Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nórske Špicbergy sú rajom polárnych ciest

Krajina studených brehov

Krajina studených brehov

Severné krajiny Európy v minulosti obývali Vikingovia. Boli zdatnými moreplavcami a údajne objavili Ameriku ešte pred Krištofom Kolumbom. Na svojich rýchlych lodiach križovali vody okolo Škandinávie a rozmýšlali, kde získať ďalšiu vojnovú korisť. Vtedy narazili na súostrovie, ktoré nefigurovalo na žiadnej mape. Vikingovia mu dali meno Svalbard, alebo Krajina studených brehov, a v slovenčine je známa ako Špicbergy.

Súostrovie Špicbergy

Súostrovie leží na polovici cesty medzi Nórskom a severným pólom. Rozkladá sa takmer na 63 000 km2 a trvalo tu prebýva asi 3 000 obyvateľov. Najväčším a zároveň hlavným mestom je Longyearbyen s 2000 obyvateľmi; druhé stredisko s výhradne ruskou komunitou sa potom volá Barentsburg. Cez 60% územia Špicbergov pokrývajú väčšie či menšie ľadovce,nedotknutú arktickú krajinu dopĺňajú fjordy a horské masívy.

Kvôli polárnemu dnu a noci prežije len odolná vegetácia, zato vtáctvu sa tu viac ako darí. Roku 1973 rozhodla vláda o vytvorenie troch národných parkov, dvoch prírodných rezervácií a 15 chránených vtáčích rezervácií, kam mieria výpravy mnohých európskych univerzít. Okrem vtákov môžete uvidieť polárne líšky, mroža aj ľadového medveďa.

Ľadové medvede

Ľadové medvede

Turistický priemysel existuje na Špicbergoch len v malej miere. Môžete navštíviť všetky národné parky, ale cesty či iné dopravné komunikácie sú len výnimkou. Rybári si môžu zachytať v zálivoch na brehu oceánu či vyraziť na rybársku výpravu na voľné more. Okrem peších túr sa začala rozmáhať aj cykloturistika. Ak sú však Špicbergy k niečomu ideálne, potom je to podnikanie dobrodružných polárnych ciest, ktoré vo vás zaručene zanechajú nezabudnuteľné zážitky na celý život.

Arktické leto na Špicbergoch

Arktické leto na Špicbergoch

Polárne cesty na Špicbergoch

Ak sa rozhodnete na Špicbergoch podniknúť rýdzo polárnu cestu, budete sa asi musieť rozlúčiť s predstavou príjemných teplôt - či už sem totiž pôjdete v zime alebo v lete, teploty budú vždy nanajvýš okolo nuly. Odmenou za tieto nehostinné podmienky vám však budú výpravy, ktoré len tak niekde nezažijete. A čo všetko môžete na Špicbergoch podniknúť?

Pokiaľ chcete poriadne vyskúšať svoju fyzičku, môžete vyraziť na pešie výpravy či na výpravy na lyžiach. Po celých Špicbergoch je nespočetné množstvo peších i lyžiarskych trás, a to ako pre menej zdatných jedincov, tak aj pre tých náročnejších. Takéto chodníky sa potom šplhajú po strmých svahoch až na najvyššie hory, z ktorých vrcholkov sa naskytujú prekrásne výhľady. Najkrajšie trasy vedú v okolí hlavného mesta Longyearbyenu.

Vyrazte na pešiu výpravu

Vyrazte na pešiu výpravu

Pokiaľ si ani pobyt na Špicbergoch neviete predstaviť bez trochy adrenalínu a zvuk silného motora vám zrýchľuje tep, potom je pre vás ako stvorená polárna výprava na snežných skútroch! Na výber máte z mnohých variant - od krátkych výprav trvajúcich niekoľko hodín, až po extrémne výpravy trvajúce napríklad aj 5 dní. Výhodou cestovanie na snežných skútroch je predovšetkým zdolávanie väčších vzdialeností v krátkom čase, vďaka čomu stihnete navštíviť skutočne tie najväčšie krásy Špicbergov.

Výprava na snežných skútroch

Výprava na snežných skútroch

Ak túžite okúsiť, ako náročné asi bývali výpravy prvých polárnych objaviteľov na čele s Robertom Pearym alebo Roald Amundsenom, máte tú možnosť! Cesty na psích záprahochh sú totiž na Špicbergoch bežným spôsobom dopravy dodnes, a to predovšetkým v zimných mesiacoch. Energia, s akou vás nádherní psi husky prevezie tunajšími polárnymi oblasťami, vás úplne pohltí. Či už sa so psím záprahom vydáte kamkoľvek, môžeme vám garantovať, že na túto cestu len tak nezabudnete.

Psie záprahy

Psie záprahy

A pretože Špicbergy nie sú len ľadovou pevninou, ale tiež pomerne rozsiahlym súostrovím, veľkú úlohu tu zohráva aj voda. Na ďalšiu z polárnych ciest sa tak môžete vydať na expedičnej lodi, s ktorou nahliadnete do tých najkrajších špicberských fjordov a uvidíte skutočne tú najrýdzejšiu prírodu. Ak túžite byť k vode ešte bližšie, vyrazte v letných mesiacoch na plavby na kajaku! Opäť máte na výber z mnohých trás a vďaka skúseným sprievodcom budete mať istotu, že - bezpečne - uvidíte skutočne to najlepšie, čo sa pozdĺž špicberského pobrežia nachádza.

Plavba na kajaku

Plavba na kajaku

21.09.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.