Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Navštívte elegantnú marockú metropolu Rabat

Viete aké je hlavné mesto Maroka? Ja som uskutočnila prieskum medzi svojimi priateľmi a zistila som, že percento úspešných odpovedí je žalostne nízke. Najčastejšie tipovanými mestom bol Marrákeš. Rabat je skutočne neprávom prehliadaným klenotom. Nikde inde v Maroku si neužijete tak uvoľnenú atmosféru počas prechádzok vzorne uprataným uličkami. Toto mesto má moderného európskeho ducha i zapadnuté štvrti, kde sa vrátite v čase o niekoľko storočí späť.

Rabat leží v severnej časti Maroka na pobreží Atlantického oceánu. Ide o jedno zo štyroch marockých miest, ktoré sa môže honosiť prívlastkom kráľovské. Toto označenie pripomína, že sa tu v určitej dobe zdržiavala kráľovská rodina. Rabat si túto výsadu užíva dodnes. Pri troche šťastia tu môžete stretnúť Jeho Veličenstvo kráľa Mohameda VI. S rodinou. Žije tu viac ako 1,7 milióna obyvateľov, čo je dvakrát menej ako v svetoznámej Casablance.

V Rabate mali svoje pevnosti Feničania, Kartézci aj Rimania. Veľkú slávu zažívalo mesto v 12. storočí za vlády dynastie Almohádov, ktorej členovia nechali vybudovať veľkolepú pevnosť s mohutným opevnením, ktoré sa zachovalo až do dnešných dní. Už vtedy sa stal Rabat hlavným mestom ríše. Pre svoju strategickú polohu si vyslúžil vynikajúcu povesť a získal prezývku Ribatu I-Fath (Pevnosť víťazstva). Temnejšia stránka mestskej histórie sa písala v 17. storočí, kedy sa mestá zmocnili piráti, ktorí tu vyhlásili samostatnú republiku z ktorej podnikali lúpežné výpravy do Stredomoria.

Dnes je pirátska minulosť dávno zabudnutá. V meste sídli niekoľko univerzít, marocká vláda, parlament i väčšina ambasád. Nájdete tu sídla veľkých bánk, nadnárodných firiem, pulzujúce obchodné centrá i luxusné hotelové reťazce. Ak prídete do Rabatu vlakom, potom vás určite hneď prekvapí tunajšia kozmopolitná atmosféra. Ja som si tu nepripadala ako v Afrike a nebyť všadeprítomných mešít, potom by ste len ťažko spoznali, že ste v moslimskom meste. Najmä mladé dievčatá sa obliekajú podľa poslednej módy a nosením šatiek sa väčšinou vôbec nezaťažujú.

Ten pravý duch mesta sa skrýva v hradbami obohnané Medine. Tá je vďaka svojej jedinečnej stredovekej atmosfére zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V tunajších krivolakých uličkách si naplno vychutnáte všetky vône Maroka. Bonusom miestnych trhov je umiernené správanie predavačov. Miestne obchodíky ponúkajú nepreberné množstvo kožených výrobkov, šatiek, kobercov, ovocie, byliniek, zeleniny aj pestrofarebného korenia všetkých chutí i vôní. Tí odvážnejší môžu využiť služby miestneho holiča. Nesmiete zabudnúť na ochutnávku niektorého z vyhlásených marockých špecialít. Tou najznámejšou je národné jedlo zvané tajine. Dusené jahňacie mäso so zeleninou a kus kusom, parfumované zmesou aromatických byliniek vám určite zachutí.

Jean-François Gornet

Tradičné čajovne ožívajú so západom slnka a práve tu, v opare z všadeprítomných vodných fajok, prídete na chuť pomalému životnému tempu stále usmievavých Maročanov.

Počas návštevy Rabatu by ste rozhodne nemali vynechať návštevu tunajších pamiatok. Kroky väčšiny turistov smerujú k mauzóleu kráľov Mohameda V. a Hassana II. Zaujímavo architektonicky riešená stavba je považovaná za skvost modernej architektúry. Biela budova so zelenou strechou zaujme na prvý pohľad. Návštevníci môžu obdivovať dômyselne zdobený interiér s prvkami tradičného marockého remeslá, ručne vyrezávané detaily aj pozlátené listy. Samotné hroby kráľa Mohameda a jeho dvoch synov sa nachádzajú na prízemí mauzólea a sú hliadkované kráľovskými strážami. Odolajte pokušeniu na obstaranie fotky či videa so slávnostne unifomovanými vojakmi. Tunajšie zákony to zakazujú.Oázu pokoja uprostred mesta predstavujú Andalúzske záhrady. V 20. storočí ich nechali vybudovať Francúzi podľa andalúzskeho vzoru. Prechádzka medzi rozkvitnutými kríkmi, kvetinovými záhonmi, banánovníkmi, pomarančovníkmi a početnými jazierkami vám doplní energiu na ďalšie cesty za poznaním.

Milovníci histórie by nemali vynechať návštevu niektorého z tunajších múzeí. K tým najlepším patrí Múzeum súčasného moderného umenia, Múzeum šperkov, Národné archeologické múzeum či Marocké múzeum peňazí Bank Al-Maghrib s unikátnou zbierkou mincí a bankoviek. Najobľúbenejšie turistickou atrakciou v meste je zrúcanina Chellah, ktorá sa nachádza na brehu rieky Bou Regreg. K videniu sú tu rímske zrúcaniny aj stredoveké moslimské pohrebisko. Jednalo sa o jeden z dvoch hlavných rímskych námorných prístavov v Atlantiku. Dnešní návštevníci tu môžu obdivovať pozostatky svätyne s minaretom, zvyšky pohrebiska, vstupnej brány aj mohutné hradby. Areál má príjemnú atmosféru, ktorú umocňuje množstvo zelene i desiatky bocianov, ktorí si tu stavajú svoje hniezda.

V Rabate sa v priebehu roka koná aj celý rad kultúrnych podujatí. Veľmi obľúbené sú divadelné slávnosti, jazzový festival organizovaný v úchvatných kulisách zrúcaniny Chellah alebo hudobný festival Mawazine s hojnou účasťou hviezd svetovej populárnej hudby.

V Rabate sa určite nebudete nudiť. A ak by sa vám predsa len zacnelo po klasickom dovolenkovom leňošení, potom vám budú k dispozícii dobre udržiavané piesočnaté pláže.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.