Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

NP Serengeti – nekorunovaný kráľ afrických parkov

Národný park Serengeti

Národný park Serengeti

V severnej časti Tanzánie, východne od Viktóriinho jazera sa nachádza jeden z najznámejších afrických národných parkov, park Serengeti. Jeho nekonečné pláne s najväčšou koncentráciou divokej zveri na svete z neho robia nefalšované kráľovstvo divočiny.

Nekonečné prérie

Názov národného parku Serengeti pochádza z jazyka Masajov a v preklade znamená "nekonečné prérie" alebo tiež "nekonečné planiny". Tento názov má svoje opodstatnenie, africká divočina sa tu rozprestiera na úctyhodných, bezmála 15 tis km². Domov stoviek tisícov zvierat bol založený v roku 1951 a je tak najstarším tanzánskym národným parkom. Okrem toho je aj parkom najväčším a najslávnejším. O tridsať rokov neskôr bol NP Serengeti zapísaný na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Nekonečné pláne Serengeti

Nekonečné pláne Serengeti

Vydajte sa po stopách migrujúcej zveri

Jedným z najväčších lákadiel parku sú obrovské stáda migrujúcej zveri, najmä pakoňov, zebrí a gaziel, ktoré rok čo rok v rovnakom čase pripravujú návštevníkom dychberúce predstavenie. Príčinou masového pohybu zvierat je striedanie obdobia dažďov a sucha, na čo zver prirodzene reaguje práve veľkou migráciou za potravou a vodou. A to už celé stáročia.

Obrovské množstvo cválajúcich zvierat, ktoré svojimi kopytami dvíhajú oblaky prachu, budí každoročne zaslúženú pozornosť, ale aj patričný rešpekt. Drvivá väčšina návštevníkov NP Serengeti túži toto neuveriteľné prírodné divadlo pod šírym nebom zhliadnuť, avšak nie každému sa to vďaka rozľahlosti národného parku podarí. Ale ak v Serengeti strávite viac dní, vaša šanca sa niekoľkonásobne zvýši.

Migrácia stád v Serengeti

Migrácia stád v Serengeti

Na čo sa v parku Serengeti môžete tešiť?

Prekrásna krajina tvorená savanou, miestami mokraďami a močiarmi, je domovom veľkej časti východoafrickej fauny. Okolo 500 druhov vtákov a až 70 druhov tu žijúcich cicavcov nemá bežný návštevník šancu pohromade vidieť, nieto ešte spoznať a pomenovať. Bezpochyby však narazíte na niektoré z najrozšírenejších a najznámejších zvieracích druhov akými sú pakone, zebry, žirafy, slony, nosorožce, levy, leopardy, gepardy alebo napríklad nosorožce.

Geopardia rodina v NP Serengeti

Geopardia rodina v NP Serengeti

Doprava po parku

Najbežnejším dopravným prostriedkom v parku je auto, prehliadku však môžete absolvovať aj autobusom. V posledných rokoch sa čoraz väčšej obľube tešia aj vyhliadkové lety. Nad nekonečnými pláňami môžete preletieť nielen lietadlom, ale aj teplovzdušným balónom.

Let balónom ponad NP Serengeti

Let balónom ponad NP Serengeti

Počasie v Serengeti

Najvhodnejšie obdobie na návštevu parku, ak chcete mať šancu vidieť migrujúce stáda, je obdobie medzi decembrom a júnom. Denné teploty vzduchu sa v túto dobu pohybujú v rozmedzí 17-21 °C. Pre Európana sú neobvyklé teplotné rozdiely medzi dňom a nocou, ktoré môžu byť aj viac ako 15 °C.

Slony v NP Serengeti

Slony v NP Serengeti

Možnosť pozorovať tisícky divokých zvierat v ich prirodzenom prostredí patrí k tomu najlákavejšiemu, čo čierny kontinent milovníkom fauny a flóry ponúka.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.