Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Navštívte Montserrat, španielsky kláštor opradený legendami

Hora a kláštor Montserrat

Hora a kláštor Montserrat

Benediktínsky kláštor Montserrat stojí v prírodnom parku na kopci, približne 40 km severozápadne od Barcelony. Je významným pútnickým miestom Katalánska, ktorého sa týkajú rôzne legendy týkajúce sa jeho založenia. Vznik sa datuje od roku 1025, kedy opát Olib ho dal postaviť na pamiatku zjavenia Panny Márie na tunajšej vrchu.

Čo je na Montserratu k videniu?

Výstup ku kláštoru nie je zvlášť náročný, je však potrebné vyhradiť si na tento jedinečný výlet aspoň jeden deň. Po dosiahnutí vrcholu vás čaká nádherný výhľad. Môžete preskúmať nielen okolitú prírodu, ale aj múzeum, románsku baziliku so sochou čiernej madony La Moreneta a samozrejme samotný kláštor. Jeho súčasnú komunitu tvorí sedemnásť mníchov, ktorí sa riadia pravidlami svätého Benedikta (6. storočí). Okrem nich je tu v súčasnosti aj chlapčenský spevácky zbor.

Bazilika v kláštore Montserrat

Bazilika v kláštore Montserrat

Hranatejšiu kapitulnú sieň, triezva a jemne zdobená, je miestom stretávania kláštornej komunity pri dôležitých zasadnutiach. Neformálne každodenné stretnutia sa konajú inde. Mníšsky život sa tu rozvíja v rodinnej atmosfére. Bratské spoločenstvo žije v duchu vzájomnej komunikácie. Podľa starej tradície platí, že každý veriaci by sem mal aspoň raz za život podniknúť nočnú cestu, aby ráno mohol sledovať úchvatný východ slnka.

Východ slnka v Montserrate

Východ slnka v Montserrate

Múzeum Montserrat

Počas napoleonských vojny stratil Montserrat celé svojee drahé dedičstvo. Od reštaurovania kláštora v roku 1844 však múzeum prinieslo cennú sadu rôznych umeleckých predmetov. Umožnili to dary od jednotlivcov, samotní umelci a tiež citlivosť tunajších mníchov. Múzeum, rozdelené do rôznych sekcií organizovaných didaktickým spôsobom, ponúka možnosť komentovaných návštev. Biblická archeológia je tu zastúpená súborom dôležitých častí, týkajúcich sa krajín Biblie (Mezopotámie, Egypta, Cypru a Palestíny). Zbierka týchto objektov je výsledkom činnosti mnícha Bonaventúru Übach, iniciátora biblických štúdií na Montserrate, ktorý zomrel v roku 1960.

Kláštor a muzeum Montserrat

Kláštor a muzeum Montserrat

Návštevníci si môžu prezrieť napr. Dva sarkofágy, múmiu dievčaťa, sošky a amulety z Egypta, palestínsku keramiku rôznych období, mince, sochy gréckych bohov, byzantské a rímske sklenené nádoby, cyperskú keramiku. To však zďaleka nie je všetko. Múzeum ponúka aj stálu expozíciu o dejinách obrazu Panny Márie, kolekciu byzantských a slovanských ikon, zbierku šperkov a v sekcii moderného maliarstva a sochárstva tiež výstavu diel katalánskych umelcov. Nájdete tu aj diela takých velikánov, ako bol Dalí, Degas, Monet či Picasso.

Muzeum Montserrat

Muzeum Montserrat

Múzeum býva otvorené denne od 10:00 do 17:45, vstupné vás príde na 7 €. Vstupenky si ale radšej zarezervujte online na webe múzea, aby ste sa vyhli frontám. K návšteve kláštora je dobré si privstať a doraziť sem čo najskôr, ak si chcete vychutnať atmosféru miesta bez davu turistov okolo.

Nasajte atmosféru Montserratu

Nasajte atmosféru Montserratu

Ako sa dostať ku kláštoru?

V Barcelone si kúpte lístok na vlak do stanice Monistrol de Montserrat (spiatočný lístok pre dospelého stojí 19,30 €). Možností, ako sa dostať na vrchol ku kláštoru, je niekoľko. Cestu si môžete poriadne vychutnať, ak sa rozhodnete ísť pešo. Potom stačí vyjsť zo stanice a sledovať značenú cestu GR 5, prípadne GR 96. K cieľu sa dostanete asi za hodinu a pol, ak pôjdete kľudným pohodovým tempom.

Chodník ku kláštoru Montserrat

Chodník ku kláštoru Montserrat

Tiež ale môžete ísť zubačkou. Postup je podobný. Zakúpite lístok, tzv. Trans Montserrat Ticket, taktiež do Monistrol de Montserrat. Bude to však spiatočný lístok na vlak a zubačku, ktorej cena je 20,50 €. Jazda vlakom a zubačkou trvá dohromady zhruba hodinu a pol.

Zubačka na Montserrat

Zubačka na Montserrat

Ďalším variantom je lanovka, poskytujúca skvelé výhľady na celé pohorie. V tom prípade musíte zakúpiť kombinovanú lístok na lanovku a vlak do stanice Montserrat-Aeri. Cena je rovnaká ako v predchádzajúcom prípade.

Lanovka na Montserrat

Lanovka na Montserrat

K pohoriu sa pochopiteľne dostanete aj autobusom či autom. Auto by ste však museli ponechať v Monistrol de Montserrat na bezplatnom parkovisku, preto sa cesta vlakom javí pohodlnejšie.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.