Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nórske fjordy sú umeleckými dielami prírody

Útes Preikestolen nad Lysefjordom

Útes Preikestolen nad Lysefjordom

Fjordy chránené UNESCOM sú symbolom krásy tradičného Nórska a miestami, kde sa čas pohybuje vlastným tempom. Po celom pobreží krajiny je viac ako tisíc fjordov. Väčšina tých ikonických, čo sa objavujú na pohľadniciach - napr. Nærøyfjord, Sognefjord, Lysefjordom, Geirangerfjord - sa nachádza na západnom pobreží.

Večné kúzlo nórskych fjordov

Fjordy pripomínajú modré jazerá, ale pozostávajú zo slanej vody. Sú to vlastne predĺžené ramená morí, často siahajúce do hlbokého vnútrozemia, s majestátnymi útesmi po oboch stranách. Hoci sú fjordy často prepletené a možno jazdiť od jedného k druhému či späť do mora, ich návšteva vám môže privodiť pocit, že ste sa ocitli kdesi v osamelom vesmíru.

Vyhliadková plošina Stegastein

Vyhliadková plošina Stegastein

Kľúč k pochopeniu, prečo sú pravdepodobne najdôležitejším symbolom Nórska a jeho najobľúbenejšími atrakciami, spočíva v tom, čo predstavujú. Fjordy a okolité oblasti vyvolávajú viac ako čokoľvek iné obraz minulého Nórska. Čas, kedy ľudia žili ako poľnohospodári v strmom a skalnatom prostredí (na niektorých miestach stále takto žijú). Čas, kedy sa žalo z ovocných stromov a ovčia hlava bola pokladaná za pochúťku (čo však platí stále).

Krajina sa môže zdať neuveriteľná a divoká, fjordové oblasti sú však ľahko dostupné a môžete ich preskúmať ako na vlastnú päsť, tak so sprievodcom. Po celej ploche sú rozptýlené malé dediny a početné chodníky pre prechádzky po ľadovcoch aj horské túry.

Sognefjord

Sognefjord

Zaujímavé fakty o fjordoch

Fjordy bývajú označované za "vlastné umelecké dielo prírody", ktoré vzniklo, keď ľadovce ustúpili a morská voda zatopila údolie v tvare U. fjordy západného Nórska, ktorých príkladnými zástupcami sú Nærøyfjord a Geirangerfjord, získali v roku 2005 štatút svetového dedičstva UNESCO. Svoj podiel na tom má ich výnimočná prírodná krása, pochádzajúca z úzkych a strmých stien kryštalických skál, ktoré sa dvíhajú z mora až do výšky 1400 m a dosahujú 500 m pod hladinu. Dokonalé steny fjordov sa chvália početnými vodopádmi, zatiaľ čo voľne tečúce rieky prechádzajú ich lesy do ľadovcových jazier a drsných hôr. Roku 2006 spoločnosť National Geographic zostavila skupinu odborníkov, ktorí odmeňujú najobľúbenejšie miesta svetového dedičstva. Nórske fjordy zvíťazili, a porazili tak Egyptské pyramídy, Grand Canyon, Angkor Wat či Machu Picchu. Vďaka teplému Golfskému prúdu majú miernu klímu a zostávajú prakticky bez ľadu. Plávajú v nich tulene, sviňuchy a rôzne ryby, zatiaľ čo v oblakoch nad nimi poletujú orli.

Geirangerfjord

Geirangerfjord

Fjordy sú často veľmi hlboké. Vďaka tomu umožňujú plavbu veľkých lodí, a tým pádom nám aj dovoľujú vychutnať si krásu blízkeho okolia. Najhlbšie z nich, Sognefjord, klesá až 1308 m pod hladinu mora. Je nielen najhlbší, ale aj najdlhší a jeho okolité horské oblasti patrí medzi najobľúbenejšie v celom Nórsku. Jeho najužším a najznámejším ramenom je už spomínaný Nærøyfjord, ktorý meria v najužšom mieste len 250 m. K ďalším malebným a známym fjordom patrí Lusterfjord, Fjærlandsfjord a Finnafjord. Majú často krásnu smaragdovo zelenú farbu vďaka tavnej vode z ľadovcov.

Nærøyfjord

Nærøyfjord

Približne 30 000 obyvateľov žije v tejto oblasti v malých idylických dedinách pozdĺž fjordov aj v údoliach. Z mnohých miest, ktoré stojí za návštevu, uveďme napr. Lærdal, kde môžete obdivovať kostol v Borgunde, a Flåm, ktorého vlaková dráha Flåmsbana vás odvezie z fjordu na vrchol hôr. V oblasti Sognefjord, ktorá je bohatá na horské pastviny a vyznačuje sa miernou klímou aj čerstvým vzduchom, sa vyrábajú prísady vysokej kvality. Preslávila svojím ovocím, kozími syrmi, jahňacím a horskými pstruhmi.

Stĺpový kostol v Borgunde

Stĺpový kostol v Borgunde

Milovníkov hôr určite nadchnú národné parky Jotunheimen a Jostedalsbreen, Breheimen, údolia Aurlandsdalen a Utladalen, najobľúbenejšie horské turistické oblasti Nórska. Vedľa pešej turistiky sú tu ďalšími populárnymi aktivitami rafting, horolezectvo, letné lyžovanie či horské bicykle.

Národný park Jotunheimen

Národný park Jotunheimen

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.