Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Navštívte vznešené španielske mesto Lugo v srdci Galície

Lugo, Španielsko

Lugo, Španielsko

Starobylé Lugo na severozápade Španielska je štvrtým najväčším mestom Galície. Prejdite sa jeho uličkami a hneď zistíte, prečo si drží titul veľmi vznešeného a lojálneho mesta. Zachovali sa v ňom pôsobivé staroveké hradby, od roku 2000 zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Obdivovať tu možno množstvo ďalších pamiatok, napríklad rímsky most, mestskú radnicu alebo veľkolepú katedrálu Panny Márie.

Katedrála Panny Márie

Katedrála Santa María de Lugo je rozmerný katolícky chrám na Praza de Santa María, ktorého stavba začala v roku 1129 a trvala viac ako sto rokov, až do roku 1273. Je zmesou románskeho, gotického, barokového, renesančného a neoklasicistického štýlu. Budova má latinský krížový plán s tromi loďami a nádherný hlavný oltár, ktorý vyrobil Cornielles de Holanda. Najdôležitejšou časťou katedrály je však severná brána, tvorená portálom postaveným na objednávku biskupa Pedra Ribery. Dverové kovanie z 13. storočia je archeológmi považované za jedno z najvýznamnejších v Španielsku. Katedrála má diecézne múzeum a v roku 2015 bola prijatá na zoznam UNESCO ako časť Svätojakubskej cesty. Je prístupná zadarmo (múzeum však nie) aje otvorená od 8:00 do 20:30.

Katedrála Panny Márie

Katedrála Panny Márie DavidDaguerro de Madrid

Monumentálne staroveké hradby

Hradby boli postavené koncom 3. storočia na obranu mesta. Celý okruh zostal neporušený a je najkomplexnejším príkladom neskoro rímskeho opevnenia a vojenskej architektúry v západnej Európe. Je výnimočným archeologickým a architektonickým dedičstvom rímskeho inžinierstva 3. a 4. storočia. Hradby v celkovej dĺžke 2117 m majú obdĺžnikový tvar a ich výška sa pohybuje od 8 do 10 m. Obsahujú 85 vonkajších veží, 10 brán (päť pôvodných a päť neskôr pridaných), štyri schodiská a dve rampy poskytujúce prístup k chodníku na hradbách. Jedna je vnútorná, druhá vonkajšia. Každá veža má aj prístupové schodisko. Napriek renováciám si steny zachovávajú svoj pôvodný vzhľad. Sú súčasťou mesta, v ktorom sa dá voľne pohybovať. Obyvatelia aj návštevníci ich používajú už po stáročia ako miesto potešenia a neoddeliteľnú súčasť tunajšieho života.

Mestské hradby, Lugo

Mestské hradby, Lugo

Plaza Mayor a mestská radnica

Hlavné námestie býva mnohými obyvateľmi nazývané "Plaza de España". Nachádza sa v priestore, kde sa v stredoveku konali trhy. Neskôr boli postavené nové budovy a námestie bolo rozšírené. Od 16. storočia je prominentným miestom pre rôzne stretnutia. Dnes je obľúbeným spoločenským centrom, ktorému dominuje obdivuhodná radnica (Pazo do Concello). Tá stojí v prednej časti a je považovaná za jedno z najvýznamnejších diel galícijského baroka. Bola navrhnutá v roku 1738 architektom Ferro Caaveirem, jedným z najvplyvnejších majstrov tej doby. Na námestí nájdete aj sochy zakladateľov mesta Lugo. Krása tohto miesta, ktoré zdobia pôvabné záhrady, vynikne predovšetkým v žiari slnečných lúčov. Ak túžite po príjemnej prechádzke, počas ktorej si budete môcť atmosféru mesta vychutnať naplno, zavítajte práve sem!

Plaza Mayor s radnicou

Plaza Mayor s radnicou

Ďalšie zaujímavé miesta a pamiatky v Lugu

Lugo si nepochybne zamilujete pre jeho starobylé kúzlo. Na vašom zozname vytipovaných miest by nemal chýbať rímsky most, kedysi jeden z najdôležitejších v Španielsku. Prešiel niekoľkými rekonštrukciami, napriek tomu stále pôsobí veľkolepým dojmom. Používa sa na prechod ponad rieku Miño, ktorej breh je príjemným miestom na ďalšiu prechádzku. Oddýchnite si a kochajte sa pohľadom na bujnú vegetáciu. Potom, až zas pocítite túžbu po kultúre, zájdite sa pozrieť napríklad na gotický kostol San Pedro Lugo, postavený medzi 14. a 15. storočím. Hoci je pomerne malý a jednoduchý, je naozaj veľmi pekný. Z toho dôvodu bol tiež v roku 1931 vyhlásený za národné dedičstvo.

Kostol San Pedro Lugo

Kostol San Pedro Lugo

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.