Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte skryté poklady Kréty

Najväčší grécky ostrov Kréta má mnoho miest a pamiatok na obdivovaniu. K najznámejším patrí najdlhšia európska tiesňava Samaria, prístav Rethymno či archeologická lokalita Knóssos. To však zďaleka nie sú všetky krétske prednosti.

1. Kláštor Arkadi

Jeden z východných ortodoxných kláštorov stojí na úrodnej náhornej plošine 23 km juhovýchodne od Rethymna. Súčasný kostol pochádza zo 16. storočia a je poznamenaný renesančnými vplyvmi. Tie sú viditeľné v architektúre, ktorá kombinuje rímske a barokové prvky. Už v 16. storočí bol kláštor miestom, kde rozkvitala veda i umenie, a mal bohatú školskú knižnicu. Je dobre opevnený vysokým hrubým múrom. Každý rok hostí mnoho návštevníkov a pútnikov z celého sveta. Mieša sa tu rad jazykov, kultúr a tradícií. Zhruba 60 m na západ sa nachádza pamätník pripomínajúci obeť Kréťanov, ktorí zomreli roka 1866.

Kláštor Arkadi

Kláštor Arkadi

2. Lefka Ori

Pohorie Lefka Ori (Biele hory) sa vypína do výšky v západnej časti Kréty a je hlavným rysom regiónu. Vápencový masív je vďaka belostnej farbe viditeľný už z diaľky. Pri výstupoch na mnohé vrcholy musia turisti prekonať veľké vzdialenosti pešo, avšak napríklad výstup na najvyššiu horu Páchnes (2453 m) je vcelku jednoduchý. K turisticky najobľúbenejším miestam pohoria patrí kaňon Samaria, súčasť rovnomenného národného parku.

Lefka Ori

Lefka Ori

3. Loutro

Malebná rybárska dedina Loutrá na juhozápade ostrova leží medzi mestami Chora Sfakion a Agia Roumeli, na úpätí hôr Lefka Ori. Nevedie sem žiadna cesta, len trajekty prevážajúce turistov počas letnej sezóny od tiesňavy Samaria. Od júla do septembra premáva k pláži glyko Nera na východe a Marmara na západe taxi člny. Všetky domy v obci sú turisticky využívané, najmä ako hotely a taverny.

Loutro

Loutro

4. Margarites

Margarites je zrejme najslávnejšou hrnčiarskou dedinou na Kréte. Schováva sa uprostred impozantného horského sveta, konkrétne medzi mestečkami Rethymno a Panormo. Cestu k nej lemujú staré olivové háje a citrusové stromy. Hrnčiarske dielne tu síce nie sú už tak ziskové ako kedysi, napriek tomu stále neodmysliteľne patrí ku každodennému životu Margarites. Okrem nich sú pozoruhodné aj niektoré dedinské kostoly. Tesne pred námestím napríklad stojí kostol Agios Ioannis Prodromos sa zachovanými freskami v klenbe.

Margarites

Margarites

5. Pláž Agiofarago

Agiofarago (tiesňava Svätých) leží za kláštorným komplexom Odigitria, 20 km južne od dediny Matala. Tiesňava je ohraničená vysokými stenami s mnohými jaskyňami a prístupná je iba pešo. Približne 400 m od pláže stojí kostol sv. Antonína. Pohodová prechádzka medzi skalami s možnosťou kúpania vám prinesie pekný zážitok. Malá priepasť s morskou vodou zaujme dobrodruhov.

Pláž Agiofarago

Pláž Agiofarago

6. Pláž Aspri Limni

Aspri Limni (Biele jazero) sa nachádza neďaleko dediny Moni Chrissoskalitissa, približne 5 km od kozmopolitnej pláže Elafonisi. Ak nemáte mapu, aby ste sa sem dostali, sledujte dopravné značky vedúce k chránenému biotopu regiónu. Pláž obklopuje palmový les a niekoľko cédrov. Čaká tu na vás krásna lagúna, oddelená skalami od mora. Veľmi sa podobá jazeru, pretože morské dno pokrývajú riasy a okolitý piesok je stále vlhký. Voda je však priehľadná a krištáľovo čistá.

Aspri Limni

Aspri Limni

7. Pláž Glyka Nera

Pláž Glyko Nera na južnom pobreží sa prezýva sladkovodná, pretože keby ste tú vyhrabali jamku, objaví sa sladká voda. Nudisti sú tu vítaní, rovnako ako milovníci kempovania. Váš stan by však nemal stáť priamo pod útesom, kde hrozí riziko pádu kamenia. Na pláž sa dostanete z mestečiek Loutron a Sfakia, cesta vám zaberie asi hodinu chôdze. Je možnosť využiť aj motorovýo čln a vyraziť sem po mori. Tak či onak by ste snehobielu kamienkovú pláž s čistou vodou a útulnou tavernou mali rozhodne navštíviť.

Glyka Nera

Glyka Nera

8. Pláž Stefanou

Ešte pred niekoľkými rokmi o pláži Stefanou veľa ľudí nevedelo. Len nedávno toto úžasné, malé a odľahlé miestečko vyšlo z tieňa. Je tiež známe pod názvom Seitan Limania. Nachádza sa 22 km severovýchodne od mesta Chania a 2 km východne od dediny Chordaki. Pláž s jemným bielym pieskom a okruhliakmi nájdete na konci krátkej a úzkej tiesňavy. Veľké skaly sa dvíhajú z tyrkysového mora po oboch stranách a vytvárajú divoké, krásne prostredie.

Pláž Stefanou

Pláž Stefanou

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.