Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Národný park Gran Paradiso - trochu iné Taliansko

Národný park Gran paradiso

Národný park Gran paradiso

Gran Paradiso je najstarší národný park na území Talianska. Je skutočným rajom pre tých, ktorí túžia spoznať neporušenú alpskú krajinu, tvorenú ľadovcami a divokými horskými riečkami. Je súčasťou alpského pohoria zvaného Grajské Alpy. Rozkladá sa na území o ploche viac ako 1 300 km2 a jeho hlavnou dominantou je vrchol Gran Paradiso, ktorý je s nadmorskou výškou 4 061 metrov najvyššou horou Taliansko. Spája oblasť Piemont na severozápade Talianska s údolím Valle d'Aosta. Na francúzskej strane Álp naň bezprostredne nadväzuje Národný park Vanoise.

Čo v parku Gran Paradiso uvidíte?

Územie parku spadalo až do roku 1920 do vlastníctva kráľa Vittoria Emanuela, ktorý tu nechal založiť Kráľovskú loveckú rezerváciu. Nechal vybudovať hustú sieť turistických trás a drevených chodníkov, z ktorých niektoré slúžia svojmu účelu dodnes. Najatí strážcovia chránili miestnu flóru a faunu pred nezvanými návštevníkmi. V roku 1922 bol založený národný park, ktorého hlavným cieľom je ochrana unikátnych živočíšnych a rastlinných druhov.

NP Gran Paradiso, Taliansko

NP Gran Paradiso, Taliansko

Tunajšie hory a údolia žiaria pestrou paletou farieb od temnej zelene smrekovcových lesov, žiarivobielych vrcholkov ľadovcov, tmavomodrých ľadovcových jazierok až po farebný gejzír na rozkvitnutých alpských lúkach. Práve šťavnaté horské lúky sú domovom vzácnych horských kozorožcov. Táto horská koza s hrubými zahnutými rohami patrí k symbolom parku. Predtým kriticky ohrozený sa podarilo úspešne rozmnožiť predovšetkým vďaka zákazu lovu a absencii prirodzeného nepriateľa. Dnes sa tu preháňa viac ako 4 000 týchto párnokopytníkov. S trochou šťastia môžete pozorovať aj kamzíky, divoké psy, hranostaje, svišťa, orly kráľovské, líšky či biele jarabice. Najlepšia oblasť na pozorovanie je okolie dedinky Valnontey.

Kozorožec vrchovský v NP Gran Paradiso

Kozorožec vrchovský v NP Gran Paradiso

K perlám miestnej fauny patrí alpská biela ľalia (Paradisea Liliastrum) či nenápadná Betlehemská hviezda. Milovníci flóry by si nemali nechať ujsť prehliadku botanickej záhrady Giardino Alpino Paradisio, ktorá sídli v rušnej dedinke Valnontey v nadmorskej výške 1 700 metrov. Uvidíte tu viac ako tisíc druhov horských rastlín, omamne voňajúce bylinné záhradky aj umne napodobnené prírodné prostredie od ľadovcových oblastí až po smrekovcové lesíky. Zaujímavé sú aj zbierky lišajníkov či motýlia lúčka. Každá rastlina je opatrená latinským popisom. Záhrada je pre návštevníkov otvorená od druhej polovice júna do konca septembra.

Giardino Alpino Paradisia

Giardino Alpino Paradisia Patafisik

Návšteva NP Gran Paradiso

Najvhodnejšia doba na návštevu parku je obdobie od mája do októbra. Pre návštevníkov je k dispozícii neuveriteľných 700 km starostlivo značených turistických trás, rôznych stupňov obtiažnosti. K najobľúbenejším z nich patrí cesta z malebnej dedinky Introd do Orvielles, počas ktorej sa môžete pokochať úchvatnými výhľadmi na vrchol Gran Paradiso. Očarujúca je aj krajina okolo jazera Lago di Lauson. Ideálnou príležitosťou na poznávanie parku je využiť služby niektorej z horských chát nazývaných rifugi. Autentické prostredie, vzdialene pripomínajúce naše salaše je síce menej komfortné ako hotel, ale umožní vám pozorovanie divokých zvierat v čase, kedy sú najaktívnejšie. Východ a západ slnka vyláka na pasienky aj inak ostražitých obyvateľov veľhôr.

Rifugi v NP Gran Paradiso

Rifugi v NP Gran Paradiso

Na potulky vysokohorskou krajinou si nezabudnite pribaliť dostatočne pevnú obuv, teplé oblečenie (v niektorých oblastiach je trvalá snehová pokrývka) aj fotoaparát s dostatkom miesta na pamäťovej karte. Gýčovité zábery rozkvitnutých lúk, pitoreskných dediniek, dramatických horských vrcholov aj ovčiakov zháňajúcich stáda oviec do údolia budú ozdobou vášho súkromného archívu. Práve mlieko horských oviec a kráv tvoria základ miestnych vyhlásených syrov. Vynikajúcu povesť má aj tmavý horský med. Počas jeho konzumácie určite radi zabudnete aj na jeho hriešne vysokú cenu.

Nezabudnite na kvalitnú obuv

Nezabudnite na kvalitnú obuv

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.