna z nich mu zaistila i jeho neobvyklý rozprávkový názov. Hovorí sa, že tu istý čert chcel stiahnuť do pekla nevinné dievča. Tá ho však oklamala, uviazala mu na chvost kameň, ktorý bol tak ťažký, že ním čert vyryl do zemi kotlinu. Ta sa neskôr zaliala vodou.

Čertovo jazero

Čertovo jazero

Jazero leží v Kráľovskom hvozdu, asi 4 km od Železnej Rudy. Dostanete sa k nemu z parkoviska na Špičáckém sedle po žltej značke. Trasa je dlhá 2 km.

Cesta k Čertovmu jazeru

Cesta k Čertovmu jazeru

Tím potápačov tu kedysi objavil bedne s výbušninami, pozostatok z druhej svetovej vojny. Bezprostredne po náleze boli zneškodnené, zanechali však po sebe kráter s priemerom 5 m.

Cestovanie k Čiernemu a Čertovmu jazeru

Ak sa rozhodnete vyraziť na výlet k týmto výnimočným jazerám, vedzte, že môžete zvoliť jazdu automobilom, autobusom aj vlakom. Najbližšou autobusovou zastávkou je Železná Ruda- Špičák a vlakovou Špičák. Auto môžete nechať na neďalekom parkovisku Špičácké sedlo. To bude obzvláť dobrá voľba pre tých, ktorí sa chcú vypraviť k vodopádu Bílá Strž. Vydajte sa z parkoviska po žltej značke k Čiernemu jazeru a ďalej po červenej značke asfaltovou cestou. Trasa je dlhá 7 km, náročný kopcovitý terén vyžaduje pohodlné športové topánky a poriadnu dávku energie, ale nevšedný zážitok je zaručený! Môžete ho ešte vylepšiť, ak sa k jazerám vydáte mimo hlavnú turistickú sezónu, napr. v máji. Je tak veľká šanca, že tu nestertnete ani živú dušu a užijete si posvätný pokoj týchto unikátnych miest.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.