Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte jedinečné tuniské pamiatky

Kartágo, Tunisko

Kartágo, Tunisko

Jeseň je časom poznávacích zájazdov. Opadá najväčší nápor turistov, more je stále ešte príjemne prehriate a pri prehliadkach pamätihodností sa vám na rozpálenom piesku neroztečú podrážky topánok (tie moje sú možno ešte stále súčasťou chrámu v Karnake). Tunisko má vďaka svojej bohatej histórii mnoho nádherných pamiatok. Poďme si predstaviť tie najzaujímavejšie.

1. Kartágo (UNESCO)

Bola by veľká škoda počas návštevy Tuniska zabudnúť na nádherné staroveké mesto Kartágo. Leží len 15 km od hlavného mesta Tunis a na obdivovanie je tu toho skutočne veľa. Je jedným zo symbolov celej severnej Afriky. Bolo založené okolo roku 814 pr. n. l. A stalo sa živým centrom obchodu. Na obranu pred nepriateľmi bolo obohnané vysokými, 34 kilometrov dlhými hradbami, vďaka ktorým prežilo bez ujmy dve vojny s rímskou ríšou. Tretia vojna bola pre mesto osudná, Rimania ho vyplienili a zrovnali so zemou. Svoju zašlú slávu získalo až v 2. storočí n.l., kedy sa opäť zaradilo medzi najmocnejšie mestá sveta. Z pôvodného mesta sa do dnešných čias nezachovalo takmer nič. K najkrajším pamiatkam patria Antoniove kúpele (2 st.n.l.), ktoré sú najväčšími dochovanými rímskymi kúpeľmi mimo územia Ríma. Ich funkčnosť bola podmienená postavením 90 km dlhého akvaduktu. V areáli kúpeľov stoja za návštevu aj pozostatky školy či nevestinca. V čiastočne zrekonštruovaných rímskych vilách nahliadnete pod pokrievku života dávnych obyvateľov Kartága. Nezabudnuteľným zážitkom je tiež prechádzka rímskym amfiteátrom s kapacitou až 36 tisíc miest. Novo zrekonštruované rímske divadlo hosťuje obľúbené medzinárodné divadelné festivaly.

Kartágo

Kartágo

2. Medina v meste Tunis (UNESCO)

Názvom medina je všeobecne označovaná stará časť severoafrických miest. Obvykle ju tvorí spleť úzkych uličiek, mešity, fontány a samozrejme bazár. Medina v metropole Tunis je skutočným mestom v meste. Jedinci s menej vyvinutým orientačným zmyslom tu môžu veľmi ľahko zablúdiť. Počas prechádzky budete míňať nádherné paláce, v ktorých sídlia významné múzeá (archeologické, vlastivedné), zastrešené pasáže s tradičnými čajovňami aj rušné trhy. Nie je veľa miest, v ktorých na vás dýchne 500 rokov histórie s takou intenzitou. Skutočným skvostom je úchvatná mešita Zitouna, postavená v roku 732 n.l., ktorá svojou širokou vežou pripomína skôr kresťanskú katedrálu. Verím, že po návšteve tohto krásneho miesta pochopíte, prečo sú miestni obyvatelia na svoje staré mesto tak hrdí.

Medina v meste Tunis

Medina v meste Tunis

3. Koloseum v El Jem (UNESCO)

Keď sa pred vami po monotónnej ceste vyprahnutou krajinou náhle objaví takmer dokonale zachovalý rímsky amfiteáter, možno budete mať rovnako ako ja problém zavrieť údivom otvorené ústa. V časoch jeho najväčšej slávy pojal až 35 tisíc divákov, nadšene sledujúcich súboje udatných gladiátorov. Nádherná trojposchodová stavba bola dokončená okolo roku 230 a pýši sa 68 arkádami a stenami dosahujúcimi výšku 38 metrov. Ideálna doba na návštevu je skoré ráno. Osvietené ranným slnkom a bez davov turistov pôsobí koloseum skutočne mysticky.

Koloseum v El Jem

Koloseum v El Jem

4. Kairouan (UNESCO)

Len 70 km od turistického raja v Sousse sa nachádza sväté mesto Islamu Kairouan (štvrté najvýznamnejšie po Mekke, Medine a Jeruzaleme). Nechajte sa okúzliť veľkou mešitou Zaouia de Sidi Sabab s rozľahlým štvorcovým nádvorím a vysokou vežou či starou časťou mesta, pripomínajúcou dávny Babylon.

Kairouan

Kairouan

5. Synagóga La Ghriba

Zdanlivo nenápadná biela budova s ​​modrými dverami ukrýva dokonalý klenot. Len kilometer od Houmt Souk - hlavného mesta ostrova Djerba, leží stavba, vybudovaná na mieste, kam podľa legendy dopadol svätý kameň z nebies. Pôvodná synagóga bola postavená v roku 586 pr. n.l. a jedná sa tak o najstaršiu stavbu svojho druhu v severnej Afrike. Po vstupe do svätostánku si všetci návštevníci musia vyzuť topánky a ženy ešte navyše zahaliť ramená šatkou. Farebné sklá okien vytvárajú v tmavom interiéri mystickú atmosféru, ešte umocnenú modlitbami prednášanými starými kmeťmi s jarmulkami na hlavách. Dvanásť okien v modlitebni symbolizuje dvanásť izraelských kmeňov. Nachádza sa tu aj schránka na Päť kníh Mojžišových, považovaných za jeden z najstarších zvitkov sveta. El Grib znamená zázrak, tak si tu skúste zapáliť sviečku s vierou, že nejaký ten zázrak stretne aj vás.

Synagóga La Ghriba

Synagóga La Ghriba IssamBarhoumi

6. Dougga (UNESCO)

Významné archeologické nálezisko je jednou z najzachovalejších rímskych lokalít v Afrike, ležiace len 100 km od hlavného mesta Tunis. Feničania tu zanechali mnoho obdivuhodne zachovalých stavieb. Za zmienku stojí Attebanovo mauzóleum, chrám zasvätený Diovi, Juone a Minerve či obrovské rímske divadlo, v ktorom sú dodnes organizované kultúrne podujatia. Mesto bolo postavané v miernom kopci a tak dnes môžeme obdivovať nielen gýčovito dokonalé ruiny, ale aj nezvyčajne úrodnú krajinu.

Dougga

Dougga

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.