Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Národný park Ranthambore v Indii

Národný park Ranthambore v Indii

Národný park Ranthambore v Indii

Ranthambore, jeden z najväčších a najznámejších národných parkov v severnej Indii, sa nachádza v okrese Sawai Madhopur v juhovýchodnom štáte Rádžasthán. Svoje meno park získal podľa historickej pevnosti. Je ideálnym miestom pre milovníkov divočiny a fotografovania.

Domov (nielen) indických tigrov

Status národného parku získal Ranthambore v roku 1981. V Indii je park považovaný za najlepšie miesto na pozorovanie chránených indických tigrov v ich prirodzenom prostredí. Vhodným obdobím na návštevu parku je november, kedy tunajšie lesy opadávajú a sledovanie zvierat je tak ďaleko ľahšie. Okrem tigrov tu žijú aj leopardy, antilopy nilgau, diviaky, hyeny, medvede a.i. Park je vďaka rozmanitému terénu a množstvu vodných útvarov taktiež domovom pestrej škály vtákov, plazov, stromov a rastlín.

Tiger indický v NP Ranthambore

Tiger indický v NP Ranthambore

Miesta, ktoré sa oplatí navštíviť

V Národnom parku Ranthambore sa nachádza veľa zaujímavostí. Oblasť je považovaná za najvhodnejšie miesto na fotografovanie voľne žijúcich živočíchov na svete. Nasadnite do džípu a navštívte údolie Kachida na okraji parku, ktoré sa skladá z mnohých skalnatých útvarov a nízkych kopcov, kde žije väčšina tunajších panterov. Oblasti Lakarda a Anantpura na severe a severozápade parku sú zas perfektnými miestami na pozorovanie medveďov pyskatých.

Medveď pyskatý v NP Ranthambore

Medveď pyskatý v NP Ranthambore

Milovníkov histórie zaujmú ruiny Raj Bagh, nachádzajúce sa medzi jazerami Padam Talao a RajBagh Talao. Starodávne kamenné stavby dodávajú oblasti atmosféru, ktorú nemožno nájsť nikde inde na svete.

Ruiny Raj Bagh

Ruiny Raj Bagh

Padam Talao, najväčšie z jazier v parku, bolo pomenované podľa vodných ľalií, ktoré tu kvitnú počas sezóny. V ranných hodinách a tesne pred západom slnka sa pri jazere objavuje mnoho zvierat. Padam Talao tiež uchováva na svojom okraji slávny a krásny Jogi Mahal, pôvodný lesný dom pre kráľovské návštevy.

Jazero Padam Talao

Jazero Padam Talao

RajBagh Talao je zrejme najkrajšie z troch tunajších jazier, sčasti vďaka zrúcanine, ktorú je možné vidieť pozdĺž hraníc. Aj toto jazero vďačí za svoju popularitu zvieratám, ktorá sa pri ňom zdržujú.

A konečne Malik Talao, najmenšie z troch jazier v Národnom parku Ranthambore, potvrdzuje tvrdenie, že čo je malé, to je pekné. Má bohatú populáciu vtákov všetkých druhov a uvidíte tu aj krokodílov.

Krokodíl pri jazere Malik Talao

Krokodíl pri jazere Malik Talao

Hotely a strediská v Ranthambore

Park je otvorený každý rok od októbra do polovice júna a ponúka vynikajúce ubytovanie aj dopravné prostriedky. Vyberať môžete z luxusných aj štandardných hotelov.

Obľúbeným letoviskom, ktoré ponúka ľuďom jedinečný zážitok z výletu do prírody, je Tiger Den Resort . Krásne majestátne kopce poskytujú pokoj a súkromie. Vrelá pohostinnosť v kombinácii s kvalitným zariadením činí z tohto rezortu skvelé miesto na oddych a relax. Tiger Den Resort poskytuje návštevníkom ubytovanie vo forme osemnástich klimatizovaných domčekov a dvoch luxusných apartmánov. V miestnej jedálni môžete ochutnať niektoré výborné pokrmy indickej a čínskej kuchyne.

Tiger Den Resort

Tiger Den Resort

Vyhľadávaný je tiež priekopnícky luxusný tábor Sherbagh. Ubytovať sa môžete v niektorom z dvanástich ručne šitých plátených stanov, ktoré odrážajú štýl dvadsiatych rokov. Bezdrôtové pripojenie v tejto oblasti zabezpečí, že návštevník zostane spojený so svetom, a to aj v divočine.

Sherbagh

Sherbagh

Praktické informácie

Národný park Ranthambore je dobre prepojený so všetkými veľkými mestami v Indii. Najbližším mestom a železničnou stanicou je asi 11 km vzdialený Sawai Madhopur. Ďalšia vhodná stanica je v meste Kota, odkiaľ vedie k Ranthambore diaľnica. Ak vám pripadá pohodlnejšie cestovať letecky, vyberte letisko Sanganer v meste Jaipur, ktoré je najbližšie. Turisti môžu bezpečne docestovať do parku taxíkom alebo autobusom priamo z letiska.

Jeepom po NP Ranthambore

Jeepom po NP Ranthambore

Čo sa týka vhodného oblečenia, záleží samozrejme na tom, v akom období sa rozhodnete park navštíviť. Letá bývajú veľmi horúce, teploty dosahujú aj 47 °C. Vezmite si preto svoje najľahšie oblečenie, pokrývku hlavy a slnečné okuliare. V zimných mesiacoch, zvlášť od novembra do začiatku februára, je naopak potrebné naobliekať na seba čo najviac teplých vrstiev, predovšetkým v ranných hodinách. Počas dňa teploty zvyčajne stúpnu a ľahká mikina môže byť dostačujúca. Večer a v priebehu noci sa však opäť ochladí.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.